TORNAR

El Parlament obre la porta a l'Àmbit Penedès

Riba: 'Aquest canvi ens acosta a la regió Metropolitana'

politica
Dijous, 17 desembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Parlament obre la porta a què es treballi la inclusió de l'àmbit Penedès en el debat de la planificació territorial. Aquest dimecres a la tarda ha prosperat la proposició de llei presentada pels grups de CiU i PP, amb el suport d'ERC, per tal que el Parlament debati la inclusió d'un vuitè àmbit territorial en la planificació de Catalunya, l'àmbit del Penedès, que inclou les comarques de l’Alt Penedès; part de l’Anoia amb excepció de 7 municipis de l'Alta Anoia; el Baix Penedès i el Garraf. Els diferents grups han reiterat que aquest àmbit territorial no té res a veure amb les futures vegueries, que depenen d'una altra llei i que ara com ara en preveu set i situa l'Anoia a la Vegueria de la Catalunya Central.

El Ple del Parlament

Una porta oberta a l'Àmbit Penedès

El Parlament debatrà en comissions i redactarà en els propers mesos la llei, modificació de la llei que permetrà la creació d'un vuitè àmbit de planificació territorial, el Penedès, inclou les comarques de l’Alt Penedès; l’Anoia amb excepció dels municipis de Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí de Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera; el Baix Penedès i el Garraf. El plenari obre les portes a aquesta possibilitat que haurà de passar tot el tràmit parlamentari, les comissions i les esmenes.

El grup parlamentari del PSC ha retirat aquest mateix dimecres al migdia una esmena a la totalitat que tenia prevista per aquesta proposició de Llei, que haurien perdut pel suport d'ERC a la proposta de CiU i del PP.

El debat, que ha durat gairebé una hora i mitja, ha comptat, a banda dels parlamentaris, amb la presència de diversos alcaldes, ciutadans i membres de la Vegueria Pròpia, així com l'exdiputada igualadina Flora Sanabra.

'A efectes de la planificació es tindrà en compte el veïnatge'

Marina Llansana i Teresa Estruch, diputades i anoienques, han estat presents al debat. Totes dues diputades han insistit en la importància de no confondre el debat per no crear falses expectatives. Llansana i Estruch han recordat que ja que el què ha prosperat és poder debatre el tema de l’àmbit del Penedès, no les vegueries, que és una altra discussió i la llei que el govern té sobre la taula, ara mateix en contempla 7.

Marina Llansana s'ha mostrat molt satisfeta per aquest pas endavant, recordant que l'àmbit territorial del Penedès feia ja massa temps que s'arrossegava. En aquest sentit ha celebrat el fet que aconseguir l’àmbit del Penedès 'vol dir que a efectes de la planificació es tindrà en compte el veïnatge'.

A nivell de calendari, tot i que no es pot saber amb certesa com anirà, Llansana ha augurat que al ser un tema 'que s’ha treballat molt i es tracta d’una llei força curta, per tant, amb el consens que hi ha hagut amb la Proposició de llei, esperem que s’aprovarà sense problema'.

Per la seva banda Teresa Estruch, que ha explicat que si el PSC ha retirat l'esmena a la totalitat ha estat 'perquè hem vist que ERC no hi estava d’acord, i a més ja ens està bé el debat ja que vam aprovar, el passat novembre, un decret per revisar el Pla Territorial General de Catalunya', ha afegit que abans que sorgís el debat de l’Àmbit i la vegueria Penedès 'a l’Anoia molts ajuntaments havien aprovat mocions per tal de pertànyer a la regió de Barcelona, ara que canviïn de parer tampoc s’acaba d’entendre'.

'Com a masquefina - ha afegit Estruch - puc entendre la identificació i algunes similituds que podem tenir amb Vilafranca, els joves hi surten, compartim la denominació d’origen,... si bé és cert que la C15 ha contribuït a unificar aquest territori, la nostra via, la mirada és cap a Barcelona'.

