TORNAR

El Govern anuncia mesures legals contra la tramitació de la línia de MAT entre Grañén i els Hostalets de Pierola

politica
Dimecres, 20 setembre 2023. 20:53. Redacció AnoiaDiari.

ACN - El Govern ha anunciat que estudia emprendre "totes les mesures legals i administratives" contra la tramitació de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Grañén (Osca) i els Hostalets de Pierola (Anoia). El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha denunciat que el Ministeri per a la Transició Ecològica ha aprovat la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) del projecte –promogut per l'empresa Forestalia- sense l'informe de biodiversitat favorable de la Generalitat. "És inconcebible que s'aprovi una DIA que té informes sobre biodiversitat negatius", ha criticat Mascort, que ha recordat que el projecte Grañén-Pierola ja comptava amb tres informes desfavorables previs. "Estem indignats amb l'actitud del Ministeri", ha etzibat el conseller.

"Aquesta deslleialtat institucional cap al Govern ens sembla excessiva i no porta enlloc", ha continuat Mascort. "No és la manera de fer les coses. I si l'Estat vol imposar-nos un model energètic que no és el nostre, aquesta no és la fórmula", ha recalcat el titular d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en una atenció als mitjans davant el Palau de Pedralbes, l'endemà de l'aprovació al BOE de la declaració d'impacte ambiental de la MAT de Forestalia entre Grañén i Pierola i el parc eòlic Lupus. Mascort ha retret al Ministeri de Transició Ecològica que "canviï contínuament les regles del joc" sobre la tramitació de les línies de molt alta tensió i ha advertit que aquest projecte passa per 135 quilòmetres de Catalunya, amb gran impacte paisatgístic i natural.

"Aquestes presses no són de rebut. No ho entenem"

"Travessa molts espais protegits del nostre país i no contempla ni les mesures necessàries de soterrament ni de compensació", ha avisat el conseller d'Acció Climàtica, que igualment ha recordat que el projecte de Forestalia havia rebut dos informes desfavorables de la Generalitat per manca de seguiment sobre espècies protegides, inadequació de l'escala per avaluar els impactes paisatgístics i deficiències en l'avaluació d'impactes acumulatius i sinèrgics. "La pròpia documentació de la companyia admet que la línia afectaria més de 13 quilòmetres d'espais crítics per a l'àliga cuabarrada, impacte que no pot ser compensat", ha precisat Mascort. "No entenem doncs la posició del Ministeri i aquesta manera de fer. Aquestes presses no són de rebut", ha reflexionat en veu alta el conseller.

"Algú es pot preguntar perquè obvien l'opinió de la Generalitat i quins interessos respon que s'aprovi la DIA d'aquest projecte sense l'informe del Govern. No ho sabem i no ho entenem", ha reblat Mascort. A més de la línia Grañén-Pierola, el govern espanyol està tramitant el projecte de dues línies més de característiques similars: la de Valmuel-Begues/Garraf i Laluenga-Isona, sobre les quals l'Estat també ha de fer les corresponents declaracions d'impacte ambientals (DIA), condicionades a l'informe que emeti Acció Climàtica sobre l'efecte d'aquestes infraestructures sobre la biodiversitat.

"Aquest tipus de projectes posen en risc la transició cap a un nou model energètic més just, sostenible i democràtic que viu Catalunya", ha assegurat Mascort. "Hipotequen grans extensions de territori per fer unes línies elèctriques que només beneficien a un privat i no responen al model d’integració territorial que el Govern espera per a les infraestructures energètiques del país", ha conclòs el conseller d'Acció Climàtica.

 


1 Comentaris

J

Josep

Piera

22 de setembre 2023.20:38h

Respondre

Fa molts anys que la gent de tots els territoris, estem batallant contra la línia MAT (Molt Alta Tensió). I una de les causes més importants és el risc CONTRA LA SALUT, però a la gent que... Llegir més decideix sembla que no l’importa gens la salut de la població. La gent dels Hostalets de Pierola i els pobles veïns prou que ho saben bé, amb l’abocador més gran de Catalunya. També és un problema de salut (càncer)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.