//Plugins sense CDN ?>
El Ple del Parlament de Catalunya ha convalidat el decret llei d'acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades, amb 72 vots a favor (ERC, JxCat i ECP) i 60 en contra (PSC-Units, Vox, CUP, Cs i PPC). A partir d'ara, els projectes d'energia eòlica i fotovoltaica hauran d'acreditar l'acord del 50% dels terrenys, s'introdueixen requisits per incrementar el consens territorial i es prioritzen els projectes petits, de 5 MW o menys.
Aquest decret modifica la Llei 16/2017, del canvi climàtic, i el Decret llei 16/2019, a fi d'introduir-hi millores per accelerar la implantació de l'energia eòlica i fotovoltaica i "mesures que millorin l'acceptació social dels projectes d'energia renovable" i "vetllar per la conservació de la biodiversitat, l'ordenació del territori i el desenvolupament sostenible del món rural". El text també estableix mesures de simplificació administrativa en matèria d'autoconsum d'energia elèctrica, excloent-la, per exemple, del règim d'autorització administrativa, i la creació d'una taula de diàleg social de les energies renovables, amb representants municipals, del món associatiu local, de les associacions d'energies renovables, de les cooperatives energètiques ciutadanes, de les organitzacions professionals agràries, de les cooperatives agroalimentàries i de les entitats ecologistes. D'aquesta manera, la modificació permet que 19 instal·lacions inferiors a 5 MW surtin aviat a informació pública. Aquests projectes preveuen situar-se a comarques com l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Camp, la Conca de Barberà, la Garrotxa, la Selva, les Garrigues, Osona, el Pallars Jussà, el Pla d'Urgell, el Segrià, el Solsonès o el Tarragonès.
La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat el decret i ha explicat que té per objectiu "accelerar el desplegament d'energies renovables d'una manera responsable" i amb la "pacificació del territori" per aconseguir "un gir dràstic en la generació de l'energia".