TORNAR

'L’Igualadí ha d’estar centrat en qui vol que condicioni el govern, si vol que ho continuï fent el PP o si vol que ho faci ERC-RCAT'

Entrevistes amb els candidats: Joan Torras, ERC-RCAT

politica
Dimarts, 17 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Joan Torras encapçala la llista d’ERC-RCAT a Igualada, es presenta amb un equip renovat, del qual se’n sent molt content i es posiciona com l'única alternativa pel ‘canvi real’ a la ciutat. Disposat a convertir-se en una força de govern, però sense por de seguir a l’oposició, Torras està convençut del seu model de ciutat i continua ferm amb les seves idees independentistes.

Joan Torras

Perquè està preparat per ser l’alcalde d’Igualada?

Perquè tenim propostes concretes per treure Igualada de la situació de crisi actual, perquè tinc un coneixement gran de quina és la situació a la que ens enfrontem en aquests moments i el millor equip, un equip que està disposat a dedicar els millors anys de la seva vida al servei de la ciutat.

I com a aptituds personals?

Durant tots aquests anys he adquirit el coneixement de com funciona un Ajuntament de què es pot fer i què no es pot fer dins d’un Ajuntament. A més a més, la mentalitat executiva que m’ha donat el fet d’estar dins d’una empresa em facilita decidir en un moment determinat la millor de les opcions que tingui damunt la taula.

Des de la desfeta del 28N, l’estructura del partit ha quedat desestabilitzada, se sent còmode dins d’ERC-RCAT?

Nosaltres, des d’Igualada, conscients que els resultats de les enquestes no ens auguraven un gran futur, vam prendre la determinació de treballar en l’àmbit de ciutat que és el punt que millor coneixem i millor podem atacar. En aquest sentit, des que jo vaig plantejar la meva disposició a encapçalar aquesta llista al Juliol, nosaltres vam dissenyar una estratègia que ens ha permès, no només superar la situació de pèrdua de confiança per part de la gent, sinó també fer arribar el nostre missatge a la ciutat d’Igualada.

Però encara no m’ha respost, se sent còmode dins l’estructura del seu partit?

Sí, la resposta és rotundament sí.

Tot i que no ha demanat a cap líder que el vingués al seu territori...

És cert, nosaltres creiem que les propostes que s’han de fer a la ciutat d’Igualada les fa el seu cap de llista i el seu equip. Tot i que des de Barcelona se’ns va proposar que vingués algun líder ho vam refusar, no perquè no creguéssim en la seva presència sinó perquè volíem fer èmfasi en allò que per Igualada és important.

Tant l’Entesa com el PP han criticat CiU i ERC-RCAT de fer una oposició basada en el ‘no’, és així?

Jo vaig dir en un ple que discrepar és un dret que en democràcia totes les postures tenen una justificació i nosaltres no hem dit mai un ‘no’ per un ‘no’. Per exemple, en el tema del POUM vam oferir tres retocs concrets en 3 àmbits que ens semblaven imprescindibles: deixar sense efecte el POUM en la zona del polígon de les Comes, utilitzar un projecte que fos econòmicament viable pel barri de les adoberies i una modificació d’usos del centre d’Igualada.

ERC-RCAT fa un anàlisi i fruit d’aquest anàlisis pren una decisió, nosaltres també podríem dir al Senyor Calbó que sempre diu que sí a tot. El PP és responsable de l’actual situació d’Igualada perquè any rere any ha ell ha estat una peça imprescindibles per aprovar els pressupostos de l’Entesa. No acceptem que el Partit Popular ens doni lliçons, ell menys que ningú.

Sembla que Solidaritat es vol apropiar de l’Independentisme a Igualada… com valora aquesta postura?

No sé quants anys deu tenir el Sr. Ignasi Vich, però jo no fa pas gaire que el sento parlar d’Independència, Esquerra Republicana és el partit que va posar la independència i tot el que significa damunt la taula. Aquesta serà la tercera vegada que encapçalo unes llistes que tenen la independència en el seu ideari. La independència d’aquest país la hem de construir entre tots, no contem amb els postulats del Partit Popular i volem contar amb els de PXC perquè a Catalunya el que no ens fan falta són xenòfobs. Per tant, nosaltres tenim clar que amb la resta de partits compartim un projecte comú i un objectiu final, no es tracta d’una competició a veure qui és més independentista que qui.

En canvi, no van arribar a un acord amb Solidaritat per presentar una candidatura unitària a Igualada, segons Ignasi Vich perquè vosaltres no vau voler…

Ignasi Vich mai ha parlat amb mi sobre aquest tema. Bé, menteixo, a la calçotada popular a peu dret va parlar amb mi i em va dir que ell es presentaria a les eleccions, que trauria 2 regidors i que no es plantejava pactar amb ningú. Però ERC-RCAT i Ignasi Vich mai hem parlat asseguts en una taula sobre la possibilitat de fer una candidatura conjunta.

