TORNAR

Torrens: 'L'actual comarca de l'Anoia ha quedat esquarterada'

2 anys de mandat a Sant Martí Sesgueioles

politica
Dimarts, 7 juliol 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'alcalde de Sant Martí Sesgueioles, municipi d'uns 360 habitants situat a l'altiplà de Calaf, Jesús Torrens, assegura que els projectes més importants pel municipi són el POUM, l'enllumenat i pavimentació d'alguns carrers i aconseguir finançament pel nou centre cívic la Fàbrica. Assumeix que en matèria de telecomunicacions i noves tecnologies on no acaben de fer-se un lloc i ho considera una assignatura pendent sobretot 'en telefonia mòbil i la TDT'. Lamenta que no hagin aconseguit aturar l'abocador de Pujalt.

Jesus Torrens, alcalde de Sant Martí Sesgueioles

Quines accions i projectes de l'equip de govern destacaria arribats a mig mandat ?

L'acció prioritària de bon començament va ser posar ordre a la part administrativa i comptable de l'ajuntament, iniciant un procés de transparència total, posant-ho a l'abast de tota la població i fent-la partícip de tota la informació. A continuació impulsar un Butlletí Municipal, amb periodicitat semestral, com a eina informativa. Es va crear el torn obert de paraula pel públic assistent al Plens Municipals. També ha sigut prioritari el manteniment i neteja viària; el nostre poble amb un terme municipal molt petit (3,8 km2), i tan sols una masia en tot el terme, té en canvi molts carrers, i per tant la nostra primera inversió va ser comprar un dumper-escombradora. Dur a terme la Restauració del Campanar, edifici emblemàtic de la nostra població. L'adequació del soterrani de l'ajuntament com a sala polivalent. Creiem important de recolzar tot el què està a l'entorn de la cultura i busquem la participació de tots els vilatans interessats.

I de cara als propers mesos, quines són les prioritats?

Els projectes mes importants són tres: el POUM, Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, la 3ª i última Fase de pavimentació i enllumenat dels carrers i aconseguir finançament per el nou centre cívic de la Fàbrica.

En el POUM ara mateix estem en la fase de licitació i a punt de ser adjudicat. En quant a la Fàbrica tenim ja una part subvencionada per PUOSC i treballem a la recerca de nous programes a fi d' iniciar l'obra no per fases, sino d'una sola tirada.

Preveu, doncs, que al final de la legislatura la majoria d’objectius contemplats al vostre programa electoral s’hauran pogut complir?

Preveiem aconseguir gairebé el noranta per cent del nostre programa electoral; en aquests moments podríem dir que hi rondem. El nostre programa constava de 19 propostes i dues han sigut com pedres a la sola de la sabata, de moment no ens en hem sortit; no hem pogut aturar l'abocador de Pujalt i no hem millorat les comunicacions de telefonia mòbil ni la TDT .

Com valora la tasca de l’oposició política?

Crec que la valoració l'han de fer els vilatans o els seus electors. Nosaltres els hi hem ofert possibilitats de coŀlaboració i ells (CIU) responen dient que només volen fer tasca d'oposició, no obstant això, la relació, en aquests moments, és de concòrdia.

D’altra banda, com està afectant al municipi l’actual crisi econòmica?

Les arques municipals noten la falta d'ingressos, sobretot per les llicències d'obres. El món del treball tampoc se'n escapa i ja tenim uns 15 aturats.

S’han beneficiat d’algunes ajudes econòmiques d’altres administracions superiors?

Si, hem aconseguit subvencions principalment de la Conselleria de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya i també ens hem acollit al Plan E del Feil.

Quin és el missatge que l'Ajuntament transmet als veïns i veïnes en plena crisi econòmica?

La nostra visió, i la que donem des de l'Ajuntament, està en relació al caràcter cíclic de l'economia. Hem viscut un període de creixement, no cal dir que desordenat en alguns àmbits i ara ens toca viure un temps de reordenació. Som positius i pensem que després de la caiguda, potser a començament del 2010, vindrà una lenta recuperació que ens ha de portar a un creixement més sostenible.

I el futur econòmic del poble, per on passa, després d’aquesta crisi?

