//Plugins sense CDN ?>
Poble Actiu acusa el govern igualadí de "manca de planificació en gestió de residus, com en altres temes com el planejament urbanístic, la mobilitat o els equipaments culturals" i reclama "que el govern faci públic l'estudi sobre el model de recollida de residus". Ho fa quan falta gairebé un any perquè expiri el contracte actual de gestió del servei de recollida de residus i neteja viària de la ciutat d'Igualada. La formació va proposar, per al pressupost de l'exercici anterior, una partida destinada a la realització d'un estudi sobre el model de recollida a la capital de l'Anoia, "i pràcticament dos anys després encara estem esperant conèixer els resultats", critiquen.
Poble actiu fa públiques aquestes acusacions amb números damunt la taula. "La manca d'iniciativa del govern Castells ha fet que el percentatge de Recollida Selectiva Neta (RSN) d'Igualada ha passat del 29,23% del 2019 al 30,88% del 2020, un increment d'un punt percentual que és una vergonya", assenyalen, afegint irònicament que "al ritme d'augment del reciclatge que anem assolir el 60% dels residus reciclats, que és l'objectiu europeu, ni la Greta Thunberg ho veurà."
Berga com a model
El grup municipal de Poble Actiu a l'Ajuntament d'Igualada ha conegut de primera mà el funcionament de la recollida de residus a Berga. La capital del Berguedà és governada per la CUP i Esquerra i és un dels referents de gestió de residus a Catalunya. Des de Poble Actiu expliquen que "Berga va implementar el porta a porta l'any 2019 i el canvi ha suposat un augment substancial del reciclatge. Si el 2018 a la capital del Berguedà es reciclaven el 45% dels residus amb el sistema de contenidors, en canviar al model el reciclatge va créixer fins al 70%."
"Malgrat els dubtes que el model pot generar —implica que la ciutadania deixa en petits cubells a la vorera per cada una de les fraccions i en funció del dia de la setmana els residus que genera—, Poble Actiu reclama "revisar el model de recollida de residus perquè amb el sistema de contenidors a Igualada només es recicla un 35% dels residus generats, molt per sota de models com el porta a porta, que augmenta el reciclatge fins al 70% dels residus generats. "El model de recollida, és a dir com es recullen els residus, és important perquè determina quina quantitat de persones acaben participant del reciclatge", remarquen.
Les propostes de Poble Actiu
Des de Poble Actiu insisteixen que "el model de gestió de residus que aplicaríem si governéssim seria molt diferent del model del govern Castells, amb propostes més valentes per fer front a l'emergència climàtica".
En primer lloc, plantegen "un model de reciclatge obligatori, sigui amb porta a porta o contenidors identificats, per tal que reciclar passi de ser una opció a una obligació.
En segon lloc, reclamen "que el porta a porta per residus comercials que s'implementarà a restaurants, bars i altres comerços pròximament, s'apliqui a tots el comerç i indústria de la ciutat i vingui acompanyat d'un sistema de "Pagament per generació", en què "qui més genera, més pagui".
Finalment, proposen "abordar el debat sobre el model de gestió tant de la recollida de residus com de la neteja viària i afirmen que en moltes ciutats, quan s'ha assumit la gestió pública del servei de neteja viària, la qualitat del servei ha millorat substancialment."