Però vosaltres hi haguéssiu estat disposats?

Nosaltres ens vam asseure a parlar amb Rcat per presentar una candidatura conjunta i ho vam fer, ens vam entendre.

Els socialistes els acusen a vostès i a CiU que durant aquest mandat, amb vostès al capdavant del Consell Comarcal, l’Anoia no ha tirat endavant, com es defensaria d’aquesta acusació?

Nosaltres no tenim un pressupost propi, treballem amb un pressupost finalista i els que ens critiquen són conscients de quines són les capacitats reals del Consell Comarcal. El Consell Comarcal, essent Joan Torras conseller comarcal, va aconseguir que 30 ajuntaments de l’Anoia, de tots els colors polítics, moltes de les entitats socioeconòmiques des de la UEA, sindicats, centres escolars… Tots, treballéssim conjuntament en un projecte i el segon any, una mica més i per culpa de l’Ajuntament d’Igualada, aquest projecte no veu la llum.

M’ho explica?

Sí, l’Ajuntament d’Igualada, el de Montbui i el de Vilanova van presentar un projecte alternatiu contra la resta de la comarca.

En aquesta campanya ICV s’apodera de ser la ‘única foça d’esquerres’, vostè acaba de dir que no creu en les empreses municipals; des d’ERC-RCAT s’estan abandonant les polítiques d’esquerres?

No és que vulguem deixar de banda les polítiques d’esquerres, però ara mateix centrar-nos en el fet que hi ha polítiques d’esquerres i polítiques de dretes és una mica trist. En aquest moment jo parlaria de justícia social. De moltíssima gent que amb els seus impostos i els seus esforços ha contribuït a crear l’estat del benestar. No acceptem que ni les dretes ni les esquerres vinguin a discutir el que és un dret, els drets són drets i la justícia és imprescindible.

Si la crisi continua i segueixen les retallades, amb què prioritzarà ERC-RCAT?

Nosaltres tenim tres àmbits: per una banda allò que té a veure amb el món econòmic, en els serveis a les persones i després en tot allò que fa referència en la cultura.

Es preveu un resultat molt frec a frec entre CiU i PSC, ja hi ha hagut atansaments amb Convergència?

Amb en Marc Castells he compartit tres anys i mig al Consell Comarcal i això és important, però nosaltres tenim i defensem un model de ciutat i és en aquesta línia que farem acords. De fet, aquesta postura ja va quedar clara quan fa vuit anys no vam apostar per un govern tripartit a Igualada.

A partir del 23 què passarà?

Nosaltres el que tenim clar és en funció del resultat que obtenim, intentarem negociar amb aquells que acceptin el màxim del nostre programa per tal d’arribar al millor acord possible.

Però se sent més a prop de fer un pacte amb Convergència que no pas amb els Socialistes?

Home, vostè pretén que li digui amb qui pactaré, però dir això en aquest moment sense analitzar amb quins punts podem arribar a un acord seria una qüestió d’entrega. La qüestió és saber si Convergència pot governar amb el Partit Popular, si l’Entesa podrà seguir governant amb el Partit Popular o si aquests dos tindran com a possibilitat fer-ho amb Esquerra - Reagrupament. L’Igualadí ha d’estar centrat en qui vol que condicioni el govern, si vol que ho continuï fent el PP o si vol que ho faci Esquerra Republicana

Durant aquest temps s’ha rumorejat sobre una possible llista que hauria presentat Maria Llansana, vostè què hi té a dir...

Marina Llansana en cap moment va presentar la seva candidatura a l’executiva. A principis d’estiu jo vaig presentar la meva candidatura i des del vuit de maig tenia el compromís personal de Marina Llansana que ella donaria suport a la meva llista.

El qüestionari

1. Quin és el teu lloc preferit d’Igualada

Igualada és una ciutat per viure-la al carrer i el Passeig o el centre defineixen perfectament aquest sentiment. Sense dubte aquests són els meus llocs preferits.

2. Si t’haguessis de definir amb un sol adjectiu...

Valent, sóc una persona valenta.

3. Una virtut i un defecte

Escoltar la gent i el consens crec que són les meves virtuts, i potser a vegades em mostro massa tossut amb allò que crec que és just

4. A quin polític de la història o actual t’agradaria assemblar-te?

Al Francesc Macià de la proclamació de la República.

5. On t’agrada passar les vacances?

A prop de mar, qualsevol lloc de la Costa Brava

6. Quin és el teu personatge il·lustre igualadí preferit?

Amadeu Biosca i Busqué, alcalde d’Esquerra Repúblicana que l’any 1931, a la proclamació de la República, va posar l’estelada al balcó de l’Ajuntament o Joan Serra i Constansó, regidor i alcalde republicà el 1905, escriptor i escultor que va dinamitzar Igualada a començament del segle XX. Els dos van ser presidents de l’Ateneu Igualadí i van contribuir al creixement i el desenvolupament de la ciutat.

