TORNAR

Esquerra suspèn el govern d'Igualada en economia i per tenir "una ciutat molt bruta"

Els republicans demanen que es plantegi ”el porta a porta” davant el baix índex de reciclatge

politica
Dimarts, 7 juny 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Els tres regidors d'Esquerra a Igualada compareixien aquest dilluns a la tarda per fer la valoració del primer any del segon mandat de CiU. Josep Maria Palau, el portaveu, va ser especialment bel·ligerant pel que fa a la política econòmica. La número dos, Carolina Telechea, va censurar "la manca de diàleg" i la gestió de les escombraries i va titllar de "desastre" la neteja viària.

La política socioeconòmica, la gestió de la neteja viària i la planificació urbanística. Esquerra assenyala aquestes tres qüestions com allò més negatiu del primer any del segon mandat de Marc Castells. Davant els mitjans anoiencs, els republicans van fer una valoració d'aquest primer any en clau molt dura i crítica, i més tenint en compte la coalició que van compartir durant quatre anys a la ciutat. Cap dels dos regidors que hi havia ha repetit i Palau assegura que "hi ha problemes que com a Esquerra no vam afrontar bé aquells quatre anys". Si en matèria econòmica, Palau no n'exceptua quasi res, Telechea accentua la duresa en la qüestió de la neteja viària. La jove parla de "poca eficiència en la gestió de la ciutat" i afirma que "hi ha queixes generalitzades que la ciutat està bruta, molt bruta. Passava abans de les eleccions i ara també. Una percepció que tenim i que ens traslladen els veïns. El model de neteja no funciona".

La tensió pel contracte de la neteja viària i la recollida selectiva ha anat rebrotant al llarg dels darrers temps, per darrer cop aquest desembre amb l'amenaça de vaga i amb el propi alcalde anunciant mà dura contra l'empresa si no millorava el servei. Per a Telechea, "una ciutat que es vol projectar a l'exterior no pot tenir aquest servei que dóna mala imatge i que repercuteix en una mala qualitat de vida dels ciutadans. Cal una solució eficaç o hi haurà problemes de salubritat". La regidora censura també que "el servei de reciclatge no funciona" i que "per pagar cada any 4,7 milions d'euros, estem a la cua en termes de reciclatge, només un 23%, i això significa més cost en la taxa".

Segons els republicans, la mala gestió del reciclatge pot portar que d'ara al 2020 es passin de pagar 19 euros a 47 per tona dipositada de rebuig a l'abocador. Telechea comenta que "l'empresa que ha de fomentar el reciclatge és la mateixa que cobra pel que no es recicla". La proposta d'ERC és "implementar mesures perquè els barris on es recicla més, les taxes siguin més econòmiques" i "fer un porta a porta o apostar per una recollida d'escombraries per contenidors identificats amb un xip".

"No és un govern proactiu"

Pel que fa a Josep Maria Palau, suspèn pel que fa als números al govern actual. Amb una exposició crítica sobre la gestió fiscal "és fer-ho malament no congelar l'IBI ara. Van reduir el deute pujant els ingressos ordinaris via impostos i no fent cap inversió, però ara ja s'ha estabilitzat l'endeutament" i la política industrial "no són proactius, actuen a petició dels sectors econòmics tradicionals". Demana posar "tanta atenció" a sectors com el disseny, les indústries de nova generació i les TIC, com la que es dóna "al punt o als adobers, que també cal recolzar".

Sobre el renaixement industrial, Palau considera que "la realitat l'acaba desmentint. El govern està satisfet amb un atur elevat, que a nivell de Conca és quatre punts per sobre de la demarcació". El líder republicà assegura que "anem cap a ser una ciutat-dormitori, o comarca-dormitori. En una dècada s'ha passat d'un 16 a un 28% d'anoiencs que treballen fora de la comarca". Entre els altres punts, indica que "hi ha poca ocupació d'alt contingut tecnològic, un 4,40%; menys places hoteleres que els anys 70; menys empreses de dimensió mitjana; menys comerços que mai".

El POUM

Enric Conill, el tercer regidor republicà, sí que aprova el govern en "deures fets a nivell d'intervencions i obres que s'havien d'enllestir enguany", cas de les modificacions a la Torre de Requesens, però retreu "la paràlisi del POUM". Per Conill, "el Rec és important, però no pot ser un 80% del pla urbanístic, això és enganyar. Cal actuar. Per exemple, davant un parc d'habitatges que s'ha envellit".

 


10 Comentaris

j

joan

10 de juny 2016.14:39h

Respondre

Maria Lluïsa, o Lucka Luka?
Tu parrafada me suena.....a chamusquina!!!!

M

Maria Ll.

