TORNAR

Jordi Bertran: ‘Un país que no cuida la seva agricultura no pot funcionar’

Aquest dimecres, debat sobre el sector agrari al Parlament de Catalunya

politica
Dimecres, 14 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Parlament de Catalunya celebra aquest dimecres un debat monogràfic sobre el sector agrari, on s'abordaran mesures per fer front a la crisi que afecta el sector, una crisi històrica que s'ha vist accentuada per la crisi global actual. Aquest debat ha estat demanat per Unió de Pagesos durant més d'un any i mig, i compta amb el suport de més de 300 ajuntaments i Consells Comarcals. El coponenc Jordi Bertran, que és director general de Desenvolupament Rural, pensa que el debat s’ha d’aprofitar com una bona oportunitat per donar a conèixer el sector agroalimentari a la societat.

Tractorada a Calaf, el febrer passat

Jordi Bertran afirma que la celebració d'aquest debat al parlament és molt important, ‘en primer lloc perquè el sector agroalimentari produeix un 18 % de la facturació industrial catalana, essent així el primer sector industrial del país’, i en segon lloc perquè feia 12 anys que no se celebrava un debat sobre aquest tema al Parlament.

Segons el director general de Desenvolupament Rural, ‘el debat és una bona oportunitat per donar a conèixer el sector agroalimentari a la societat catalana’ i qualifica l'esdeveniment de 'festa davant del Parlament'. D'aquesta manera s'intentarà que es duguin a terme mesures perquè els consumidors es decantin pels productes de qualitat i de proximitat i ampliïn el seu coneixement sobre aquesta indústria, que ocupa el 80% del sòl català, aplega més de 4.000 empreses i 200.000 treballadors.

Millorar l'autoabastament

Actualment, amb els aliments produïts a Catalunya només se satisfà un 35% de la demanda total d'aliments. Per aquest motiu, Jordi Bertran creu que s'ha de caminar cap a una millora de l'autoabastament. Segons Bertran, ‘un país que no cuida la seva agricultura no pot funcionar’ i posa l'exemple dels Estats Units, on les polítiques agràries són molt importants en les campanyes electorals.

A l'expectativa

Joan Vidal, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos de l'Anoia valora positivament el fet que per fi, després de més d'un any i mig de demanar-ho, s'hagi accedit a fer un monogràfic al Parlament de Catalunya sobre el sector agrari. Ara, diu, 'caldrà veure a quins acords s'arriba avui i com s'apliquen aquests acords a mig i llarg termini'.

Des del sindicat s'han concretat algunes de les mesures que s'haurien d'aplicar per fer front a la crisi que, segons diuen, viu el sector agrari des de fa molt temps i que ara s'ha vist accentuada a causa de la crisi econòmica general. Unió de Pagesos demana que es garanteixi la justícia i equitat en el comerç agroalimentari, que s'afavoreixi la millora de la competitivitat i dels recursos humans en el sector agrari, la protecció de l'espai agrari productiu i sostenible i demanen un compromís al Parlament en matèria de matèria de política institucional.

Unió de Pagesos de l'Anoia ha organitzat un autobús per desplaçar una trentena d’agricultors davant del Parlament de Catalunya, on es concentraran durant el transcurs del debat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.