7. Com et desplaces per Igualada? (cotxe, a peu, bicicleta...)

Utilitzo la moto per anar a tot arreu, tant a Igualada com anar fora.

8. A quina paraula t’agradaria associar Igualada

Innovadora, emprenedora. Igualada ha de recuperar aquests adjectius.

9. Quin és el teu llibre preferit?

Quaselvol del suec Henning Mankel, es un escriptor amb una capacitat de definició dels personatges i dels entorns sensacional.

10. I la teva pel·lícula preferida?

Actualment Pa Negre, una aposta catalana de qualitat que ha triomfat arreu.

11. Blackberry, Iphone, Android o cap dels tres?

Iphone, des del començament.


10 Comentaris

T

Toni

Igualada bruta i deixada

17 de maig 2011.21:49h

Respondre

Mira Joan per a mi lo mes important es que no torni a estar el govern L’Entesa o sigui PSC i ICV pel demes ja us ho fereu, i esdpero que no pacteu mai amb el Aymami

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

17 de maig 2011.18:26h

Respondre

Joan,
Ja saps que tinc una petita part del meu cor a ERC, el meu avi era d’esquerra! I que tu i jo ens entenem fàcilment, els seny no ens es quelcom estrany, sinó camí de trobada. Us desitjo... Llegir més molta sort i espero que podrem fer drecera junts, un dia no massa llunyà. Però ara és l’hora d’Igualada i de la gent que pensa en Igualada com un mitjà, no com un fi. No us puc votar perquè de paraula només en tinc una, però teniu tot el meu suport. Rep una forta abraçada.

A

Anònim

17 de maig 2011.16:15h

Respondre

Que ERC ha baixat molt és la constatació d’un fet. I que hagin aparegut nous partits com ara Reagrupament o Solidaritat també. Però que la gent no es confongui, si ERC ha baixat no és a causa... Llegir més d’aquests dos partits sinó de la seva nefasta gestió del poder. Quan més a prop érem de fer avançar catalunya, amb un màxim històric de 660 000 vots, ERC va decidir vendre’s l’ànima per un plat de llenties. No és que aquests dos partits li disputin l’independentisme és que són la constatació del fet que ERC quan podia fer alguna cosa important de debò per Catalunya no ho ha fet. Ara poden aparèixer mil nou arguments perquè ERC ha canviat, però hi ha una cosa que trigarà molt de temps a canviar: la pèrdua de credibilitat d’ERC. ERC ha fet tripartits pertot arreu i si la fórmula torna a sumar, per exemple a la Diputació on els socialistes podrien perdre la majoria absoluta, la tornaran a reeditar. Que tothom sàpiga que en aquestes municipals un vot per ERC pot ben representar un vot per personatges de l’estil del senyor Corbacho a la Diputació. Gat escaldat de l’aigua tèbia fuig...

F

Frederic

Igualada

17 de maig 2011.15:35h

Respondre

Per un petit error meu al teclejar he escrit malament el meu nom. Feliu, sóc adherit de SI i, com a tal, estem informats de les accions que s’emprenen al territori. Això se’ns va explicar quan... Llegir més vàrem votar si ens presentàvem a les municipals a Igualada o no.

Parlem del que hem fet al parlament perquè no tenim antiguitat per parlar d’altres accions nostres (ja posats, què ha fet ERC en tots aquests 7 anys que ha estat al govern?). De totes maneres, han de servir d’exemple per veure quin camí és el que seguirem: denúncia d’injustícies, sentit comú en la gestió de la ciutat (no cal esperar a que quedin 6 mesos per acabar el període electoral, si cal arreglar un carrer, de ben segur que fa temps que era necessari; ni posar un carril per bicicletes que només donin una volta a l’illa de cases, o que comenci en una rotonda i s’acabi a mig carrer, o que només serveixi per atravessar el passeig...), transparència i, sobretot, participació ciutadana (ja que canviaran el teu carrer, almenys digues la teva).

La posició de la llista no és important, certament, però les maneres si, i un partit que està en clara decaiguda entre l’electorat independentista, que acaba de tancar el bar on es reunien a Igualada i havent-se demostrat el pes que va tenir SI el 28N amb només 4 mesos de feina, em sembla a mi que parlem de menyspreu cap a aquesta coalició, oferint-li només l’absorció, com a RCat (haureu vist que als últims cartells, els de la sardinada, ja no hi surt els símbol d’aquest partit). I a més a més s’ha de tenir en compte que ERC, ICV i PSC pactaran a la diputació, amb el qual el vot a ERC servirà per fer president de la diputació de Barcelona a un José Montilla o a un Celestino Corbacho, que ja ens han demostrat que no s’enfrontaran al PSOE ni pels diners del fons de competitivitat.