Igualada

7 de juny 2016.19:27h

Respondre

Entenc que ERC ha de fer oposició, però també crec que ha de ser realista ja que la oposició per la oposició no du al lloc ni tampoc dur al lloc la exageració, per tant Sra. Telechea dir que... Llegir més podem tenir problemes de salubritat ja no crec solament que no es real, sinó que es tant exageradíssim que vostè mateixa es desqualifica. En quant a que el reciclatge és un problema, segurament te raó, però penso que aquí hauríem de fer tots i totes un examen de consciencia ja que això es més un problema dels ciutadans per comoditat i manca de sensibilitat que de l’ajuntament sigui aquest del color que sigui.

Al Sr. Palau només dir-li que com pot suspendre els números d’una ciutat que fa quatre o cinc anys tenia un deute del 110% i un hospital en dèficit continuat i que amb aquest temps l’ha aconseguit reduir al 75% i anivellar els de l’hospital.

M’han dit que vostè hi entent de finances municipals, per tant si realment es aixir com pot suspendre una gestió com aquesta.

Demana la rebaixa de l’IBI com la demanem totes les igualadines i igualans que el paguem, però totes i tots entenem (encara que sigui a contra cor) que no es poden rebaixar els impostos fins que el deute sigui suportable i no es preocupi, que per lo llestos que sembla que son els membres del govern municipal segur que el rabaixeran i ben aviat.

Si mirem la política industrial, dons que volen que els digui tenint en compte els moments que estem vivint, però miri ja fa temps que per curiositat estic al corrent del numero d’aturats d’Igualada, de l’Anoia i de les comarques que ens envolten, i sap que, dons que a Igualada (16,37%) hi ha menys atur que a Manresa (17,17%), Vilafranca (16,66%) i Vilanova i la Geltrú (17,31%) per exemple. Si que es cert que la comarca de l’Anoia (17,77%) es la comarca amb més atur d’aquesta comparació, però també és cert que hi ha una qüestió digna de tenir-se en compte, i és que mentre que el Bages, el Garraf i l’Alt Penedès tenen menys atur que les seves capitals Manresa, Vilanova i Vilafranca, i això sembla lògic ja que les capitals sempre son més industrials, a l’Anoia passa a l’inrevés i Igualada que és deu haver espavilat una mica més, te menys atur que la comarca de l’Anoia i això a més a més de significatiu crec que com a ciutat és esperançador

Permetin-me de donar també la meva opinió al comentari de la Sra. Carme, miri Sra. Carme, si una ciutat buida, trista, fosca i degradada com la qualifica vostè te la vitalitat de fer actes com la mostra de teatre, l’Aerosport, el festival de globus, el REC, l’Urban runnig i la nit de shopping, la fira, l’Anolia, un marcat d’antiguitats com el que tenim i tantes i tantes coses més dons li diré que a mi m’agrada viure en aquesta ciutat i més ara que mica en mica anem aconseguint tenir any rere any més estudis universitaris per oferir no solament als nostres estudiants sinó als molts que ja venen de fora de la comarca

E

Enric Vilà

igualada

8 de juny 2016.03:57h

Trol trol trol trol
La qüestió és de qui.
Jo aposto per convergència.

p

pere

igualada

7 de juny 2016.18:42h

Respondre

Per favor, Maria, centrem-nos.Igualada és una ciutat com Suïssa, França o New York.Totes les ciutats són iguals, perquè totes les persones que les composen, a tot arreu n’hi ha de conscients i... Llegir més inconscients, de cívics i brètols.

M

Maria

Igualada

7 de juny 2016.10:17h

Respondre

Igualada és bruta perquè ho volen els seus ciutadans. Manca d’educació i civisme. Sempre, sempre, sempre l’educació comença a casa. Fan falta sancions.

r

ramon

7 de juny 2016.12:38h

I els clots i herbes a las aceres, també son culpa de la mala educació?
En cas afirmatiu Maria de qui? del Ajuntament? dels ciutadans?

M

Maria

Igualada

7 de juny 2016.15:54h

No. En aquest cas, no, et dono la raó Ramón. Però estaràs d’acord amb mi que hi ha moltíssima gent incívica, moltíssima!

r

ramon

7 de juny 2016.20:13h

Si Maria, incivica ni ha molta gent , AL AJUNTAMENT ”TAMBÉ”, PER PERMETRE LA DEIXADESA DE LA MAJORIA DE CARRERS. ( i

F

Felix

7 de juny 2016.08:56h

Respondre

Anem cap una ciutat dormitori I que ? Hem pregunto. Es un model .Mentres Igualada sigui sostenible econòmicament.

C

Carme

Igualada

7 de juny 2016.12:50h

Doncs llavors comença a imaginar una ciutat sense comerç, buida, trista, fosca i degradada. Fes una passejada pel barri de Sant Agustí o la Rambla Nova per exemple i després preguntat a tu mateix... Llegir més si és la ciutat que vols. Perquè des del meu unt de vista no estem gaire lluny d’arribar-hi.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.