TORNAR

El Ple vilanoví aprova per majoria els Pressupostos per al 2014

ERC, PP, CiU i la regidora no adscrita Marta Trullols hi donen suport

politica
Dimecres, 12 febrer 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Ple de Vilanova del Camí ha aprovat els pressupostos per al 2014. ERC, PP, CiU i la regidora no adscrita Marta Trullols van donar el seu suport al govern que va aconseguir tirar endavant els pressupostos amb majoria, un fet que l’alcalde va agrair tenint en compte que el PSC només compta amb quatre regidors. IPV, VA i PxC i ICV, van votar-hi en contra.

Ple a l'Ajuntament de Vilanova on es van aprovar els comptes pel 2014

Els pressupost de l’Ajuntament de Vilanova del Camí per al 2014 és d’11.189.000 euros i ha tingut especial cura amb la consolidació de polítiques de l’àmbit dels Serveis Socials, amb la incorporació de més personal de l’equip social bàsic, l’increment d’ajudes directes a les famílies, la creació d’una línia d’ajuts per al pagament de les plusvàlues en casos de desnonaments i la creació d’una partida per a beques menjador.

També s’ha incidit especialment en l’àmbit de Promoció Econòmica, en la que s’ha previst una partida per a posar en funcionament el Centre d’Innovació Anoia i la creació d’una línia d’ajudes per a la creació d’ocupació i d’obertura de noves activitats.

Les partides més importants pel que fa als ingressos, són els impostos directes que suposen més de quatre milions d’euros i les taxes i els preus públics que suposen més de dos milions d’euros més. Les transferències corrents (les subvencions que es reben per despesa corrent) també suposen una part important dels ingressos municipals, més de tres milions d’euros i les transferències de capital, (subvencions que van destinades exclusivament a inversions) superen el milió d’euro més.

Pel que fa a les despeses, les principals partides són la despesa en béns i serveis: contractes de manteniment, subministraments i altres compres municipals que suposen un 40% del pressupost de despeses. Un altre capítol important, és la despesa del personal, que significa el 25%, i les inversions, que representen el 17%. Per sota queden els passius financers, és a dir, el que retornem dels préstecs, i les transferències corrents, és a dir, la partida que es destinen a ajudes i subvencions d’entitats i organismes., que suposen un 7 i un 5 %, respectivament.

Pel que fa a les inversions previstes per aquest exercici, l’Ajuntament vilanoví hi destinarà més de dos milions d’euros. La inversió més important és la urbanització del carrer Major, dotada amb 875.000 €; la remodelació del Casal de la Gent Gran, que suposa gairebé 600.000 euros i l’acabament de la zona de tallers del Centre d’Innovació Anoia, que té una dotació de 280.000 euros.

En aquest pressupost també s’ha previst la substitució de les comportes del Riu Anoia, una proposta amb la que hi estan d’acord tots els partits polítics, que suposa 110.000 €, la remodelació del Mercat de Sant Hilari, amb prop de 100.000 €, i altres inversions de manteniment i millora a diferents espais municipals com la zona esportiva i Can Papasseit.

Durant la sessió plenària d’ahir, l’alcalde Joan Vich, també va donar xifres sobre l’endeutament de l’ajuntament vilanoví que en aquests moments és d’un 53%, molt lluny, va dir Vich, del 75% que posa de topall el govern central. El deute viu de l’ajuntament a 31 de desembre de 2013 era de prop de 5 milions d’euros i els ingressos corrents superaven els 9 milions d’euros.

Posicionament dels grups municipals

L’alcalde Joan Vich va assegura que el pressupost del 2014 és un compromís amb Vilanova del Camí i la seva gent i ha estat especialment sensible amb els que menys tenen. Vich es va mostrar molt satisfet d’haver-lo aprovat per majoria i per això va agrair als grups d’ERC, PP, CiU i a la regidora Marta Trullols els seu vot positiu i les aportacions que havien fet al document inicial. Per altra banda, i deixant clar que respecta els posicionament de tots els grups polítics, sí que va deixar palès el seu malestar pel vot en contra d’ICV, perquè va dir, aquest pressupost no és tan diferent dels què havien aprovat quan governaven plegats.

Francina Gabarró, d’ICV, va argumentar el seu vot en contra, al·legant el poc esforç que el govern havia fet en matèria de joventut. Una preocupació que la regidora ecosocialista assegura que li havia fet arribar en diferents ocasions a l’alcalde Joan Vich. La regidora entén que no hi ha polítiques actives de joventut malgrat va reconèixer que s’havien fet accions positives com la creació d’una línia d’ajudes per a beques menjador i una altra per a beques de transport. També va reconèixer la tasca que s’ha fet en Serveis Socials i l’esforç per mantenir obertes les dues llars d’infants.

Des de Plataforma x Catalunya, el regidor Sergi Balcells també va votar en contra. Al seu parer, l’Ajuntament no ha fet política d’austeritat i va plantejar la possibilitat de renegociar els contractes de manteniment o neteja o fins i tot assumir-los com a propis. D’aquesta manera, va dir Balcells, l’ajuntament es podria reduir les despeses i utilitzar aquests diners per altres temes.