PD: és curiós reclamar un nom per tenir credibilitat quan qui ho demana no es presenta.

J

Joanna

Igualada

17 de maig 2011.12:14h

Respondre

Ben dit, Feliu!! Prou enverinaments de SI a l’independentisme i a la conciliació.

J

Jordi M.

Igualada

17 de maig 2011.12:05h

Respondre

Diu molt del Sr. Joan Torras la resposta 6 del qüestionari. Coneix la ciutat i la seva història. Altres polítics que han estat entrevistats ni tant sols han estat capaços de dir un personatge... Llegir més històric.. i en tenim i molts: Jaume Caresmar, Emili Vallès, Pere Dalmases, Celestí Mas, Gaspar Camps, Nicolaus Tous, Francesca Madriguera, Josep Maria Vilaseca i Aguilera, etc...

M’omple de tristesa veure que aquests personatges que han construït la nostra ciutat són oblidats.

M’he estat llegint atentament els programes electorals, i justament és el d’Esquerra que parla de no oblidar la nostra història. Deixeu-me que us enganxi el text literal:

”Facilitar l’accés del jovent a la història d’Igualada, ja que serà un element d’integració. Aquesta integració a la realitat històrica local cal promocionar-la des de les aules, amb la creació de tallers relacionats amb el descobriment i la investigació de la història local, on sovint els i les joves podran trobar els seus avantpassats com a primers informadors del passat més recent del seu propi poble o ciutat”.

f

feliu

Igualada

17 de maig 2011.11:38h

Respondre

em sorprenen dues coses dels defensors de SI-Igualada.

1. Sempre parlen del que ha fet SI al parlament i del que (segons ells) no ha fet esquerra al parlament. Deixant de banda la demagògia i... Llegir més l’engany de les seves paraules vull fer un petit recordatori, les eleccions de diumenge són municipals, no al parlament.
2. També em sorprèn la seva obsessió per la posició a la llista. Tenia entès que el més important era el programa, les idees i propostes, no l’ordre de la llista.
3. per últim, tampoc entenc perquè SI està entestada en fer mal a l’independentisme, no diuen que ells ho són tan?, doncs perquè no fan un esforç (com han fet ERC i RCat) i miren de ser més conciliadors i educats.

per altra banda, bones respostes del Sr. Torras. A veure si els igualadins també som valents el dia 22 i anem en la bona direcció.

pd: qui és en ”frederuc” que sap si ERC i SI s’han assegut per parlar seriosament?, si almenys digués qui és, potser (potser...) tindria una miqueta de credibilitat.

F

Frederuc

Igualada

17 de maig 2011.10:37h

Respondre

ERC i SI es van asseure per parlar, i intentar pactar per anar units a Igualada, però la oferta feta els hi donaria tot el poder de cara al consell comarcal i a l’ajuntament només oferien... Llegir més representació de SI des del 7è lloc de la llista. Com pot oferir un partit que només té 3 representants en un ajuntament d’Igualada i en clara decaiguda oferir el 7è lloc de 21? Rcat torna a casa, mentre SI demostra al Parlament de Catalunya haver fet més per la independència de Catalunya en menys d’1 any que ERC durant tota la democràcia (llei de declaració d’independència, moció de suport a la consulta independentista del 10 d’abril a Barcelona i per primera vegada el Parlament es reconeix a ell mateix com a seu de la sobirania del poble català). ERC no ha fet això en lustres!

j

joan puig

Igualada

17 de maig 2011.08:30h

Respondre

Ostres, sembla que ara els d’Esquerra hagin de demostrar que són independentistes quan han estat els únics que han defensat l’independentisme des de les institucions, Ajuntament, Parlament.... Llegir més Potser recordar als nouvinguts del SI i als oportunistes dels seus candidats que només la gent d’Esquerra (amb els de Reagrupament per sort) representen l’independentisme de conviccions, amb projecte i d’esquerres i ho han demostrat a la pràctica lluny de les manifestacions oportunistes del SI que sense projecte i només amb propaganda pretenen una cadira i a cobrar.

p

pere

igualada

17 de maig 2011.07:11h

Respondre

Valent Sr. Torras molt valent i directe amb les seves respostes. A mes fuig dels topics. M’ha sorpres en positiu. I te rao ens juguem si el nou govern de la ciutat el cobdicionaran vostes Esquerra... Llegir més o el PP com fins ara Aquesta crec que es la clau ja que els de CiU i els socialistes estan en un empat tecnic. Si Esquerra treu un bon resultat hi haura canvi perque sino el PP condicionara el govern sigui de CiU o socialista i tot seguira igual. Sapiga que despres de l’entrevisra ha recuperat un vot

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.