TORNAR

ICV-EUiA demana explicacions a l’Ajuntament sobre 'els serveis privats que es presten a l’Hospital'

ICV-EUiA també critica 'la retallada de CiU en beques per llibres de text'

politica
Dimarts, 5 novembre 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
ICV-EUiA creu que els serveis privats que s’ofereixen a l’Hospital d’Igualada interfereixen en el desenvolupament propi de l’activitat del centre per a prestar un servei de salut pública universal i de qualitat. Per a poder desmentir-ho, el grup municipal demana a l’Ajuntament quines garanties hi ha per a què això no passi.

Hospital d'Igualada

ICV-EuiA exposa a través d'un comunicat que 'des de la Llei Òmnibus, al 2011, que autoritza als centres hospitalaris catalans a prestar serveis privats, s’han anat introduint a l’Hospital d’Igualada serveis sanitaris de pagament en les àrees de consultes externes, hospitalització i quiròfans, sense que es coneguin públicament les condicions de prestació ni cap regulació específica'.

Preocupada per aquesta situació, la portaveu del grup ecosocialista a Igualada, Montserrat Mateu, ha entrat una pregunta per escrit a l’Ajuntament, en la que demana a l’alcalde Marc Castells, com a president del Consorci Sanitari de l’Anoia, 'com es garanteix que la prestació d’aquests serveis privats no interfereix ni va en detriment del servei públic'.

ICV-EUiA està en total desacord amb què es destinin recursos finançats públicament a la sanitat privada. Rebutja 'l'externalització, el concert de serveis i els risc de privatització d'entitats públiques, les retallades salarials i la degradació que s’està duent a terme de les condicions de treball dels i les professionals'.

A parer del grup ecosocialista, 's’està aprofitant una crisi causada pel sistema financer per atacar a l'Estat del Benestar i posar en clar risc de desmantellament un dels seus pilars, com és el sistema sanitari i les polítiques per la salut'.

ICV-EUiA denuncia que 'les polítiques actuals generen fortes desigualtats en el dret bàsic i fonamental de la salut, que afecten com ja és habitual als sectors econòmicament i socialment més fràgils. Lamenta que en canvi s’ha fet molt poc per a millorar realment l’eficiència del sistema sanitari així com per a minimitzar la influència del sector farmacèutic i tecnològic'.

De cara a la prestació general de serveis privats als hospitals catalans, ICV-EUiA reivindica 'condicions clares i concretes i prou públiques', així com l’'establiment de preus màxims o mínims i normes en el serveis no assistencials o no inclosos en la cartera de serveis i prestacions del SNSC' (Servei Nacional de Salut de Catalunya).

De forma més general, ICV-EUiA exigeix que 's'aturin les retallades i que el sistema nacional de salut es financi per fiscalitat progressiva i suficientment com per garantir la universalitat, la qualitat, reduir les llistes d'espera i fer polítiques de salut pública i d’equitat'.


ICV-EUiA mostra el perjudici per Igualada de la retallada de CiU en beques per llibres de text

Per altra banda, ICV EuiA exposa en un altre comunicat que per a aquest curs 2013-14 s’han donat a Igualada 37.350€ en beques per a la compra de llibres de text. 'Una xifra irrisòria, comparada amb la de l’últim curs abans de les retallades del govern de CiU, el 2009-10, en què les famílies igualadines van obtenir un total de 236.975€ en ajudes per a aquesta despesa escolar', segons dades el grup municipal d’ICV-EUiA, que vol informar amb números sobre com ens afecten les retallades en Ensenyament a nivell local.

Afegeixen que 'aquesta reducció tan dràstica de les ajudes per llibres de text és conseqüència directa de les retallades dels governs de CiU a la Generalitat i l’Ajuntament d’Igualada'.

ICV-EUiA fa memòria i constata que el 2009-10 va ser l’últim curs del govern tripartit a Catalunya: 'Llavors la Generalitat va atorgar a Igualada 427 beques amb un import total de 62.100€ per a la compra directa de llibres dels escolars de famílies amb rendes més baixes. A més a més va destinar 64.275€ al programa de reutilització emprès en 10 centres escolars de la ciutat. Aquell mateix curs, l’Ajuntament d’Igualada hi va contribuir amb altres 2.765 beques de 40€ cada una, amb un total de 110.600€ per llibres de text'.

Els ecosocialistes expliquen que 'va ser l’últim curs que la Generalitat va convocar aquest tipus d’ajuts. Amb l’excusa de la crisi el govern de CiU ha deixat el tema únicament en mans dels ajuntaments. Des de llavors ICV-EUiA retreu a l’Ajuntament d’Igualada que enlloc de lluitar pels interessos de casa protegeixi el govern català intentant compensar la manca d’ajuda'.

Finalment sostenen que 'lL’Ajuntament d’Igualada només ha concedit enguany 453 beques per valor de 37.350€'. La regidora d’ICV-EUiA, Montserrat Mateu, lamenta que 'les famílies igualadines que cada vegada tenen més dificultats per arribar a final de mes són les que han d’assumir la diferència'.


2 Comentaris

M

MARIBEL

IGUALADA

5 de novembre 2013.11:18h

Respondre

Ramón, no te’n has enterat. Els articles cal llegir-los i no contestar-los prejutjant-los segons d’on vinguin. Encara que sols haguessis llegit el titular te’n hauries adonat que la denúncia... Llegir més no té res a veure amb les beques sinó amb la decisió que ha pres el Consorci Sanitari de l’Anoia, amb l’Hospital com a referent, de primar la introducció de serveis privats als seus centres, i no em refereixo a que les Mütues d’accidents i altres assumeixin el cost que generen els seus associats si fan servir els serveis públics, sinó que es prima aquesta condició per damunt dels pacients que venen des servei públic universal i gratuït, a nivell de prioritats en llistes d’espera, i en disponibilitat d’instal·lacions i personal pagat per l’erari públic,per a ús i gaudi del privat. És clar que així el servei és més barat!!!, però la competència que fa la privada amb els serveis públics és del tot deslleial, perquè la reducció de costos és perquè s’ho menga la inversió i cost que hi hem posat i hi continuem posant vostè, jo i tothom....

R

Ramon F.

Igualada

5 de novembre 2013.09:19h

Respondre

Segons quin tipus de beques seria millor que no s’haguessin de donar, ja que voldria dir que no hi hauria necessitat de fer-ho perquè tothom tindria feina i no hi haurien les penúries que hi ha... Llegir més en aquest moment.

Estic d’acord en que en moments com l’actual s’ha de fer un esforç per ajudar a aquells que no poden seguir i es queden endarrere, però el que penso que no es pot fer es aquesta comparació que fa la Sra. Mateu del que es donava en les èpoques que tot anava (o deien que anava) be i el que es pot fer en la malaurada època que estem vivint. I més encara si el que es va fer en els bons moments ens ha portat als dèficits econòmics actuals amb un endeutament esgarrifós que precisament hem de pagar en el pitjor moment.

Catalunya és una de la Comunitats Autònomes més endeutades d’Espanya i la ciutat d’Igualada també esta al capdamunt del rànquing de ciutats i això curiosament es va produir amb el govern tripartit (ICV en formava part) pel un cantó de la Generalitat i amb l’Entesa per Igualada (ICV també hi era) a Igualada per l’altre, per tant penso que de segons quines coses val mes no presumir-ne, no sigui cas que encara algú li demani explicacions

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.