//Plugins sense CDN ?>
El divendres 29 d’abril tindrà lloc, a l’auditori del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, l’acte de presentació del Consell Local per la República d’Igualada, l’entitat que, segons el seu president, Carles Puigdemont, “ha de culminar el mandat de l’1 d’octubre”. Pocs dies després de la seva reelecció, el President Puigdemont va presentar el nou Govern del Consell per la República, del qual en forma part la igualadina Neus Torbisco-Casals, com a responsable d’Acció Internacional. L’advocada, al costat de l’exvicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, seran a l’acte de presentació del Consell Local per la República d’Igualada del Consell per conversar amb els assistents i per explicar el pla del nou govern per culminar el procés d’independència i quin paper tindran els grups locals per construir espais de sobirania de baix a dalt des dels barris, pobles, ciutats i comarques per avançar en una estructura de poder republicà d’àmbit nacional arrelat al territori i al poder de la gent. L‘acte començarà a les set de la tarda i és obert a tothom.
En la presentació del nou Govern del Consell per la República, el passat 8 d’abril a Ribesaltes, a la Catalunya Nord, el President Puigdemont va declarar que “els Consells Locals tindran un paper clau en l’acció política” de l’entitat, que té com a principals objectius internacionalitzar la causa independentista catalana i fer efectiva la voluntat del poble català expressat a les urnes l’1-O, fent efectiva la independència de Catalunya, culminant el procés constituent de la República Catalana.
En aquest sentit, diversos igualadins i igualadines han impulsat la formació del Consell Local per la República d’Igualada, que es presentarà a la ciutadania el pròxim divendres 29 d’abril, en un acte obert a tothom, a l’auditori del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. La presentació comptarà amb la participació de la igualadina Neus Torbisco-Casals, Doctora en Dret i experta en drets humans, recentment escollida membre del Govern del Consell, i del jurista Josep Costa i Rosselló, que fou vicepresident primer del Parlament de Catalunya (2018-2021). Neus Torbisco-Casals i Josep Costa conversaran sobre el present i el futur del país i sobre quin paper pot tenir el Consell per la República –i molt especialment els grups locals com el d’Igualada–, en aquest futur que ha de marcar l’assoliment de la independència de Catalunya.
Neus Torbisco-Casals
La igualadina Neus Torbisco-Casals és professora de Filosofia del Dret a la Universitat Pompeu Fabra. Ha centrat els seus treballs de recerca en filosofia moral, política i jurídica en general, així com en la teoria constitucional, els drets humans i els estudis de gènere i de les migracions, ocupant diverses places d’investigadora i professora en universitats d’arreu del món, com la Queen’s University (Canadà), la University of Puerto Rico i la New York University School of Law, on va obtenir una Hauser Research Fellowship (2003-2004). Entre 2007 i 2009 va ser professora visitant al Law Department de la London School of Economics, on va realitzar una investigació sobre pluralisme jurídic. El 2012 va ser professora visitant de dret a la Harvard Law School. És autora de Group Rights as Human Rights: A Liberal Approach to Multiculturalism i membre de diverses organitzacions, com la International Society of Public Law. El març de 2018 va formar part de l’equip d’advocats internacionals Ben Emmerson que va presentar una demanda contra l’estat espanyol davant del Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides amb relació a la defensa de Carles Puigdemont. El gener del 2019 va ser nomenada responsable d’Acció jurídica del Consell per la República i el 2021, membre del consell de govern, essent reelegida aquest any, amb el càrrec de responsable d’Acció Internacional. Des de febrer de 2022 és vocal de la junta d’Òmnium Cultural presidida per Xavier Antich.
Josep Costa i Rosselló
L’eivissenc Josep Costa i Rosselló és llicenciat en Dret i postgrau en Ciències Polítiques, per la Universitat Pompeu Fabra. Professor associat i investigador de l’àmbit de teoria política al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF. Va ser lletrat i secretari del Consell Insular de Formentera. Actualment, és lletrat funcionari de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Ha exercit com a advocat durant més de quinze anys. Ha estat visiting researcher al Center for Comparative Studies in Race and Ethnicity de Universitat de Stanford (EUA), al Forum for Philosophy and Public Policy de la Queen’s University (Canadà) i, breument, a la Universitat d’Edimburg (Escòcia). És autor d’articles acadèmics i d’opinió sobre la diversitat cultural i nacional en democràcies liberals, i sobre processos d’independència, així com articles de divulgació periodística a El Món, La República, Mirall, VilaWeb, El Nacional, Nació Digital, Ara o El Punt Avui. Costa va iniciar el seu activisme polític independentista de jove, a la seva Eivissa natal, un camí que el va portar a les llistes de la candidatura de Junts per Catalunya a les eleccions del desembre del 2017, essent nomenat vicepresident primer de la mesa del Parlament. A les eleccions de març del 2021, tot i que no va entrar inicialment, va renunciar a ocupar l’escó del president Carles Puigdemont per reprendre la seva vida professional. Una carrera que, entre altres, el va dur a liderar, conjuntament amb l’advocat Gonzalo Boye, l’estratègia jurídica que ha portat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí al seu escó al Parlament Europeu.
El Consell per la República
El Consell per la República és, com explica el President Carles Puigdemont, “l’eina institucional que lliga l’1-O amb l’etapa final del procés d’independència, que és el reconeixement internacional de la república catalana. El Consell assumeix la declaració d’independència feta pel Parlament de Catalunya com a document que legitima la continuïtat i que permet defensar una posició que probablement incomoda a alguns, però que és imprescindible per fer allò que de fet avui és el consens de tot l’independentisme, la culminació del procés”. El consell disposa d’un Govern, encapçalat pel mateix President Carles Puigdemont, l’Assemblea de Representants i desenes de Consells Locals, com el d’Igualada. El Consell per la República “actua de manera lliure, de manera segura i sense servituds. No som una institució al marge sinó al cor del procés, del procés que vam iniciar tots plegats i de manera democràtica a partir del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. I, sobretot, actua sense aturar-se per raons tàctiques. Avancem en un context ple de dificultats, que van creixent, però que no ens aturen. Avançar enmig de cants de sirena, de miratges o també de dreceres que no són en cap mapa demana la combinació de factors que es donen al Consell: la fermesa del propòsit, la perseverança malgrat les adversitats i la llibertat d’acció”, explica Puigdemont.
La constitució de Consells Locals arreu del país és un dels instruments imprescindibles per assolir els objectius del Consell per la República. “Com més fort sigui el consell, més avançarem, i si avancem més, més forta serà la nostra posició davant del món. Però la nostra fortalesa no és convencional, no depèn de tenir cap quota de poder en les administracions autonòmiques. Depèn dels ciutadans, depèn de vosaltres. Per això és fonamental que el registre del consell, que és independent i sobirà, creixi. Aquesta és la nostra fortalesa i aquesta és i serà la debilitat de tots aquells a qui els incomoda la nostra fermesa, la nostra perseverança i, sobretot, la nostra llibertat d’acció”, remarca el president del consell.
D’aquesta manera, els impulsors del Consell Local per la República d’Igualada convida la ciutadania a assistir a l’acte de presentació i sumar-se a l’entitat, que actualment ja compta amb més de sis-cents inscrits a Igualada.
Per a més informació i inscripcions al Consell per la República podeu escriure a igualada@consellrepublica.cat