//Plugins sense CDN ?>
El Departament de Territori amplia en un mes addicional el període d'exposició pública de l'avantprojecte del Pla Territorial Parcial (PTP) del Penedès perquè tant les institucions com les entitats i ciutadania interessada tinguin més temps per fer-hi aportacions.
Així, davant l'interès suscitat per aquest document, que completarà el planejament territorial de Catalunya, l'exposició pública s'amplia del 7 de maig al 7 de juny. Igualment, la sessió divulgativa oberta a tothom que es preveia fer el proper 17 d'abril passarà al 15 de maig, igualment a Vilafranca del Penedès al Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi.
Amb l'impuls del Pla Territorial Parcial, el Govern compleix el mandat legislatiu de creació de la vegueria del Penedès i del seu àmbit de planificació territorial.El Pla territorial general de Catalunya defineix els diversos àmbits en què s'ha de dividir el planejament, que coincideixen amb les corresponents vegueries. Cadascun d'aquests àmbits ha de comptar amb el seu Pla territorial parcial, que concreti les determinacions generals a la corresponent escala. El 2010, el Govern tenia aprovats tots els plans territorials parcials. El planejament del Penedès quedava repartit entre tres instruments: el de la Regió Metropolitana de Barcelona, el de les Comarques Centrals i el del Camp de Tarragona.
No obstant, la Llei 23/2010 va crear l'àmbit de planificació territorial del Penedès com a reconeixement de l'especificitat d'aquesta àrea que anys després, el 2017, es constituiria com a vegueria. Com a nou àmbit de planificació, calia dotar el Penedès del seu propi Pla territorial parcial i del seu Catàleg del paisatge, que ja està aprovat.
L'avantprojecte del Pla territorial es va aprovar a finals de l'any passat, després d'un procés de participació previ. Des de llavors, s'ha presentat als ajuntaments i als quatre consells comarcals de la vegueria, perquè les institucions en coneguessin els detalls i poguessin fer-hi les aportacions que consideressin adients per acabar d'enriquir el document que s'aprovarà inicialment.
Es preveia una altra sessió de presentació de l'avantprojecte el proper 17 d'abril, aquest cop oberta i dirigida a tota la ciutadania que hi volgués assistir, també per donar detalls del text i així facilitar la presentació de propostes. Davant el gran interès que estava suscitant aquesta jornada, el Departament ha decidit ampliar en un mes el procés de recollida de propostes, que seguirà obert al portal participa.gencat.cat fins el 7 de juny, i traslladar la jornada al 15 de maig, en un emplaçament amb més capacitat, el Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi, igualment a Vilafranca del Penedès.
D'aquesta manera, es vol donar les màximes facilitats perquè tothom que ho vulgui faci aportacions, que es tindran en compte a l'hora de redactar el Pla. El Departament de Territori vol donar així la màxima rellevància a l'escolta activa de l'opinió de la ciutadania a l'hora de tirar endavant el Pla que completa el planejament territorial català, treballat i redactat amb criteris molt més actuals que els anteriors.
El Pla territorial parcial del Penedès
El nou Pla abasta les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i els següents 25 municipis de la comarca de l'Anoia: Argençola, Bellprat, El Bruc, Cabrera d'Anoia, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, els Hostalets de Pierola, Igualada, Jorba, la Llacuna, Masquefa, Montmaneu, Òdena, Orpí, Piera, la Pobla de Claramunt, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Santa Maria de Miralles, la Torre de Claramunt, Vallbona d'Anoia i Vilanova del Camí. En total, 72 municipis amb prop de 480.000 habitants.
El Pla s'elabora en un escenari global que ha variat molt respecte als anteriors, redactats fa més de 13 anys. Així, té en compte les principals transformacions globals en marxa, com són la transició verda i la digital, i la necessitat de generar oportunitats de vida en qualsevol punt del territori.
El Pla planifica de forma interrelacionada els tres sistemes que aborda: els assentaments urbans, els espais oberts i les infraestructures. Finalment, actualitza els 15 criteris que cal tenir en compte a l'hora d'elaborar la planificació territorial.
Una vegada es tanqui l'exposició pública, la següent fita en la tramitació del Pla territorial serà la seva aprovació inicial, seguida del preceptiu període d'informació pública i audiència als ajuntaments afectats. A continuació arribarà l'aprovació provisional i la definitiva pel Consell Executiu.