TORNAR

ERC, CUP i Decidim presenten una proposta d'ordenances en base a la "fiscalitat progressiva"

Entre les propostes, implementar una taxa de clavegueram amb criteris proporcionals

politica
Dimecres, 12 octubre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquesta setmana s'han evidenciat dos grans blocs a la política igualadina, amb la presentació de les ordenances fiscals. Si el govern convergent va pactar amb Socialistes d'Igualada i PP les taxes i els impostos municipals i ho va presentar dilluns, aquest dimarts les tres forces d'esquerres del municipi posaven sobre la taula les seves propostes. Retreuen al govern que s'ha fet el sord.

Castañé, Palau i Mateu, en la compareixença conjunta"Una proposta alternativa de fiscalitat" van presentar la tarda d'aquest dimarts tres de les forces de l'oposició igualadina, Esquerra, CUP i Decidim. Les tres formacions havien començat a dialogar amb la regidora d'Hisenda Montserrat Duch sobre possibles acords o esmenes respecte a les ordenances fiscals i afirmen que s'han vist sorpresos "quan el govern ha presentat les ordenances amb el PSC i PP quan nosaltres encara teníem reunions pendents" explica el cupaire Albert Mateu. Així, el govern cancel·lava la darrera reunió prevista i els tres partits presentaven davant els mitjans els punts fonamentals de les seves propostes. Unes ordenances que passen "per una fiscalitat progressiva" i en qüestions com les escombraries "el pagament en funció dels residus que es generen".

Les propostes s'han anat treballant els darrers mesos per part dels tres grups en base a cercar "criteris de redistribució" ja que "hi ha una desigualtat creixent que la crisi ha fet s'accentuï més". Parlen d'una congelació de les taxes i que "es mantinguin estables tot introduint criteris nous" ja que el volum de recaptació és el més alt en relació a "ciutats de dimensions similars com Figueres, Vic, Vilafranca del Penedès, Tortosa, Olot, Sant Feliu de Llobregat i Esplugues de Llobregat".

En el paquet de mesures hi figuren aprovar bases dels ajuts per a pagar l'IBI a famílies amb baixa capacitat econòmica, un augment fins a l'1,3% de l'IBI urbà als immobles no residencials de més valor, una tarifació progressiva per als usuaris de les escoles bressol, situar les grans superfícies en la zona de màxima tributació de l'IAE o establir taxes de recollida d'escombraries a les empreses en funció del volum de reciclatge.

"El PSC no hi ha volgut ser"

Sobre la trobada de tres forces d'esquerres per establir unes propostes fiscals, Josep Maria Palau, portaveu republicà, lamenta que el PSC no s'hi hagi volgut incloure. Afirma que "proposem una fiscalitat progressiva i justa davant la del nou tripartit de CiU, PP i PSC". Albert Mateu remarca que "fa molt temps que treballem conjuntament per elaborar la proposta" i que "cal recaptar més dels qui més tenen". Darío Castañé, de Decidim, mostra la seva satisfacció per un acord "de les esquerres" i assenyala la tarificació progressiva "com una qüestió de justícia". També proposen en el document conjunt que la proporcionalitat es fixi en la taxa del servei de clavegueram. Mateu manifesta que a més "s'ha d'anar cap al pagament per generació" en matèria de residus.  

Josep Maria Palau considera que "les propostes que hem presentat s'han estudiat acuradament i hem vist que són possibles i rigoroses. Ara la ciutadania ha de valorar si les de CiU, PSC i PP ho són".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.