TORNAR

El ple d'Igualada rebutja condemnar les càrregues a l'A-2

Només ERC i Poble Actiu condemnen l’actuació; Junts impulsa una moció genèrica ”contra la violència”

politica
Dimecres, 30 octubre 2019. 09:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El ple d'Igualada va celebrar aquest dimarts al vespre la seva sessió d'octubre. Un ple dels més curts de l'actual curs polític i en el que en l'apartat de mocions es va parlar de la polèmica càrrega dels Mossos a l'A-2 fa dues setmanes.

Junts per Igualada va aconseguir aprovar una moció relativa a la condemna de l'actuació de l'Estat a Catalunya i a la sentència, mentre feia valer la seva majoria per no reprovar la càrrega dels Mossos contra estudiants igualadins a l'A-2, el 16 d'octubre. La moció reprovatòria la presentaven ERC i Poble Actiu i a més de donar "suport a les protestes d'estudiants" demanava la destitució de Miquel Buch, el conseller d'Interior. El govern va votar 'no', mentre que Igualada Som-hi no va votar. 

Neus Carles va defensar la moció relativa a la càrrega a Igualada. Exposava que "l'actuació de la Brigada Mòbil dels Mossos va ser tan desproporcionada i innecessària que fins i tot alguns dels agents de seguretat que feia hores que eren al tall van ajudar als joves a escapar. Es van disparar bales de foam. Aquests joves es van trobar que l'alcalde de la ciutat minimitzava la càrrega que havien patit i treia importància a les bales de foam i als cops. I això quan el propi batlle instava el 15 a estar al carrer a defensar el nostre país. És hora que l'alcalde rebutgi les càrregues". La part resolutiva demanava "manifestar l'oposició a les càrregues i a l'ús indegut de les bales de foam i l'ús desproporcionat de la força dels Mossos i les policies espanyoles durant les protestes", a més de demanar la retirada dels cossos policials espanyols i el reconeixement i el suport a les mobilitzacions que tenen lloc a Catalunya contra la sentència.

Per part dels republicans, David Prat va anunciar el suport a la moció que havien presentat conjuntament. Afegia que "hem vist situacions de vergonya, amb 754 ferits, quatre persones han perdut l'ull, hi ha dues persones que han perdut un testicle, amb 200 detinguts i 30 persones a presó provisional. I això ho fa no només la policia nacional, també la BRIMO". Sobre les mobilitzacions, David Prat apuntava que "cal un canvi de model policial, és insostenible. Les seves declaracions senyor alcalde, relativitzant les càrregues sobre joves d'Igualada, s'han de rectificar. Posi's al costat dels joves".

Després, Jordi Cuadras va dir que "farem una única intervenció. Prou d'utilitzar el ple com a trinxera política. Igualada Som-hi ja va dir que la sentència és exagerada i esperem l'alliberament dels representants polítics i socials. Estem en contra de la violència que s'ha vist al carrer i en contra també de si hi ha hagut desproporció en les càrregues policials. Cal buscar espais conjunts per avançar. No volem enquistament". Igualada Som-hi no va participar de cap de les tres votacions de l'apartat de mocions.

Com era d'esperar, Carmen Manchón, de C's, va assegurar en una lacònica intervenció que "estarem sempre al costat de les forces de seguretat. Respectem les manifestacions pacífiques si no coarten els desplaçaments de les altres persones a la feina o als hospitals".

Del govern junter va parlar Carme Riera, que començava dient que "no podem estar d'acord en tots els punts de la moció" de republicans i Poble Actiu. Sobre els fets d'Igualada "tenim un plus de responsabilitat com a govern. Ens vam interessar per l'estat dels ferits i el nivell de gravetat: ens van dir que eren lleus. Amb els Mossos hi vam parlar per saber els fets esdevinguts. Defensem el dret a manifestar-se. No minimitzem els fets, però recordem que tenim a 74 comandaments investigats dels Mossos per l'1 d'octubre i no podem posar tothom en el mateix sac. I sabem que els Mossos inicien una investigació interna sobre algunes de les actuacions aquests dies".

La moció va quedar rebutjada amb els vots contraris de Junts per Igualada i C's, mentre que rebia el suport d'ERC i Poble Actiu. Igualada Som-hi, com havia anunciat, no va votar.

TEl ple d'Igualada d'octubre, celebrat aquest dimartsampoc votarien la següent moció, de "suport a les protestes de la ciutadania" d'aquests dies. El llegia la pròpia Carme Riera i parlava de les accions pacífiques "d'estudiants i altres col·lectius en favor de la democràcia" on es "posava en valor l'actitud cívica" d'aquests manifestants i condemnava "qualsevol forma de violència que hi hagués en aquestes protestes". Riera coincidia amb l'anterior moció en la retirada dels cossos policials a Catalunya i l'alliberament dels presos.

Al voltant d'aquesta moció, Enric Conill va considerar que "pel que fa als manifestants no hi ha hagut violència, si n'hi ha hagut ha estat de les forces de l'Estat espanyol. Cal atendre a les paraules. No hem vist violència per part dels que defensen drets de tothom". Criticava l'equidistància d'Igualada Som-hi també. Concloïa que "mirem a l'altre cantó i sabrem al costat de qui hem d'estar". 

Neus Carles explicava que "es queda curta aquesta moció" i criticava que parlés Carme Riera "quan va ser el senyor Castells qui va fer declaracions sobre la càrrega de l'A-2". Afegia que "les declaracions que va fer vostè són molt greus". Eva Pedraza, companya de Neus Carles, va apuntar que "no podem votar a favor si no reconeixen que l'única violència que hi ha hagut és la policial". 

Quedava la moció de C's per col·locar dues senyeres en dos punts diferents d'Igualada, a col·locació de dues senyeres a les rotondes de davant de l'Hospital i de l'Avinguda Gaudí (on hi ha estelades). En tot cas, Carmen Manchón es va quedar sola en aquest punt: els tres grups sobiranistes es van posicionar en contra.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.