TORNAR

Roger Torrent, a Igualada: "Fins al 22 de maig podem formar Govern i farem tots els esforços"

El president del Parlament declara a les ’Converses Anoiadiari’ que ”cal ser honest, ara no ens podem marcar terminis”

politica
Dissabte, 14 abril 2018. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

En la tercera edició de l'ADConverses, el cicle impulsat per AnoiaDiari hi havia un protagonista d'excepció, Roger Torrent, el president del Parlament. Torrent va llançar un missatge clar: "Fins al 22 de maig tenim temps de formar Govern i foragitar el 155". El president del Parlament de Catalunya va ser a Igualada en una intensa tarda-vespre, entrevistat a l'Escola Pia, en una sala d'actes plena a vessar, amb l'assistència d'unes 600 persones, per la periodista Marina Llansana.

L'ADConverses va tenir lloc al final d'un divendres intens: al matí, el Parlament de Catalunya anunciava que portaria als tribunals la decisió del jutge Pablo Llarena de no permetre que Jordi Sànchez pugui ser investit president del govern.

A la tarda, Roger Torrent, va omplir la sala d'actes de l'Escola Pia d'Igualada amb unes 600 persones i va protagonitzar la 3a edició de l'ADConverses, entrevistat per la periodista igualadina Marina Llansana.

Durant una hora, el gironí va tractar la situació actual de Catalunya i les possibilitats que hi ha des del Parlament de contrarestar l'acció judicial de l'aparell de l'Estat. Torrent manifestava, que cal afrontar el camí per ser república d'una manera "honesta" i entendre que "no serà tan ràpid com ens pensàvem". Va subratllar també que "cal recuperar l'esperit de l'1-O, però sobretot el de dos dies després, quan es van manifestar contra la repressió moltes persones que no són independentistes".

L'ADConverses va començar amb Llansana repassant el currículum del convidat. Una extensa formació acadèmica on la presentadora va esmentar un màster en estudis urbanístics, cosa que va provocar la hilaritat del públic en una setmana en què els títols d'uns quants polítics del PP han quedat més que sota sospita. A continuació, la conversa va seguir amb un to més seriós. Primer es va abordar la situació dels exiliats i els presos -"quan vaig abraçar Oriol Junqueras, al gener, em va dir que feia dos mesos que ningú no ho havia fet"- i la seva situació personal. Torrent explicava les amenaces que havia rebut, tant ell com la seva família.

El president del Parlament, respecte a l'acció judicial contra Llarena que es prepara, va ser contundent: "Portem quatre plens fallits. Defensarem els drets d'aquests diputats com Jordi Sànchez" i va lamentar no haver estat encara rebut per cap autoritat de l'Estat. Per contra, va explicar: "Només ens responen amb amenaces, però no permetrem que el govern de Rajoy marqui l'agenda". El mantra 'Europa no ho permetrà' també va aparèixer a la conversa, però el protagonista va oferir un altre prisma: "Saben que som un moviment pacífic. Ara es demana des de fora que hi hagi una solució política. No estem sols en la defensa de la democràcia, sabem que no és senzill que es posicionin sobre la independència".

"Sense els drets bàsics no assolirem els drets polítics"

Hi haurà noves eleccions? Davant d'aquest pregunta, el president Torrent va subratllar que "hi ha temps fins al 22 de maig (dia de Santa Rita, patrona dels impossibles, motiu pel qual va fer una picada d'ull). Haurem de fer tots els esforços i més. Ara el candidat és Jordi Sànchez i intentarem fer valer els seus drets". Hi ha la possibilitat, en aquesta conjuntura, que el 155 s'allargui, però Torrent va apuntar que "cal anar pas a pas. Hem recuperat el Parlament i hem de recuperar el Govern. El primer és defensar els nostres drets bàsics; si no, no aconseguirem els objectius polítics". Segons Torrent "no anirà tan ràpid com dèiem, ni ens podem marcar calendaris. Ara mateix, cal apel·lar als demòcrates d'altres punts de l'Estat, perquè l'acció judicial no és exclusiva a Catalunya, només que aquí ho vivim amb més duresa: hi ha llibres segrestats, rapers amenaçats i l'exposició d'ARCO prohibida".

Per Torrent, "l'1 d'octubre exemplifica el millor de nosaltres com a societat. També es va veure el 3 d'octubre, que potser va ser un dia més important encara". Apel·lant a aquesta unitat d'acció, Torrent va expressar el seu desig que -responent a la pregunta del públic de com imagina Catalunya en deu anys- hi hagi "un pas endavant, a prop de l'ideal de Macià, en un país on no hi manquin drets i on puguem ajudar els ciutadans que necessiten millorar les seves condicions de vida". 

Galeria



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.