TORNAR

J. Manuel Tresserras: ‘La llei del cinema corregirà una anomalia democràtica’

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i Joan Puicercós presenten els continguts de la llei a Igualada

politica
Divendres, 23 juliol 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 1 de juliol la nova Llei del cinema, que entrarà en vigor a principis del 2011. Aquest dijous, el conseller Joan Manuel Tresserras, el líder d’ERC Joan Puigcercós i la diputada Marina Llansana van ser a Igualada per parlar-ne, i en van destacar la importància pel canvi de tendència que representa.

J. Manuel Tresserras, Joan Puigcercós i Marina Llansana

Joan Puigcercós va explicar que aquesta va ser la primera llei aprovada després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, ‘cosa que demostra que malgrat tot, el país va endavant’. El president d’ERC també va dir que la llei significa ‘un canvi de tendència molt important per a la llengua catalana’ i que ‘equilibra el territori’, perquè augmentarà l’oferta de cinema en català a poblacions on fins ara no n’hi havia.

Per la seva banda, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va dir que ‘la llei corregirà una anomalia democràtica’, ja que un dels seus eixos d’acció és igualar la presència del català —‘fins ara pràcticament inexistent’— a la del castellà a les sales de cinema. Així doncs, la llei estableix que el 50% de les còpies que es distribueixin a Catalunya es doblin o subtitulin al català. Un altre dels objectius és donar suport a la indústria cinematogràfica, apostar per produccions més ambicioses i fomentar que arribi als mercats de proximitat —per exemple ajudant a la migració cap al cinema digital o facilitant l’estrena dels films, que sovint no tenen prou canals en condicions per arribar al públic. Finalment, la llei preveu millorar l’oferta de pel·lícules, ja que segons el conseller ‘no es pot ser un país culte sense una bona cultura cinematogràfica’.

Més oferta i diversitat

En aquest sentit, Joan Manuel Tresserras afirmava que ‘no ens podem limitar a dos o tres gèneres, hi ha d’haver més diversitat: més accés a les versions originals subtitulades, a cinema europeu, pel·lícules dels països de procedència dels nous catalans i catalanes...’. Per assegurar la viabilitat d’aquestes mesures es pretén crear una Xarxa Concertada de Pantalles Cinematogràfiques, a la qual es podran adherir les sales que vulguin. De totes maneres, el conseller es mostra convençut que l’augment de la presència del català, per si sol, ja pot representar un increment del taquillatge: ‘Hi ha molta gent que voldria veure cinema en català, però no ho fa perquè ara no pot: no hi ha oferta’.

Tresserras també va recordar que la llei es va aprovar amb un gran suport popular i polític, i que les úniques reticències han vingut de distribuïdors i exhibidors, que ‘fins ara han mantingut una posició de control del mercat’. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació va afirmar que tot i que la llei entri en vigor a principis del 2011, ‘el que cal és treballar pel reglament que l’ha de desplegar’. Així, va dir que es mirarà de tenir-lo enllestit abans no s’acabi la legislatura, encara que va advertir que hi ha el risc que determinats sectors vulguin endarrerir-ne l’aprovació esperant els resultats electorals.

Finalment, Joan Manuel Tresserras va dir que la sentència del Constitucional no té incidència sobre la llei del cinema i que, de fet, ‘no ha d’afectar cap llei’; segons el conseller, ‘quan hi ha una intervenció que vulnera els drets de tot un poble, tenim la capacitat legítima d’oposar-nos-hi sense que això ens situï fora del sistema: només restablim la dignitat’.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.