Joan Raventós, diputat de CiU, qui ha presentat la moció davant l'hemicicle, ha afirmat que ha assegurat que el vot d'ERC ha estat condicionat: ' ERC no ha tingut altra sortida que votar a favor, els hem arrossegat'. D'altra banda s'ha mostrat convençut que 'l'àmbit de coordinació és el pas previ a ser vegueria' i s'ha aventurat a posar una data afirmant que els agradaria 'que per Sant Jordi la llei ja estigués culminada'.

L'Ajuntament d'Igualada insisteix amb la regió metropolitana

El tinent d'alcalde Jordi Riba, afirmava aquest dimecres que la creació de l'Àmbit Penedès és un pas 'que ens acosta més a la regió 1 , la metropolitana' una declaració que la diputada Marina Llansana ha contradit reiterant que l'àmbit territorial i les vegueries formen part d'una llei diferent i que 'en tot cas, si no es fa una vegueria del Penedès, l'Anoia, tal i com està ara, s'inclouria a la Catalunya central i no a la regió de Barcelona'


5 Comentaris

E

E.Dalmases

Igualada

17 de desembre 2009.18:41h

Respondre

El nostre model de democràcia ens hauria de fer pensar: No triem el president (el trien els diputats). No triem els membres del govern (els tria el president). I el que és més fort, no triem els... Llegir més membres del parlament (els trien els partits). Els ciutadans només votem sigles, i ells fiquen dins del parlament aquells que volen. I a sobre, només tenim veu un dia cada 4 anys, perquè la resta de dies el govern fa el que li sembla, encara que tot el país se li tiri a sobre. L’espai de propaganda quan hi ha eleccions és proporcional a la representació parlamentària (els grans sempre seran grans, i els petits sempre seran petits). A partir d’aquí, 2 conclusions: Primera, el sistema electoral està dissenyat perquè sempre governin els mateixos. Segona, sempre se’ns diu que votem per a canviar les coses, però per més que votem les coses no canvien. Jo ja passo d’ells. Faré la meva vida i ells que facin la seva, però que mirin de molestar-me el mínim possible.

e

eRIC

Igualada

17 de desembre 2009.12:58h

Respondre

Ignasi, serviria si fossin el substitut de les províncies amb les corresponents diputacions però, com que estem a l’Espanya que ens ”estima” tan (i ”defensa” tan el nostre fet... Llegir més diferencial) les províncies són inamobvibles. O sigui, que vist el panorama actual les Vegueries només servirien per a poder ocupar més cadires, més funcionaris, etc.
Tot i això, i seguint aquell anunci d’aquella targeta de crèdit, veure com l’Aymamí i la resta ”d’entesos” no aconsegueixen el que únicament ells volien no té preu ...

d

desneganyat

igualada

17 de desembre 2009.12:41h

Respondre

Ignasi, independentment del perquè serveixen, el que passa, com sempre, és que els partits es barallen per poder. Els socialistes saben que la regió metropolitana estarà fàcilment manada per... Llegir més socialistes en canvi a ”comarques” els socialistes no són tant forts. Pertant els socialistes igualadins apreten perquè Igualada quedi inclosa en una estructura d’organització política associada a l’àrea metropolitana. Com sempre els interessos de partit manen en la política. Quin poc nivell té tot plegat, quin cansament. Ja sé que no tots els polítics són iguals, i algun d’honest li molestarà que els engegui a tots a la porra, però ja no em mereixen cap confiança. Quan els sento fer declaracions els escolto amb incredulitat i ràbia i els sento, ..lluny, lluny...I pensar que alguns també havien tingut ideals nobles... suposo que més d’un ja ho deu veure que fan un trist paperot, no? però esclar, qui vol baixar del carro que permet tocar poder, encara que el carro et faci traginar podridura amunt i avall?

C

CulActiu

Anoia

17 de desembre 2009.12:24h

Respondre

Descentralització serveis Generalitat, ciscumscripció electoral, etc. i molt especialment, noves possibilitats de càrrecs i clientelisme.

i

ignasi

Igualada

17 de desembre 2009.09:36h

Respondre

però, algú sap per a què serveix una vegueria?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.