TORNAR

Igualada és present al mapa de cooperatives d'habitatge de Catalunya

societat
Diumenge, 26 maig 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

La cooperativa d'habitatge La Torreta ha aparegut recentment com a projecte en promoció a la memòria del 2023 de la Fundació La Dinamo, que és una de les entitats punteres en el foment del cooperativisme d’habitatge. D’aquesta manera, ha aconseguit situar Igualada al mapa de les cooperatives d'habitatge en cessió d’ús de Catalunya. La Torreta ha estat un dels quatre projectes acompanyats per la Dinamo que ha assolit patrimoni públic durant el 2023 i ho ha fet després de guanyar el concurs públic convocat per l’ajuntament d’Igualada per tal de promoure la rehabilitació de 12 habitatges en règim de protecció oficial.

El projecte igualadí s’afegeix a les iniciatives que es troben actualment en fase de promoció, que arriben a la dotzena i estan situades a Manresa, Berga, Sant Celoni, Terrassa i Barcelona, entre d’altres. Aquests, junt amb als cinc projectes que ja estan en fase de convivència a Barcelona, Valls, Lleida i al Pallars, sumen prop d’un miler d’habitatges en règim cooperatiu projectats arreu de Catalunya.

Un projecte singular de rehabilitació integral

La particularitat del projecte de la Torreta radica en la rehabilitació d’un edifici industrial (l’antiga fàbrica DePunt), esdevenint d’aquesta manera un dels primers projectes al país que convertirà una antiga indústria en habitatge de protecció oficial. La localització a l’avinguda Balmes ofereix un entorn propici per al desenvolupament d'un projecte d'habitatge cooperatiu, contribuint a la revitalització del barri i a la reutilització d'espais abandonats.

El projecte preveu l’adequació de l’estructura industrial existent per disposar d’habitatges en planta primera i planta segona (6 per planta) i espais comunitaris en planta baixa i soterrani.  Les característiques dels pisos ja estan definides; seran habitatges d’una o dues habitacions, amb els serveis bàsics (cuina-menjador i bany) i amb confort climàtic, proveït pels sistemes de màxima sostenibilitat que preveu el projecte. A la planta baixa s’ha projectat un menjador col·lectiu, un espai polivalent i una àrea de co-treball, disposant així d’uns amplis espais per tal de promoure la convivència comunitària. També es comptarà amb un local comercial disponible per a lloguer. La rehabilitació s’iniciarà passat l’estiu i està previst entrar-hi a viure a mitjans del 2026.

La cooperativa La Torreta ha treballat amb diverses entitats professionals i socials per bastir aquest projecte. Així doncs, Taller11 en l'àrea d'arquitectura, Quatre Cantonades en l'àrea de convivència, La Ciutat Invisible en l'àrea jurídica, econòmica i gestoria, i Lacol en l'àrea d'obra, han establert un model de cooperació integral que serveix com a exemple per a altres iniciatives similars.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.