TORNAR

La Mesa del Parlament retira l'escó a Borràs

El Suprem ha tombat les mesures cautelars del Parlament contra la decisió de la JEC

politica
Divendres, 2 juny 2023. 09:17. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Mesa ha decidit aquest dijous retirar l'escó a Laura Borràs i que el seu relleu a la presidència del Parlament es voti divendres que ve en un ple extraordinari. La vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, Alba Vergés, ha convocat la Mesa després que el Tribunal Suprem hagi tombat les mesures cautelars de la cambra contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'acta de diputada a Borràs sense sentència ferma. Des del 28 de juliol Borràs està suspesa de les seves funcions i, al març, el TSJC la va condemnar a 4,5 anys de presó i 13 d'inhabilitació per fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

ACN  La secretaria segona de la Mesa, Aurora Madaula (Junts), ha estat l'única que ha votat en contra la decisió. I Borràs, amb data d'avui 1 de juny, ha perdut l'acta de diputada. El 3 de maig la JEC va decidir suspendre Borràs després de la condemna del TSJC. La Mesa del Parlament no va aplicar llavors aquesta decisió, com ja va fer amb els casos de Pau Juvillà i Quim Torra, i va proposar presentar un recurs al Tribunal Suprem. Una decisió avalada pel ple del Parlament. Davant del Suprem, la cambra catalana al·legava que Borràs pot recórrer la sentència condemnatòria una instància judicial superior i que el reglament del Parlament estableix la retirada de l'escó només en casos de sentència ferma. Així mateix, demanava que no s'apliqués la suspensió com a mesura cautelar fins que el tribunal decideixi sobre el fons de la qüestió. Una petició que ara ha estat rebutjada pel Suprem.

La vicepresidenta primera amb funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, a la reunió de la Mesa (Mariona Puig/ACN) Paral·lelament, Cs va presentar un escrit a la JEC perquè l'òrgan administratiu instés el Parlament a aplicar de manera immediata la retirada de l'escó a Borràs. Però la Junta Electoral encara no ha resolt aquesta petició.

Elecció de la presidència

Segons l'article 44 apartat 1 del reglament del Parlament, per escollir la presidència de la cambra cada diputat ha d'escriure un sol nom en una papereta i surt escollit qui té majoria absoluta. Si no s'assoleix aquesta majoria, el reglament estableix que s'ha de repetir l'elecció entre els dos diputats que s'hagin apropat més a la majoria i surt elegit qui obté més nombre de vots. "En cas de paritat, s’ha de repetir l’elecció, i, si la paritat persisteix després de quatre votacions, es considera elegit el candidat del grup parlamentari amb més diputats", afegeix el reglament.

En els últims dies ERC ha deixat clar que donarà suport a una presidència de Junts tot recordant que així es va pactar entre els dos partits en el marc dels acords per formar govern. Així doncs, tot i que l'executiu de coalició es va acabar trencant, es dona per fet que el relleu de la presidència del Parlament serà un diputat o diputada de Junts.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.