TORNAR

Seleccions catalanes per la via ràpida: Estat propi

Primera xerrada del cicle 'Diàlegs per un nou país'

politica
Dilluns, 4 febrer 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La secció local d’ERC d’Igualada ha engegat el nou cicle 'Diàlegs per un nou país'. Es tracta de xerrades que volen abordar la realitat actual del país des de diferents vessants. Aquest primer Diàleg va tractar sobre l’esport català.

'Diàlegs per un nou país', cicle organitzat per ERC Igualada

Alba Vergés, Presidenta local d’ERC, va donar la benvinguda als assistents i va presentar el nou cicle 'Diàlegs per un nou país'. En aquesta primera trobada el tema a tractar va ser l'esport català, i va comptar amb la presència de Quim Pastor Secretari general de la Federació Catalana de Patinatge (FECAPA) i Francesc Serra membre de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes. El moderador de la xerrada va ser el membre de l’executiva local republicana Joan Manel Tomàs, una persona vinculada des de fa molts anys a l’esport local.

Quim Pastor va descriure la situació actual de la FECAPA, que a part de l’hoquei patins també engloba el patinatge artístic, l’hoquei en línia i el patinatge de velocitat, amb un total de 22.000 llicències i 400 clubs esportius. Actualment la FECAPA està associada a la 'Confederación Suramericana del Patín' per poder participar internacionalment. Aquesta va ser l’escletxa que van trobar per competir internacionalment després dels intents de reconeixement internacional fallits de Fresno l’any 2004 i Roma l’any següent, degut a la guerra bruta de les clavegueres de l’Estat per mitjà de la 'Secretaría de Estado para el Deporte'.

Pastor va descriure la situació actual com a molt complicada degut a la situació econòmica i la manca de subvencions per part de la Generalitat. Aquesta situació va ser un fre durant l’any passat per a la participació de la selecció catalana en esdeveniments internacionals, i enguany això tornarà a passar. Aquesta realitat contrasta amb la selecció espanyola que no estalvia recursos per participar internacionalment en totes les categories. La situació a nivell estatal és claríssima: dels vuit equips que participaran en l’edició d’enguany de la Copa set són catalans. I en la Ok Lliga, de setze equips, catorze són catalans.

Quim Pastor però va destacar que en la Catalunya independent s’obrirà la via per participar en totes les competicions internacionals de forma immediata. I en aquesta línia ja estan treballant, perquè la creació d’estructures d’estat és parlar de futures competicions com la lliga europea de Clubs. Segons Pastor 'l’esport és una eina per projectar Catalunya al món, i aquesta internacionalització també s’ha de fer a través dels clubs'.

En la seva intervenció, Francesc Serra va explicar que actualment hi ha 21 esports reconeguts internacionalment. D’aquests 21 només cinc tenen un funcionament regular, i els altres tenen seriosos problemes econòmics que els ofega. Serra va denunciar que aquesta situació és una mostra més de l’espoli econòmic que patim els catalans. L’econòmica és una nova problemàtica que se suma al principal cavall de batalla, el reconeixement internacional de les federacions catalanes. I és que l’argument de sempre és la negació pel fet de no ser un estat. En l’actualitat l’estratègia es basa directament la lluita per tenir un Estat propi per aconseguir 'de facto' el reconeixement internacional. En aquesta direcció des de la Plataforma ProSeleccions Catalanes posen l’èmfasi en explicar i difondre els beneficis per l’esport que aportarà la independència de Catalunya.

Després d’un participat debat es va donar per finalitzada aquesta xerrada tot emplaçant als assistents al proper diàleg que tractarà sobre el món de la pagesia amb la intervenció de Pep Riera, d’aquí a dos mesos.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.