Segurament Sant Martí sortirà revitalitzat d'aquesta crisi. Tenim plans per intentar donar sortida els habitatges de nova construcció, el mateix per les cases velles i deshabitades. Pensem que podem oferir una qualitat de vida que no tenen d'altres pobles de la rodalia; disposem d'unes bones comunicacions per carretera, tenim el tren, hi han botigues, el gas natural, la fibra òptica... Mitjançant el POUM es podrà crear una zona industrial al voltant de les industries existents i que en permetrà l'ampliació o la captació de noves.

Quina opinió li mereixen alguns dels projectes comarcals com l’aeroport corporatiu, l’outlet d’Òdena...

Totalment positius per la comarca, principalment per la Conca d'Òdena, perquè crearan llocs de treball. Tot i això s'haurà d'anar en compte que els projectes es facin consensuats amb tots els municipis, tant els que n'han de rebre els avantatges, com els que, moltes vegades, acabaran patint-ne les conseqüències.

A quina vegueria creu que hauria de pertànyer el seu municipi? Per què?

Crec fermament que hem de pertànyer a la vegueria de la Catalunya Central; per historia, caràcter i geografia som més segarretes que anoiencs i per tant recolzo la creació de la nova comarca de l'Alta Segarra. És evident que l'actual comarca de l'Anoia ha de quedar esquarterada si es vol donar sortida a les diferents sensibilitats: Penedès, Baix Llobregat, Conca d'Òdena o Alta Segarra que hi conviuen.

Molts pobles estan apostant per la participació política, en accions com la renovació del POUM o de la Llei de Barris. En el cas del seu municipi han incorporat aquest àmbit a la seves polítiques?

Nosaltres tant en el POUM com en el projecte de la Fàbrica prioritzarem la participació ciutadana.

I, en relació a les TIC, quines accions fetes i mancances a corregir destacaria ?

En relació a les TIC, ja he comentat que tenim veritables problemes, tant en la telefonia mòbil com en la Televisió Digital Terrestre. Estem intentant de solucionar-ho amb la Secretaria de Telecomunicacions, però no es desencallen les negociacions. D'altra banda, si que hem aconseguit un punt TIC amb quatre ordinadors connectats a Internet, a l'abast de tota la població, als baixos de l'Ajuntament. També hem impulsat durant aquest ultim any cursets d'informàtica per a la gent gran.

Finalment, a nivell personal, quants anys fa que es dedica a la política, quants en fa que és alcalde, i quines expectatives té de cara a futur?

En els primers ajuntaments democràtics de Sant Martí, vaig ser regidor durant gairebé sis mesos, en vaig dimitir, però d'una manera o altra, sempre n'he seguit la política. A l'any 2004 arran de la presentació del projecte de l'Abocador de Pujalt, vaig impulsar la creació de la Plataforma Salvem Sant Martí i les Fonts de l'Anoia, i en vaig ser president fins el 2007. Ara ha fet dos anys, compagino el càrrec d'alcalde amb la meva feina en una caixa d'estalvis. Vaig presentar-me com independent, en acord amb Esquerra Republicana, i m'hi trobo molt còmode pel seu tarannà nacionalista i progressista. Pel què fa a les expectatives de futur, treballar pel poble m'apassiona, però les circumstàncies personals seran les que manaran a l'hora de prendre decisions.


4 Comentaris

R

Rosa Mª

13 d'abril 2011.20:00h

Respondre

Jesús,
Ha estat una molt bona feïna durant aquesta legislatura.
Esperem que la gent posi seny i continuïs la teva tasca.
Força i endavant.

A

Antoni Mira

Sant Martí Sesgueioles

11 de desembre 2009.20:59h

Respondre

Anim Jesus, res es facil, tan sols cal que continuis fento com ara ho estas fen.

M

Marc Sendiu

Els Prats de Rei

7 de juliol 2009.20:05h

Respondre

Jesús, molta sort en aquest tram final de legislatura...som de poblacions veïnes i a més, tenim molt bon rotllo, jeje!! M’ha agradat molt l’entrevista.

Salut!!

T

Toni LLoret

Argençola

7 de juliol 2009.07:30h

Respondre

Bona entrevista, Jesús.
Ànims !

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.