TORNAR

Junts per Igualada i Igualada Som-hi acorden un increment de l'IBI més moderat i carreguen contra Poble Actiu

Marc Castells ha acusat a Poble Actiu de ser el ”Vox polític a Igualada”

politica
Dimarts, 31 octubre 2023. 14:01. Redacció AnoiaDiari.

Junts per Igualada i Igualada Som-hi han arribat a un acord per aprovar els pressupostos per al 2024. Tot plegat esdevindrà aquest dimarts al vespre en el ple que se celebrarà a l'Ajuntament d'Igualada. De nou, hi ha una manifestació convocada en contra de la pujada d'impostos, a la mateixa hora que es durà a terme el ple.

El pacte suposa que l'increment de l'IBI sigui més moderat del que s'havia previst inicialment i passa de l'11% al 7%. També s'ha pactat un recàrrec del 50% de l'IBI als pisos que estan buits permanentment, tot i que es manté la pujada del 28% en la taxa de les escombraries.

Jordi Cuadras assegura que "ha obligat el govern de Junts a rebaixar la pujada de l'IBI que havia proposat en un inici". Ha comunicat que la negociació ha durat diversos dies i que han "aconseguit una contenció de la despesa de més de 800.000 euros".

El cap de l'oposició de l'Ajuntament ha afirmat en un comunicat que "el nostre grup teníem dues opcions: o condicionar el govern per rebaixar la pujada anunciada o votar-hi en contra i que el govern aprovés els comptes directament sense cap negociació ni rebaixa. Entre negociar i obtenir rebaixar la pujada de l'IBI de Junts o desentendre'ns de la situació, hem negociat. Altres hauran d'explicar què han aconseguit, a part de fer molt soroll".

L'acord contempla, entre d'altres, que la pujada de l'IBI sigui més moderada. Així, en comptes de l'increment de l'11% previst inicialment, s'ha pactat que la pujada sigui del 7%. També s'ha acordat aplicar un recàrrec del 50% de l'IBI als pisos que estan buits permanentment a Igualada per facilitar l'accés a l'habitatge i augmentar el lloguer disponible. Un altre dels acords és que el pagament de l'IBI es podrà fraccionar en quatre parts al llarg de l'any i no només en dues.

Castells ha dit que la pujada d'impostos a Igualada s'emmarca en un context generalitzat a tot Catalunya. "Hi ha un crit d'alarma al món municipal català per l'infrafinançament a què ens tenen sotmesos el govern espanyol i català", lamenta el batlle. Castells també ha explicat que han confluït diverses casuístiques com el fet que en els darrers 4 anys l'IPC ha pujat un 14% o que en els darrers dos anys els sous dels funcionaris han pujat un 9%, un fet que ha posat un increment de 2,2 MEUR per a les arques municipals.

Per tant, l'alcalde ha exposat que han hagut d'incrementar les taxes i impostos per poder "quadrar el pressupost" i, al mateix temps, no traspassar "dues línies vermelles": "que tots els indicadors economicofinancers continuïn en verd i que es mantingui la qualitat de vida a la ciutat". Castells també ha deixat clar que no volen "deixar ningú enrere" i, per tant, els números "afecten de manera transversal a totes les regidories a excepció d'aquelles que tenen a veure amb el fet que les persones més vulnerables continuïn cobertes".

D'altra banda, Cuadras ha dit que "és evident que el govern de Marc Castells ha entrat en un final de cicle fruit de la mala gestió del seu govern que ha maquillat fins que no ha pogut més". L'acusa de no haver apujat els impostos quan era necessari de forma més moderada per no perdre votants i poder guanyar les eleccions. "Ara ens trobem en el pitjor moment per les finances de l'Ajuntament, que estan al límit. Ens hem cansat de sentir que Junts eren exemple de bona gestió i s'ha descobert que no, que després de 12 anys de govern tot està potes enlaire".

