//Plugins sense CDN ?>
"Davant la constatació que l'aigua és un dret bàsic cada vegada més escàs", Poble Actiu ha basat les seves propostes relacionades amb aquest bé, incloses en el programa electoral, "en una gestió democràtica, fonamentada en els coneixements i tecnologia disponible, que prioritzi la disponibilitat a llarg termini per a tothom i amb criteris de sostenibilitat. En definitiva, una gestió pública", han manifestat des de la formació, que ha presentat els eixos programàtics d'aquest àmbit coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, el 22 de març. Els elements més destacats de l'esmentat programa són: la municipalització del servei de l'aigua i la millora de la seva gestió, la creació d'un pla per reduir el consum d'aigua i aprofitar l'aigua pluvial i freàtica, i renaturalitzar el riu Anoia.
En aquesta línia, el candidat de Poble Actiu, Pau Ortínez, ha assenyalat que "en l'actual context de crisi climàtica on les sequeres cada vegada són més freqüents, cal continuar apostant per la reducció del consum i pel reaprofitament tant de l'aigua pluvial com de l'aigua de les depuradores", afegint que "cal considerar l'aigua de la pluja com un recurs i no un rebuig, per això cal canviar el seu tractament actual, ja que, en bona part, va directament al clavegueram". Aquest nou enfocament es complementa amb la renaturalització del riu Anoia.
Municipalització del servei de l'aigua
Poble Actiu manifesta que "l'aigua és un servei de titularitat municipal, i després de quatre anys el servei a Igualada segueix amb una concessió irregular perquè no hi ha contracte. Actualment, el servei d'aigua és gestionat irregularment per Aigua de Rigat, una empresa amb beneficis anuals estimats en 500.000 € per la gestió d'un dret bàsic". Davant això, la formació vol "recuperar-ne el control, mitjançant la gestió pública per tal de garantir el subministrament d'aigua com a dret bàsic, per millorar-ne l'eficiència econòmica, i perquè la sobirania sobre aquest recurs torni a mans de la ciutadania per garantir un bon servei a un preu just, cal que l'Ajuntament d'Igualada assumeixi la gestió directa del servei".
Pla per reduir el consum d'aigua i aprofitar l'aigua pluvial i freàtica
Davant la situació de sequera i d'escassedat d'aigua, assenyalen que "cal complementar la millora de la seva gestió amb una reducció del consum. Cal augmentar la inversió en el manteniment de la xarxa i fomentar campanyes específiques per als diferents sectors (industrial, domèstic, municipal...) per fer-ne un ús més responsable".
"Paral·lelament a la reducció del consum cal evitar que l'aigua de la pluja vagi directament a la claveguera i, en canvi, pugui seguir al màxim el seu curs natural i reaprofitar-la", afegeix Pau Ortínez. Poble Actiu proposa "disminuir la superfície asfaltada, ampliant les zones de vegetació als carrers i al voltant dels arbres, i la utilització de paviments "tous" en zones de vianants i aparcaments, que facilitin el drenatge de l'aigua. També cal estendre els sistemes de drenatge en els punts on s'acumula més aigua, com ara a les cunetes situades a les vies d'entrada a Igualada. En les noves zones urbanitzades es crearà una doble xarxa: una per a l'aigua de la pluja i una altra per a les aigües residuals de les cases."
Pau Ortínez afegeix que també "promourem l'aprofitament d'aigües grises i pluvials en els usos domèstics, comunitaris i privats que no requereixin aigua potable, mitjançant línies d'ajuts i/o bonificacions en els impostos i taxes municipals".
Recuperar el Riu Anoia
Segons Poble Actiu "el riu Anoia és un espai emblemàtic d'Igualada per al cicle de l'aigua, per la seva biodiversitat, per ser un espai de lleure, i perquè forma part de la història de la ciutat". La formació municipalista proposa "una restauració natural i paisatgística que s'ha de complementar amb la instal·lació i manteniment de sistemes de retenció, a fi d'evitar l'abocament de residus sòlids al riu cada vegada que plou, a conseqüència dels desbordaments de la xarxa d'aigües residuals." En aquest sentit, Pau Ortínez explica que "no pot ser que l'Ajuntament instal·li aquests sistemes de retenció a dos mesos de les eleccions. Cal fer la feina des del principi, i sobretot, fer-ne el manteniment". Per altra banda, el candidat explica que "farem campanyes de conscienciació per evitar que es llencin tovalloletes i altres residus d'higiene personal al vàter, i burilles al carrer, ja que són un residu contaminant".