TORNAR

L'executiva nacional d'ERC es posiciona a favor de la Vegueria Penedès

Un pas més enllà de l'Àmbit de planificació

politica
Dimecres, 23 desembre 2009. 15:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Una setmana després que el Parlament permetés tramitar la proposició de llei per crear l’àmbit Penedès, l'executiva nacional d'ERC fa un pas més endavant apostant perquè a més a més de l'àmbit, com a planificació territorial de Catalunya, el Penedès sigui també Vegueria, com va ser durant 4 segles, un paquet legislatiu que actualment la conselleria de Governació té damunt la taula.

Mapa de les vegueries inclosa la del Penedès i la de l'Alt Ter, una altra reivindicació - imatgeelaborada per MuRe

L’àmbit Penedès és camí de la seva aprovació com a vuitè àmbit de Catalunya, d’una banda per què el govern de la Generalitat va aprovar el decret per encarregar els treballs de revisió del Pla Territorial general al departament de Política Territorial i Obres i de l'altra perquè el Ple del Parlament ha acordat el 16 de desembre tramitar la proposició de llei per crear l’àmbit Penedès.

En aquest sentit, cal diferenciar entre la creació de l’Àmbit Penedès, que correspon a l’Ordenació o Planificació territorial de Catalunya i la Vegueria, que és una decisió a prendre dins la Divisió o Organització territorial. ERC recorda en un comunicat que des del 1995 els regidors i alcaldes d’Esquerra han votat arreu en favor de les mocions presentades per la Plataforma per la Vegueria Penedès. I els dirigents nacionals d’Esquerra s’han manifestat repetides vegades en favor de la Vegueria.

Fins el 1714

La reivindicació de la Vegueria Penedès té una base històrica de quatre segles, va existir des del 1303 fins el 1714. I es correspon amb la realitat geogràfica, social i econòmica de les comarques de l’Anoia (amb l’excepció d’alguns municipis), Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.

ERC recorda que amb 450.000 habitants, seria la quarta Vegueria en població després de la metropolitana de Barcelona, les comarques gironines i la del Camp de Tarragona.

Aquesta actitud d'ERC, de defensar la Vegueria 'quan s'està treballant per l'Àmbit territorial', és precisament el que van qüestionar els diputats socialistes la setmana passada al Parlament, i que la mateixa Teresa Estruch insistia després a anoiadiari, el perill de confondre a la ciutadania i crear falses expectatives'.


1 Comentaris

J

Jo mateix

Igualada

24 de desembre 2009.10:46h

Respondre

Està molt bé que ERC es posicioni a favor de la Vegueria del Penedès. El problema és que el conseller republicà Jordi Ausàs no ho veu igual. Al darrer lloc on ho podreu veure és a la pàgina... Llegir més 19 de La Vanguardia d’avui o a:

http://www.lavanguardia.es/politica/noticias/20091224/53852299914/presidencia-y-governacio-chocan-por-las-veguerias-barcelona-tarragona-lleida-aran-erc-josep-lluis-ca.html

És realment curiós que els representants d’ERC al govern pensin tan diferent de la resta de membres del partit.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.