TORNAR
PUBLICITAT

Polèmica a Masquefa per que no es publiquen les actes dels plens municipals

El Síndic de Greuges exigeix transparència a l’Ajuntament

politica
Divendres, 8 febrer 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La transparència de l’ajuntament de Masquefa està aquests dies a debat entre els veïns del municipi. I és que una resolució del Síndic de Greuges obliga al consistori anoienc a ser més transparent i a publicar totes les actes dels plens municipals a la pàgina web municipal, un fet que no es fa des de l’any 2008. El govern manifesta que ‘el motiu no és polític sinó de protecció de dades’.

Ajuntament de Masquefa. Arxiu

Aquesta setmana el Síndic de Greuges ha enviat una resolució a l'Ajuntament de Masquefa on s'obliga al consistori a ser més transparent i, en aquest sentit, a publicar les actes dels plens municipals a la pàgina web del consistori.

El document recorda que 'en democràcia la transparència és un valor bàsic i sobretot recomana a l'equip de govern una major implicació amb els ciutadans i que faci ús dels seus mitjans per afavorir la transparència'. El síndic també recomana que abans de penjar les actes a internet 's'adoptin les mesures de dissociació de dades personals que consideri pertinents per evitar la indexació de les dades que puguin contenir mitjançant cercadors d'internet'.

L'origen

Aquest document s’ha fet arribar a l’ajuntament de Masquefa en resposta a la queixa d’un veí del poble. De fet, aquesta queixa també la van traslladar els partits de l’oposició al govern ara fa uns mesos. Va ser en el ple del 19 de juliol de 2012, quan el PSC, conjuntament amb APM, van presentar una resolució on es demanava més transparència de la informació municipal i que es publiquessin les actes senceres dels plens. La resolució va rebre el vot contrari de CIU i l'abstenció d'ERC.

Des del PSC Masquefa critiquen el posicionament de l'equip de govern i d'ERC en un fet com aquest i manifesten que amb aquest gest 'l'alcalde i els regidors de CiU demostren tenir por a que els ciutadans comprovin com es desenvolupen els plens, la seva falta de transparència i sobretot la manca de respecte vers la ciutadania en general i els ciutadans que assisteixen als plens en concret'.

‘No és un problema polític’

L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, afirma que el motiu pel qual no publiquen les actes dels plens ‘no és un tema polític, sinó de protecció de dades’. Boquete explica que ‘fins el 2008, l’ajuntament de Masquefa publicava totes les actes dels plens complertes, però que va deixar de fer-ho a partir d’una denúncia d’un ciutadà que, a través del cercador de Google, va trobar les seves dades publicades en una d’aquestes actes’.

L’alcalde de Masquefa diu que va ser en aquell moment quan ‘per evitar noves denúncies vam deixar de publicar les actes'. L’agència de protecció de dades va aconsellar a l'ajuntament seguir publicant les actes sense els noms, però ‘des del govern vam considerar que publicar un document sense noms no té sentit’.

Xavier Boquete, assegura però, que ‘les actes estan obertes a tothom i la persona que vulgui consultar-les només s’ha d’adreçar a l’ajuntament i identificar-se per si després es fa un mal ús del contingut’. A més, tots els plens municipals són retransmessos en directe per Ràdio Masquefa i a la web de la mateixa ràdio hi ha publicats els àudios de tots els plens per si hi ha algú que els vols consultar.

I a partir d’ara?

Amb la resolució del Síndic de Greuges a les mans, l’alcalde masquefí manifesta que a partir d’ara, abans de prendre qualsevol decisió sobre aquest tema, demanarem un informe al serveis jurídics de l’ajuntament per saber ‘què es pot publicar i què no’ i també demanarem el parer de la Diputació de Barcelona.

Boquete afirma que no vol que es torni a repetir cap denúncia contra l’ajuntament per haver publicat un nom en una acte d’un ple municipal.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.