L’alcalde Joan Vich va explicar que els contractes externs ja s’havien negociat a la baixa i que la possibilitat d’assumir alguns serveis com la neteja dels edificis públics era molt complicat perquè l’ajuntament no pot augmentar la plantilla de treballadors.

Juan Manuel Cividanes, d’IPV, també va argumentar el vot del seu grup que no comparteixen les principals partides d’ingressos. Cividanes va defensar una congelació real dels impostos i la revisió dels contractes externs i dels contractes menors com els lloguers del jutjat de Pau i de l’espai destinat a aparcament del carrer Major amb Santa Llúcia. També va retreure al govern que no hagués fet cap estudi per a obtenir la certificació energètica dels edificis municipals, una mesura, va dir Cividanes que també podria aportar nous estalvis al municipi.

Els independents tampoc estan d’acord amb la inversió que es vol destinar a l’acabament del Centre d’Innovació Anoia, que va dir, es pot esperar a què el centre estigui en funcionament.

En canvi, sí que va compartir altres inversions com el canvi de les comportes del riu, una iniciativa, va dir, que es va tirar endavant gràcies a la insistència d’IPV.

El VA també va votar en contra dels pressupostos. El seu portaveu, Francisco Palacios, va assegurar que estava d’acord amb un 70% del pressupost però va criticar l’altra 30%. Els seus principals arguments van ser la pujada d’impostos. Creu que l’ajuntament podria evitar aquesta pujada gastant millor i prioritzant certes línies d’actuació. També va reclamar més inversió en matèria de joventut.

A l’altra banda de la balança, la regidora Marta Trullols va argumentar el seu vot positiu als pressupostos que mantenen serveis municipals com les llars d’infants, malgrat la reducció d’ingressos d’altres administracions. Trullols, que és titular del servei d'Infància, Ensenyament, Joventut i Solidaritat, també va destacar el manteniment de les partides destinades al manteniment i millora de les escoles, la socialització de llibres i les beques menjador i de transport.

ERC, va donar suport al govern socialista. El seu portaveu, Xavier Bermúdez, va deixar clar que la manca d’ingressos té efectes directes en el pressupost municipal. Per això va fer la proposta d’impulsar un pla d’estalvi energètic als edificis municipals.

D’altra banda, Bermúdez va repassar les propostes més importants que el seu grup ha introduït als pressupostos. Seguint amb la línia que van iniciar l’any passat, ERC proposa continuar oferint els cursos de nivell avançat d’anglès i català i continuar també amb el projecte de la socialització de llibres.

També van plantejar obrir una línia de subvencions per estimular la creació d’ocupació a la que s’hi va afegir, a proposta del grup de CiU, l’obertura de noves activitats, dotada amb 40.000 €.

La regidora popular, Mari Luz Martínez, també va votar a favor del pressupost que va qualificar d’auster i equilibrat. Martínez també va destacar les partides destinades als serveis socials i va explicar la proposta que havia fet al govern de crear un menjador social. Una proposta que el govern s’ha compromès a estudiar i a impulsar si es demostra que existeix una necessitat real del servei.

La regidora del PP també va destacar altres inversions que es contemplen al pressupost i que comparteix amb el govern: la remodelació del Casal de la Gent Gran, la millora del Mercat de Sant Hilari i la substitució de les comportes del riu Anoia, entre altres.

Jordi Baron, de CiU, va destacar que aquests són uns pressupostos que han posat especial èmfasi en els serveis socials i les ajudes a les famílies i d’altra banda en la promoció econòmica i el suport al comerç local. Baron es va mostrar satisfet per les propostes que el seu grup va introduir als pressupostos, i que faran possible per exemple l’execució de la urbanització del carrer Major i la instal·lació d’un equipament per a gimnàstica a l’aire lliure adreçada a la quitxalla i a la gent gran.

Vanesa González, portaveu del PSC, va tancar la roda d’intervencions. La regidora va mostrar-se satisfeta de perquè tots els grups, malgrat haver votat en contra, havien valorat positivament la feina fet, tant pels tècnics com per l’equip de govern. Un fet que ens demostra, va dir González, que malgrat estar més o menys d’acord, valoren la tasca i l’esforç que s’ha fet.

Pel que fa a les partides que es dediquen a joventut, que suposen 15.000 €, i que van ser objecte de crítica per part d’alguns grups de l’oposició, la primera tinent d’alcalde, va explicar al Ple que l’Ajuntament destina als joves molt més d’aquesta quantitat. González va dir que les àrees es treballen de manera transversals i que altres regidories destinen part de les seves partides als joves. Va posar d’exemple les activitats d’esports, els cursos de promoció econòmica o les subvencions per al transport que estan vinculades a educació.

Responent a Cividanes, que havia criticat les xifres dels serveis que redunden directament en la ciutadania, la regidora socialista va ser molt contundent: el 25% del pressupost de despeses es dedica exclusivament al servei de les persones.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.