//Plugins sense CDN ?>
A partir de l'anunci del pacte entre ERC i els socialistes per aprovar els pressupostos per al present exercici han sortit a la llum les inversions que estan previstes pel Govern per a la ciutat d'Igualada. En aquest sentit, Junts per Igualada ha criticat que amb aquests comptes "es perd una nova oportunitat per a millorar l'educació dels nostres joves, la competitivitat de les nostres empreses i la qualitat de vida dels ciutadans", com ha manifestat Carlota Carner, secretària de la formació, afegint que "aquests pressupostos no han inclòs tres projectes de cabdal importància per al futur d'Igualada i de l'Anoia: L'ampliació de l'institut Milà i Fontanals; la construcció del nou Cap Urbà i acabar amb el rescabalament de la subestació d'Endesa. No sabem si és per desconnexió de la realitat o per manca de visió, però els comptes no hi destinen ni un euro".
Carner ha valorat positivament que els pressupostos destinin inversions a Igualada i a la comarca: "Només faltaria que els pressupostos de la Generalitat no incloguessin inversions per a l'Anoia", apuntant, tanmateix, que "la majoria de projectes inclosos són projectes que ja s'estan executant o que ja fa anys que estan en marxa i que van ser aprovats al seu dia per anteriors executius".
En aquest sentit, Carner ha advertit "la proximitat d'unes eleccions municipals no dona carta blanca per a poder atribuir-se mèrits d'altres; distorsionar la realitat en benefici propi; o per a insinuar que les inversions incloses als pressupostos s'executaran en funció del color polític dels ajuntaments". Junts per Igualada considera que "la candidata Vergés fa grans titulars d'inversions i se les apropia quan, simplement amb aquests pressupostos es dona continuïtat a projectes treballats des de fa temps amb la Generalitat. I, en canvi, no parla d'apostes clares de futur que la ciutat necessita", ha reblat.
Finalment, Carlota carner ha manifestat que "a Junts per Igualada continuarem treballant com hem fet fins ara per millorar Igualada, a través dels pressupostos de la Generalitat. Vam planificar la ciutat universitària i la tenim, vam planificar més sòl industrial i el tenim i vam idear una ciutat més amable i també la tenim".
La formació que lidera Marc Castells ha apuntat diversos projectes "que no estan inclosos en els pressupostos" i que transcrivim literalment:
Ampliació de l'edifici i dels cicles formatius de l'Institut Milà i Fontanals: Una petició que tant entitats econòmiques com socials i el mateix Ajuntament reclamen des de fa anys i que ja el 2021 va portar la UEA, el mateix centre educatiu i l'Ajuntament, a demanar conjuntament a la Generalitat, l'ampliació per poder donar resposta a la demanda de professionals, per exemple, per a la indústria del sector químic o del paper. Una necessitat que, com que no rep resposta per part del Govern català, ens va portar a crear la Taula de Formació Professional, el novembre de 2022, per reclamar a la Generalitat establir prioritats i calendari per poder acabar amb aquest problema endèmic. Cada curs 400 joves es queden sense poder estudiar al centre i amb l'opció que havien triat.
Nou CAP Urbà: Cal millorar el servei que es dona des d'aquest centre, i per això, el febrer de 2021, l'Ajuntament va cedir un terreny estratègic de 1.285 m² per construir el nou equipament. La mateixa diputada Alba Vergés, el febrer de 2021 ara fa just dos anys, mentre era consellera de Salut, va assegurar en una entrevista que "aviat construirem un nou CAP a Igualada. L'actual ha quedat petit" i instava l'Ajuntament a col·laborar per trobar una ubicació que ho fes possible. El terreny ja està a disposició del Govern català que, malgrat això, aquest 2023 no destinarà ni un euro a aquest projecte.
El rescabalament de la subestació d'Endesa: Una situació de clara injustícia que resta competitivitat a les empreses ubicades aquí o a aquelles possibles que s'hi voldrien instal·lar, ja que se les obliga a finançar aquesta subestació, un fet que no es dona a altres indrets del país, i que se suma a les despeses de les empreses.
Projectes d'anteriors pressupostos que tenen continuïtat en els del 2023
Connexió de la Ronda Sud amb Igualada: El projecte el va impulsar l'any 2016 l'aleshores conseller de Territori, Josep Rull, que va anunciar una primera inversió de 8 milions per engegar el procés per redactar l'estudi informatiu i la declaració d'impacte ambiental. A partir d'aquí el projecte ha anat seguint el seu procés, amb diverses inversions del Govern català i, des del març de l'any passat ja s'estan executant les obres, que duraran tretze mesos i tenen un pressupost de 13 milions.
Desdoblament de la C-15: Les obres es van iniciar l'octubre de 2021 i s'allargaran dos anys. Aquest projecte es va anunciar ja el 2018 quan l'aleshores conseller de Territori Damià Calvet, va presentar el projecte de millora d'aquesta via i l'any 2021, el conseller Jordi Puigneró, va donar llum verda a l'execució de les obres, valorades en 79 milions.
Respecte al soterrament de l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat: El Parlament ja va aprovar al seu moment la necessitat de fer aquesta inversió i que el Govern pressupostés el seu finançament i l'any passat, FGC, va iniciar la tramitació de l'Estudi Informatiu del projecte de supressió del pas a nivell, d'integració urbana i ampliació de l'estació d'Igualada per part de la Generalitat.
Habitatge: Des del govern de la ciutat, fa anys que en col·laboració amb el Govern de la Generalitat, s'estan impulsant projectes per ampliar el parc d'habitatges de protecció oficial d'Igualada: 72 habitatges que ja es troben en fase final de contractació en 3 projectes diferents: 24 al c/de Serra Constançó; 36 al c/de la Virtut; 12 al c/de Sant Carles. Els 24 pisos inclosos en el pressupost 2023, ubicats al carrer de Serra Constançó, és un projecte en el qual ja fa anys que es treballa i de fet, les pròximes setmanes s'adjudicarà.