TORNAR

Les joventuts dels partits igualadins constaten la desafecció política dels joves

Els membres joves dels partits polítics consideren que en l'època preelectoral poden contribuir més amb aportacions i propostes

politica
Divendres, 18 març 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Sembla que cada dia que passa els joves estan més allunyats de la política; la desafecció creix en aquest segment de la població però les joventuts dels partits segueixen existint. Unes més actives que d’altres, quan s’acosten eleccions els joves polítics surten a l’escena pública. Igualada no és una excepció i els joves que formen part d'alguns dels partits que es presentaran a les eleccions del 22 de maig asseguren que, efectivament, la desafecció política és un factor a tenir en compte i coincideixen en que hauria de ser un motiu a valorar, tant per part dels polítics com dels joves.

En un article d’opinió d’anoiadiari·cat, Joan Requesens (ERC) citava les paraules del director del Centre UNESCO de Catalunya, Miquel Àngel Essomba, que explicava que una de les grans diferències entre els joves d’avui i els de les generacions anteriors és que ‘actualment els has d’anar a buscar mentre que abans eren ells els que s’interessaven’. Carles Cuerva (PSC), Francesc Badia (ICV), Pol Gomà (CiU) i el mateix Joan Requesens (ERC) són els joves igualadins vinculats amb diferents partits polítics; tots ells expliquen com viuen els joves la relació amb els partits i la política.

Joan Recasens coincideix amb Cuerva i Gomà en referir-se a la desafecció política dels joves, i és que 'les estructures dels partits són antigues i poc atractives', explica Carles Cuerva, que des de fa quatre anys assumeix un càrrec administratiu de confiança a l'Ajuntament d'Igualada. Mentre que Requesens, d'ERC, explica que s'està vivint una desafecció social, en què els canals de comunicació 'han perdut efectivitat'; Pol Gomà de CiU constata que 'el més còmode és no mullar-se, perquè així no t'etiqueten' i no dubta que 'les llistes obertes ajudarien a reduir aquesta desafecció'. Per la seva banda, Requesens explica que 'la societat està desvinculada de les responsabilitats de la comunitat' i Francesc Badia d'ICV creu que la gent no s'adona que el que fa té repercussions i afirma que 'tenim massa informació'.

L'aproximació als diferents partits prové de motius divergents

Si bé cada jove es refereix als motius ideològics com el factor que els va fer inclinar-se cap al partit en què militen, cadascun d'ells detalla els temes concrets que van mobilitzar-los.

Per una banda, Carles Cuerva explica que la seva vocació pels trens va fer que s'aproximés al Partit Socialista. 'Era el partit que defensava la connexió Igualada Barcelona'. Arran d'aquest fet, Cuerva participa en les activitats del partit pel que fa a mobilitat, a més d'ocupar-se, des de mitjan de l'any passat, de la secretaria d'organització del PSC Igualada.

Per altra banda, Pol Gomà, que forma part de l'executiva de CiU Igualada, aporta al partit iniciatives relacionades amb xarxes socials i turisme. Gomà explica que tenint en compte les alternatives, va moure's en funció del que s'ajustava més a les seves idees. Així mateix, afirma que 'els partits no s'obriran perquè ells vulguin, sinó perquè nosaltres ho sol·licitem', i anima molts més a implicar-se. A això també es refereix Francesc Badia, que no milita a ICV i treballa en el fet polític com a independent: 'Els partits polítics no decideixen res, i d'això ens n'hem d'adonar'. Badia està en el partit durant el període preelectoral i aporta propostes en àmbits culturals i altres temes que també li semblen interessants, com l'acció social.

També Joan Requesens, que milita a ERC des del 2003, considera que és important la militància en un partit: 'Crec que tothom hauria de formar part d'algun partit, sindicat...', i es remet a les qüestions ideològiques per respondre als motius de la seva implicació política. Requesens justifica que ERC té una percepció de la joventut a la qual s'hi sent 'unit'.

Els membres joves dels partits no es dediquen només a la política

Els joves que formen part, ara per ara, dels diversos partits, no es dediquen plenament a l'activitat política. Mentre que Carles Cuerva sí que treballa a l'Ajuntament d'Igualada, els altres joves treballen en altres sectors o bé estudien.


5 Comentaris

J

Josefa Morón

IGUALADA

23 de març 2011.00:30h

Respondre

Només un detall, el logo de ”joves d’esquerra verda” d’ICV queda molt maco però al darrera no hi ha res, cap persona, bé, si estires molt molt potser arribes a 5 persones.
De la resta de... Llegir més partits no tinc dades però deu ser si fa no fa.

M

Mireia

Igualada

22 de març 2011.18:38h

Respondre

Els joves no tenen desafecció per la política. La majoria de joves no saben ni el significat d’aquest mot. Els que no estan perdent el temps amb sèries espanyoles de la televisió, estan tirats... Llegir més sense fotre brot. Només una petita part dels joves els interessa l’actualitat; llegeixen el diari, miren les notícies, i per tant, s’adonen del panorama polític.
També és veritat que aquí a igualada hi ha una gran part de joves que es mouen en diverses organitzacions i que sense saber-ho n’estan fent de política. El problema d’aquests és que no estan conformes amb res (normal), són més radicals que els partits actuals, o be estan més preocupats per treure excel·lents notes en els estudis (el que és del tot respectable).
Amb això vull dir que hi ha diversos motius per la falta d’implicació dels joves, però tot hi així no hem d’oblidar que són i seran el futur, i entre aquests n’hi ha de molt aptes, n’hi ha d’aquells que un dia ens donaran el que necessitem, i el que no podem permetre és que pel motiu que sigui, aquests joves es quedin a casa.

JOVES! Impliqueu-vos! Indigneu-vos amb els polítics i amb aquells que mouen el món com volen!! Critiqueu-los! Però sobretot, Canvieu-ho siusplau!

I

Igualada no canvia

Igualada

18 de març 2011.23:08h

Respondre

Sens dubte els partits politics tenen que adaptar-se als nous requeriments de la societat, la política seguirà i les xarxes de gent guanyaran als partits. El primer canvi serà en la política... Llegir més local, la mes propera a la gent!!
Alguns s’omplen la boca de política 2.0 i desprès omplen el confidencial de la Veu!!

x

xavier

Igualada

18 de març 2011.10:51h

Respondre

Jo no crec que hi hagi desafecció politica per part dels joves, jo el que crec és que cada dia més joves veuen els partits politics convencionals o classics com formes d’estructures molt... Llegir més caduques i desfassades per organitzarse.
Cada dia hi han més joves que aposten per alternatives d’organització que no passen pels partits ni pel que tenim entes com politica convencional, i això ho veiem en exemples clars com tot el jovent que s’organitza en una assemblea d’estudiants,en CSO(centres socials okupats), en un cau, o en col.lectiu juvenils de base i d’arrel i practica transformadora. En consequència les joventuts dels partits que aqui heu representat acaben esdevenint casi bé inexistents i poc referencials en el teixit associatiu juvenil, ja sigui a Igualada o arreu dels Països Catalans

Salut

A

APM

MASQUEFA

18 de març 2011.10:41h

Respondre

amb les actuacions d’uns i altres que veiem cada dia als mitjas és normal la desafecció...però la desafecció als partits, no a la política. Exemple d’això el tenim a Masquefa en que s’ha... Llegir més constituit una agrupació de l’electors de cara a presentar-se a les pròximes eleccions. avancempermasquefa.blogspot.com/

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.