//Plugins sense CDN ?>
El passat dimarts 19 de setembre es va dur a terme una reunió informativa organitzada per Preservem l'Anoia i l'Ajuntament de Jorba amb la participació de 80 persones. Durant la jornada, l'alcaldessa de Jorba, Pilar Queralt, va mostrar la seva discrepància amb la Generalitat –ambdós governats per ERC- i confirmava que l'Ajuntament demanava la nul·litat total dels projectes d'Aspillera (Bellprat), Matacan (Sant Martí de Tous i Jorba) i Escribano (Òdena) aprovats pel Departament d'Acció Climàtica a meitat d'aquest agost de 2023.
Segons la plataforma Preservem l'Anoia, "la resolució es va publicar astutament al bell mig de les vacances, quan els ciutadans i entitats només disposaven de trenta dies per presentar els recursos corresponents". Queralt es va comprometre públicament a "defensar aquest posicionament fins a les darreres instàncies, si calia fins a arribar al contenciós administratiu davant dels tribunals". De fet, en primera fase l'Ajuntament de Jorba ja ha presentat diversos recursos amb argumentari legal molt potent que confirma aquesta implicació. Des de la plataforma, s'espera que "el compromís assumit a la reunió per l'alcaldessa sigui imitat i igualat per la resta de consistoris de la comarca i també pel Consell Comarcal".
Certament en les darreres reunions informatives d'Òdena i Jorba es va comptar amb la presència d'alcaldes o representants dels ajuntaments de Jorba i Òdena, Rubió, Argençola i Bellprat. Preservem l'Anoia destaca l'absència de l'alcalde de Sant Martí de Tous, "que és al mateix temps representant del govern de la Generalitat com a delegat del govern a la Vegueria del Penedès i, com a tal, responsable en aquest sentit de l'aprovació dels parcs".
Preservem Anoia també confirma l'enfrontament frontal i sense treva amb la Generalitat. Assumeix el compromís d'informar el territori de la situació, mentre no descarta portar a terme diverses mobilitzacions ciutadanes. Paral·lelament, "defensarà la nul·litat dels projectes d'implantació dels macroparcs fotovoltaics i eòlics que s'estan gestionant sense la participació i coneixement del territori, en primera instància presentant els corresponents recursos d'alçada i posteriorment amb els contenciosos davant la justícia".
Segons Preservem l'Anoia, "la nostra comarca i de forma general, la resta de ciutadans de Catalunya, es troben en una situació de màxima inseguretat jurídica, una indefensió molt greu, amb un procés portat a terme amb irregularitats importants que es plantejaran als tribunals".
L'organització creu que el Govern d'ERC actua de forma "opaca i prepotent" i només obeeix els criteris de les empreses promotores. "Hem tornat a la llei de l'embut, amb un poder allunyat del territori imposant els seus criteris arbitràriament" i que això trepitja el dret dels ciutadans al principi de legalitat i a tenir certesa de la previsibilitat de la llei.
Asseguren que "Catalunya no disposa de cap instrument de planificació territorial sectorial que tingui com a finalitat ordenar el desplegament d'aquestes infraestructures energètiques. Mentrestant, desenes i desenes de projectes s'estan colant per la porta del darrere, amb l'argument de l'emergència climàtica. La Generalitat en comptes de dictar una moratòria i elaborar immediatament i de forma urgent i prioritària un pla territorial del sector, continua deixant la porta entreoberta i permet que el territori es malmeti de forma irreversible".