Cop dur contra Poble Actiu
Castells s'ha mostrat molt crític amb la posició de Poble Actiu (CUP) i els ha acusat de ser el "Vox polític a Igualada". L'alcalde els acusa d'haver "entrat en una dinàmica perversa", ja que, segons ell, "han volgut vincular els increments dels impostos amb els sous i això no és real". En aquest sentit, ha dit que l'increment dels sous respecte a la legislatura passada ha estat de 60.000 euros i també ha volgut deixar clar que ell no percep cap sou com a alcalde.

Per la seva banda, Igualada Som-hi també s'ha mostrat molt crític i els acusa de "manipulació i populisme". També assegura que "el seu regidor Pau Ortínez és el més ben pagat de l'Ajuntament en comparació al temps dedicat. Ortínez percep un sou de 1.272 euros al mes en catorze pagues per una dedicació d'11 hores a la setmana a l'Ajuntament, el que fa que en comparació a la remuneració i dedicació de la resta de regidors sigui el més ben pagat".


8 Comentaris

J

Josep

igualada

2 de novembre 2023.17:59h

Respondre

No tenim oposició, Si ni hagues, no estariem els ciutadans manifestan el que no ens agrada sense cap entitat ni grup que ens organitsi, ni sindicat, estem sols, reivindicant lo ofegats que ens... Llegir més tenen, mentres de portes endins no es dignan a liderar al poble. He lleguit el Sr. Cuadras que només tenían dos opcions, doncs em sembla que van triar la que els sentenciará per molts anys. Lo seu era acompanyar al poble, reivindicant el que ningú volem. Amics i jo, ens sentim doblement traits. Ja ni uns, ni els altres ens representan.

M

Marià

Igualada

2 de novembre 2023.08:42h

Respondre

Castellà I Cuadras, la mateixa estratègia q a Madrid, fer veure una cosa de cara a la galeria i possar-se d’acord per darrera.

Tothom critiquem l’aument de VOX a les eleccions, pro tinin ka... Llegir més clase política q tenim VOX no ha de fer res, ni propaganda, els polítics q tenim els I fan la feina

Després alguna gent criticarà a VOX pro els actual polítics i dic actuals, els d’Igualada, Barcelona i Madrid, se lo están poniendo a huevo, uns per roben, uns altres perquè abusen i altres perque menteixen

El ser polític no vol dir tenir llicència de Corzo

Per cert Madrid NO em roba, em roba BARCELONA

josep-ortinez-vives

josep ortinez vives

igualada

1 de novembre 2023.11:57h

Respondre

Sr. Castells,
Llegeixo que vostè va acusar Poble actiu de ser el Vox polític a Igualada.
Vull pensar que aquesta expressió va ser fruït de les circumstàncies.
Un bon polític ha de tenir un... Llegir més bon domini del que diu.
Penso que una disculpa per part seva demostraria un alt nivell.

J

JOSEPM

IGUALADA

1 de novembre 2023.11:24h

Respondre

Confirmat, en Castells i en Cuadras prenen els ciutadans per idiotes. Primer deixen sortir un ”globus sonda” (apujarem l’IBI un 11%) i acaben incrementant un 7%. Taxa clarament superior al IPC... Llegir més anual a oct/23. Simultàniament fan passar l’increment d’escombraries del 28% (7 cops IPC!!).
A les hores porten la discussió als salaris. Però en tot moment eviten el que hauria de fer algú competent, parlar d’eficiència. De millorar l’ús dels recursos, especialment humans. Evita parlar per exemple de la rendibilització de la recollida selectiva que hauria de reduir-ne el cost municipal, per què teòricament aporta rendiments la feina que fem els igualadins separant brossa. O no?
Castells segueix exercint de petit dictador. Envoltat d’un equip de govern de baix nivell. Ha desactivat una oposició ben preparada (de fet a en Conill ja el va començar a desactivar el seu partit presentant la Vergès) i ho ha fet de la manera més antiga. Pagant. Directa i indirectament, ha convertit a en Cuadras en un progre ben pagat, un professional estancat en la seva feina ha vist multiplicats els seus ingressos gràcies a l’alcalde. A canvi de què? A canvi de fer-ho senzill i fer el joc demagògic de ”doble banda”, com el que avui veiem, on tot prenent-nos per idiotes, ens volen fer veure que hi ha hagut negociació.
El que hi ha hagut és incompetència per ajustar les despeses, o simplement per optimitzar-les.
Estem fotuts, repetim errors històrics. Ja durant el segle XX vam mantenir un alcalde durant masses anys, amb el que suposa en termes d’anquilosament i manca d’idees. I així li va anar a Igualada en comparació amb ciutats com Manresa, Vich o Vilafranca del Penedès.

