TORNAR

Poble Actiu presenta una moció al ple de l'ajuntament a favor de la necessitat urgent de trobar una nova ubicació a la llar d'infants El Rusc

La candidatura municipalista demana al govern ubicar la llar d’infants El Rusc al solar de les antigues piscines del Casal abans que s’esgoti el termini exigit per la Generalitat

politica
Divendres, 2 febrer 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Poble Actiu vol prioritzar la nova ubicació de la llar d'infants El Rusc en un espai idoni que sigui cèntric, lluminós i envoltat de natura, per a la bona educació dels infants i demana al govern revisar la possibilitat d'ubicar la llar d'infants El Rusc al solar de les antigues piscines del Casal juntament amb una seu per a les entitats. Aquesta demanda es fa perquè, segons la formació, "l'actual govern no duia cap proposta sobre El Rusc al seu programa electoral i la ubicació d'aquest solar compleix el requisit de ser cèntric i adequat per la ubicació d'una llar d'infants".

Poble Actiu ha presentat un moció per a trobar urgentment un espai per a la llar d'infants El Rusc al ple del mes de gener. A l'inici del present curs escolar, Poble Actiu denunciava que "les famílies de la llar d'infants El Rusc seguien sense notícies d'un nou espai on ubicar la seva escola, tenint en compte que en dos anys finalitza el termini exigit per la Generalitat per trobar un nou emplaçament. Aquest requisit va esdevenir legalment necessari el curs 2020-2021 en el moment en què aquesta llar d'infants deixava de ser concertada i passava a formar part de la xarxa pública". Actualment, la llar es troba ubicada en uns baixos que "no reuneixen les condicions ideals per poder educar aquests infants", segons la formació. La moció ha estat rebutjada amb els vots en contra de Junts, l'abstenció d'Igualada Som-hi i el vot favorable de Poble Actiu i Esquerra.

A finals d'hivern del 2023 dins de la campanya "Recuperem el Casal, omplim-lo de vida!" Poble Actiu va presentar un disseny urbanístic de transformació de l'espai que ocupaven les piscines del Casal. Segons la formació, la proposta incloïa la creació d'habitatge social a la zona nord, sobre el carrer que el POUM plantejava obrir, la recuperació de l'edifici actual per fer-hi un casal d'entitats, i la ubicació del nou edifici de la llar d'infants El Rusc a la mateixa parcel·la. La proposta de llar d'infants que plantejava Poble Actiu preveia un edifici baix amb un entorn de zones verdes per a ús públic, una escola amb aules amples i lluminoses, un pati de terra propi, ombra d'arbres i un mínim contacte amb la natura, com desitjaríem per a totes les escoles del món. A més, aquesta proposta de trasllat contemplava la proximitat amb l'escola pública de l'Ateneu de la que n'és referent i ampliar la llar a dues línies, assegurant així una bona oferta de places públiques al districte centre.

En el ple del 26 de setembre del 2023, Poble Actiu diu que "va preguntar a l'equip de govern en quin estat es trobaven les gestions per al trasllat d'aquesta nova llar d'infants, tenint en compte que s'estava esgotant el termini de compromís. També va aprofitar per recordar el seu projecte de traslladar la llar d'infants al solar de les antigues piscines del Casal. L'alcalde no va respondre a la pregunta i es va fixar només en la proposta d'ubicació tot advertint que el planejament vigent no permet construir una llar d'infants en aquest solar perquè hi ha una clau específica que obliga a mantenir la qualificació d'equipament esportiu i que qualsevol altre projecte d'equipament que no tingui caire esportiu és impossible, enganyós, imaginatiu, il·legal i contrari al sentit comú. Castells va afegir que requalificar aquest solar seria una tasca impossible de fer en menys de dos anys justificant que l'administració no funciona amb aquest ºritme i que comptar amb aquesta possibilitat era enganyar als crèduls. Finalment, l'alcalde va concloure que un altre impediment important a tenir en compte és que en tractar-se d'una propietat privada de l'Església, l'Ajuntament no tenia capacitat d'assumir cap tracte d'aquesta envergadura".

Aquest mes de gener, quatre mesos després del ple on es van fer aquestes declaracions, "el govern de Junts per Igualada ha anunciat l'acord per ubicar una residència d'estudiants a les antigues piscines del Casal, propietat de les parròquies de la ciutat. Una proposta que ni tan sols estava prevista en el programa electoral amb què Marc Castells es va presentar a les eleccions". La regidora de la candidatura municipalista Elisabet Farrés ha manifestat que "Sembla ser que de cop i volta la requalificació del solar del casal ja no és impossible, el planejament és reversible i la titularitat privada de la finca queda com un detall irrisori."

D'aquest canvi d'orientació del grup de govern, Poble Actiu valora positivament la creació de nou habitatge públic de protecció oficial a la part nord de la finca. De fet, la candidatura municipalista portava aquesta proposta en el seu programa electoral. Tot i així, Poble Actiu vol prioritzar la nova ubicació de la llar d'infants El Rusc en un espai idoni que sigui cèntric, lluminós i envoltat de natura, per a la bona educació dels infants i demana al govern revisar la possibilitat d'ubicar la llar d'infants El Rusc al solar de les antigues piscines del Casal juntament amb una seu per a les entitats. Aquesta demanda es fa perquè, segons la formació, "l'actual govern no duia cap proposta sobre El Rusc al seu programa electoral i la ubicació d'aquest solar compleix el requisit de ser cèntric i adequat per la ubicació d'una llar d'infants".

La regidora Rosa Perelló ha comunicat: "Cal replantejar la necessitat de fer una residència universitària al centre de la ciutat i en un solar amb tantes possibilitats que es malbaratarien. La centralitat de la residència universitària no és indispensable donada la situació dels dos campus universitaris a cada extrem de la ciutat, mentre sí que és una necessitat que la llar d'infants El Rusc sigui cèntrica, lluminosa, amb teulades pròpies per dotar-se d'energies d'autoconsum i amb espais verds per a ús de la ciutadania."

Segons Pau Ortínez portaveu del grup Poble Actiu "Caldria valorar l'aprofitament d'alguna de les moltes carcasses d'edificis a mig construir de grans dimensions que hi ha a Igualada per a ubicar-hi la residència d'estudiants. Això suposaria no començar a construir des de zero i donar vida a aquests esquelets de formigó que ja són existents a la ciutat. Per altra banda caldria garantir que la nova residència, fruit de la inversió d'una empresa privada, sigui assequible per a la majoria d'estudiants que venen a Igualada. Reclamar també, que en el cas que la proposta tiri endavant, es limiti el preu màxim de les habitacions, així com l'accés de les persones amb dificultats econòmiques."

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.