TORNAR

El president del Consell aposta per crear una regió amb Martorell

L’alcalde igualadí, Marc Castells, segueix amb l’àmbit Penedès

politica
Dijous, 18 desembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El debat territorial sobre a quina adscripció ha d'anar a parar l'Anoia té una nova proposta. Xavier Boquete, alcalde de Masquefa i president del Consell, rescata la idea de crear un àmbit amb la zona de Martorell i el Montserratí, que ha quedat exclosa de l'Àrea Metropolitana

Una vegada que els municipis del nord de l'Anoia crearan una comarca i s'afegiran a la Catalunya Central, el president del Consell Comarcal, Xavier Boquete (CiU), ha expressat la seva intenció d'estudiar la creació d'un àmbit diferent al penedesenc. L'Àmbit Penedès, que es vol constituir en vegueria, va ser aprovat fa més d'un any i podria incloure els dos terços sud de l'Anoia. Boquete no veu clar que "un territori industrial com l'Anoia entri en el mateix àmbit del Penedès, que és d'una economia vitivinícola". Una solució que expressa l'alcalde masquefí seria confeccionar un ens territorial -"la fórmula és el menys important"- que reunís el Baix Llobregat Nord i l'Anoia, territoris que comparteixen característiques i que estan més pròxims a Barcelona. 

Tres alcaldes de la zona, Xavier Boquete, Salvador Esteve i Marc CastellsLa proposta sorgeix una vegada s'ha fet efectiva la creació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que deixa fora una part del Baix Llobregat entorn Martorell, Olesa i Esparreguera, viles de la comarca natural del Montserratí. Es tracta de territoris que "no tenen cap delegació de la Generalitat" i amb diferents parers sobre el seu futur d'adscripció territorial. "L'Anoia perd territori per una banda i al Montserratí cal encaixar-lo. Queda clar que cap dels dos territoris té a veure amb la Catalunya Central i, d'altra banda, són de ciutats industrials. Caldria fer un pla d'àmbit per a aquesta zona amb característiques comunes". Boquete explica que veu que "tenim en conjunt ser un territori que no té adscripció clara i ens fa falta força i visibilitat per no ser residuals i ser només la seu d'ecoparcs i abocadors".

Boquete entén que no hi ha encaix possible amb el Penedès perquè els sectors estratègics són diferents: "a Masquefa s'estan arrencant vinyes i es tornen a plantar cereals. Part de la vinya ja no és rendible. En les demandes d'infraestructures, està clar que nosaltres requerim el Quart Cinturó i al Penedès se'l tem, perquè no volen que es faci sobre conreus". La regió que proposa Boquete inclouria doncs 2/3 de l'Anoia i el Baix Llobregat Nord, amb Martorell com a eix. L'alcalde masquefí té una excel·lent relació personal amb l'alcalde martorellenc, Salvador Esteve, que a més és president de la Diputació.

Castells prefereix el Penedès

L'alcalde igualadí Marc Castells, també de CiU, ha afirmat desconéixer la proposta que planteja el president del Consell Comarcal. Castells insisteix  que la millor vinculació territorial per a l'Anoia seria l'àmbit Penedès, ja que "ens permetria agafar delegacions i convertir-nos en un centre dispensador de més serveis i ser més capital. Va ser un error quan es van repartir les delegacions de la Catalunya Central no agafar algunes que són a Manresa o Vic". 


1 Comentaris

E

Eduard

Igualada

18 de desembre 2014.09:39h

Respondre

Déu meu: quans consells, àmbits, vegueries, càrrecs, amics, sous, dietes, costos .... impostos. Aquest no és el país nou que volem.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.