TORNAR

Els micropobles demanen un finançament a la seva mida

Volen establir una renda mínima municipal d’almenys 150.000 euros

politica
Dimarts, 16 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Associació de Micropobles de Catalunya ha elaborat un informe sobre la seva peculiar situació amb l’ajuda de la Universitat de Lleida i el departament de Governació. En aquest document, després d’analitzar el funcionament dels pobles de menys de 500 habitants, es proposa l’establiment d’un finançament a mida per aconseguir la millora d’una realitat que comprèn 334 poblacions i el 40% del territori de Catalunya.

Argençola - Foto: Pobles de Catalunya

Segons apunten des de l’Associació, ‘si tenim en compte que la majoria de les necessitats dels ciutadans d’un municipi de cent mil habitants són les mateixes que les d’un municipi de dos-cents cinquanta (clavegueres, llum, carrers asfaltats, voreres, enllumenat públic, parcs, aigua potable, recollida d’escombraries, festes majors, poliesportius, telefonia,...) cal un repartiment adequat dels recursos perquè tothom tingui accés a uns mateixos serveis’.

Renda mínima

A causa del reduït pressupost i la manca d’autonomia dels ajuntaments de pobles petits, reclamen una sèrie de mesures que els deslligui de la dependència contínua d’altres administracions. Així doncs, volen que es reconegui explícitament l’especificitat dels micropobles en les lleis bàsiques locals, i que s’estableixi una renda mínima municipal com el llindar que qualsevol municipi necessita per la seva existència. Sobre aquesta renda, apunten que hauria de ser de 150.000 euros per als municipis de 0 a 250 habitants, i de 250.000 euros per als que tinguin entre 251 i 500 habitants.

Finalment, des de l’Associació també es reclama que augmentin les subvencions incondicionades per atendre imprevistos, i que les ajudes del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) dedicades al finançament d’obra pública assumeixin el 100% del cost del projecte.


2 Comentaris

A

Aleix

17 de febrer 2010.01:13h

Respondre

Endavant i molts ànims.

J

Josefa Morón

Igualada

16 de febrer 2010.11:45h

Respondre

Una associació oportuna i necessària. Felicitats a la gent que hi ha al darrera amb idees clares i visió de futur.
La vostra tasca és molt important.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.