orbites

Jordi Marcé Nogué

1 de novembre 2023.10:38h

Respondre

Algú ha de parar els peus a Jordi Cuadras quan fa comentaris capcios amb tota la mala fe del món. I vist que no ho fa ningú, doncs ja ho faré jo.

Els sous dels regidors del govern i els de la... Llegir més oposició es van votar en el ple del cartipàs. Junts va votar a favor, ERC i Poble Actiu van votar en contra i Som-hi es va abstenir. Evidentment facilitant la aprovació d’aquests sous. Qui va fixar el què cobra Pau Ortínez i Enric Conill com a portaveus va ser el pacte entre Castells i Cuadras. Per tant, criticar el sou d’un regidor que has fixat tu, és fer moltes trampes al solitari.

Però és més. L’ajuntament considera que els 56921 euros dels regidors a temps complet del govern és la jornada plena de dedicació. Quan es diu que Cuadras fa un 77% no es tenen en compte les hores dedicades sinó una simple regal de tres: 43.829/56.921=77% . De la mateixa manera, Pau Ortínez i Enric Conill (que per cert cobren exactament el mateix, com a portaveus) fan un 16.272/56.921=28% de dedicació. Res més que això.

El què sorporen és que Cuadras apunti només al portaveu de Poble Actiu, quan de fet, el portaveu d’ERC segeuix el mateix patró. I sorpren més perquè la relació entre remuneració i dedicació que tenen aquetss dos és exactament la mateixa que la del propi Cuadras.

Agrairia que el senyor Cuadras no ens tracti d’imbècils. Gràcies.

J

Josep

1 de novembre 2023.10:14h

Respondre

Ortinez es un pesetero, Amb un morro que se’l chafa
VERGONYA
1200 euros per 14 pagas, í once hores de escalfar cadira.
Escandalós Pau, no se’ns VERGONYA???

F

Fabià

1 de novembre 2023.07:35h

Respondre

El que és trist és que no diguin les coses clares, ni uns ni altres. Això dels parcs i totxo que fa el castells s’ha de pagar i la gent el vota. Però això de poblet actiu de no dir les coses... Llegir més clares tampoc és clar, perquè defensen uns impostos redistributius, el que suposaria augmentar els impostos a molts gent, a banda que tot el que diuen que volen fer s’ha de pagar i també s’haurien de pujar els impostos. I sobre els sous, en fan un populisme terrible, perquè si l’increment dels gastos és de 2.2 milions d’euros, i els sous han augmentat en 60 mil euros, els sous suposen un 2’75% d’aquests més de dos milions. Vaja, que el problema no són el sous (sou que no rebutjen els de poble actiu), sinó la festa del totxo del castells. Però sembla que ni això saben explicar els polítics igualadins, perquè el que volen només és ser vistos i votats. Molt trista la política igualadina

M

Manel

1 de novembre 2023.07:23h

Respondre

L’Ortinez és un penques: molt parlar, però no fot ni brot. Cobra millor que un funcionari i encara s’amaga darrere de la gent per acusar al govern, però no diu el què cobra.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.