//Plugins sense CDN ?>
Els vots d'Esquerra, CUP i Decidim Igualada -el seu representant Darío Castañé havia impulsat la moció- van determinar l'aprovació de la proposta perquè la ciuta es declarés contrària al polèmic tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units. L'únic vot contrari, el del PP.
Per sis vots a un, amb l'abstenció dels altres 14 representants, el ple d'Igualada es va declarar contrari al TTIP, el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i la Inversió. Les formacions d'esquerres es van posicionar favorables a la moció que presentava Darío Castañé, de Decidim Igualada, tot i que els socialistes es van abstenir. Els vots d'Esquerra, CUP i de la pròpia formació Decidim van declinar la votació davant de l'únic vot contrari, Joan Agramunt, del PP.
Darío Castañé va alertar en la seva intervenció "d'un tractat que està sent negociat en secret (...) que representa un seriós perill per a la democràcia i la deguda protecció dels drets socials, mediambientals i de la salut" ja que posaria "les empreses transnacionals per davant de l'interès general". El representant de Decidim sol·licitava que es declarés Igualada "com a municipi oposat" al TTIP, formalitzar béns públics no susceptibles de negociació i demanar la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local.
Els grups presents al ple van aportar diversos matisos. En la intervenció de Socialistes d'Igualada, Jordi Riba es va posicionar "a favor que no hi hagi aranzels, però és cert que hi ha secretisme (en les negociacions) i hi ha sospites que pot comportar desregulació social i ambiental". El seu grup es va abstenir, com també ho va fer el govern convergent. La responsable de Dinamització Econòmica, Àngels Chacón, molt vinculada professionalment al comerç internacional, va intervenir tot assegurant que "el tractat encara s'està negociant i s'hauria d'aprovar primer". Va afegir que "entre dir que el TTIP serà la panacea o tornar-lo al no res hi ha un terme mig". Chacón va subratllar que en tot cas la mateixa legislació de la Unió Europea diu que "no es pot fer perillar els drets de treballadors i consumidors". La segona tinent d'alcalde va anunciar l'abstenció.
L'únic posicionament a favor del tractat i en contra de la moció va ser el del popular Joan Agramunt: "és una aposta pel creixement i l'ocupació. Amb el lliure comerç, moltes empreses de casa nostra que tenen a Estats Units el mercat principal en sortiran beneficiades". A aquesta intervenció va respondre finalment l'impulsor de la moció, Castañé: "li podria preguntar a Mèxic com li ha anat el lliure comerç amb Estats Units. Només un 0,80% de les pimes catalanes exporten allà i significa menys d'un 3% del PIB català".
Attac Castelló
24 d'octubre 2015.10:33h
Per informarse sobre el TTIP:
TTIP i atur: http://attaccastello.blogspot.com.es/2014/10/el-ttip-desintegracion-de-la-union.html
TTIP i drets laborals:... Llegir més http://attaccastello.blogspot.com.es/2014/04/el-ractat-transatlantic-es-una-amenaca.html
TTIP i medi ambient: http://attaccastello.blogspot.com.es/2014/04/fracking-sense-limits-o-com-el-tractat.html
TTIP i PiMEs: http://attaccastello.blogspot.com.es/2015/06/cinco-cuestiones-que-las-pequenas-y.html
TTIP i democràcia: http://attaccastello.blogspot.com.es/2015/04/ttip-regreso-al-futuro.html
TTIP i drets digitals: http://www.eldiario.es/turing/derechos-digitales-juego-TTIP_0_404910219.htm
TTIP i CETA: http://attaccastello.blogspot.com.es/2014/09/doble-amenaza-el-ceta-y-el-ttip.html
Per actuar contra el TTIP:
Signa la Iniciativa Ciutadana Europea en internet https://stop-ttip.org/firmar/ com ja han fet més de 3.318.000 europeus