TORNAR

Una unió amb grumolls a la sopa

El debat a DdD sobre la unió de la Conca evidencia la dificultat del procés

politica
Dijous, 12 març 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

No és tan fàcil. La sessió de Dimarts de Diàlegs sobre si és desitjable una Conca d'Òdena convertida en un sol municipi va demostrar que les particularitats de cada població i les dificultats de la integració són un escull (quasi) insalvable

La pregunta de la sessió de març de Dimarts de Diàlegs era "Què suposaria viure al municipi Conca d'Òdena?". I de fet, ni es va arribar a tractar perquè el debat, molt ric, sobre les idiosincràsies dels municipis que existeixen i les dificultats administratives actuals per la integració van ocupar la hora i mitja de diàleg. La dicotomia que va exposar el convidat, el catedràtic de Ciència Política Quim Brugué, entre gestió i personalitat, entre gerència i democràcia, en el marc dels municipis, va focalitzar bona part de la sessió. La realitat física, econòmica, social de la Conca ja existeix. Quim Solé Vilanova, catedràtic d'Hisenda Pública a la UB, es va atrevir a anomenar-la "Igualada Real". Però a aquesta realitat se superposa la personalitat dels quatre municipis que ja existeixen, els recels dels uns cap als altres. I, sobretot, com es duria a terme la fusió? I de quin tipus?

Jordi Cuadras, adreçant-se a la fila 0Quim Brugué va recordar que hi ha diversos models de fusió i de mancomunar-se. A la Gran Bretanya, als anys 70, "es va poder fer i s'han fet fusions, perquè allà el municipi s'entén com una descentralització del Parlament; però la nostra tradició beu de la francesa, de l'època napoleònica, quan Alexis de Tocqueville va considerar els municipis com una manera d'ampliar i millorar la democràcia". El ponent, per tant, va ser el primer que va posar en quarentena que fos desitjable que s'eliminin municipis, ni que "sigui positiu perquè sí eliminar polítics. Els nostres representants suposen en aquest temps de crisi els que han de cercar solucions imaginatives per tirar endavant, coses que no són qualitats dels funcionaris". Es preguntava "com conciliar els canvis administratius amb temes com la identitat, de pertinença?".

Entre els escèptics, hi havia Pere Carles, un dels autors el 2005 de l'estudi Conca Futur. Sense posicionar-se clarament, va esmentar que els particularismes de les administracions municipals diferents han estat un llast en aspectes com la planificació industrial: "no s'havia fet res a nivell d'unificar polígons. No s'havia fet una concentració de polígons" que hauria donat a la Conca d'un espai adient per a la instal·lació d'empreses.

I si es fusiona? Com?

Aquesta pregunta va posar sobre la taula el geògraf Alfons Recio. La disposició territorial dels nuclis (l'odenenc Sant Pere molt més a prop d'Igualada, carrer per carrer, que del llunyà Espelt) fa preguntar-se si realment una fusió aconseguiria la uniformitat. I va ressaltar que "de tota manera, un dels principals problemes dels municipis, més enllà de la forma, és que no s'ha resolt el finançament municipal" així com que els "problemes de parcel·les de polígons petits sense omplir no són quelcom comú només a l'Anoia, sinó a tot Catalunya".

Quim Solé tampoc es decantava per una fusió -que pot venir per voluntat pròpia com per acció al·lògena d'un estat que vol simplificar- i recordava que "moltes fusions no han funcionat". Solé ja va parlar el 1980 dels quatre grills de la Conca, en un llibre, i defensa mecanismes de mancomunació i igualtat sense fusió: "hi ha una ciutat real, que hauria de tenir una equitat en valoracions cadastrals i en serveis socials".

La perspectiva històrica la va posar Jordi Puiggròs. El veterà periodista va dir ras i curt que no hi ha hagut "mai voluntat de fer res" per part dels polítics i que el concepte Conca d'Òdena prové del segle X. I no s'ha avançat, per tant, gaire. Sobretot, perquè no s'ha concretat una identitat comuna. I va donar una frase lapidària: "ni amb quatre ajuntaments (del PSC a Òdena, Igualada, Montbui i Vilanova) hi va haver un acord per mancomunar la recollida d'escombraries".

De Vilanova venia el cinquè convidat a la fila 0, Joan Vich. Fervent partidari de la fusió va assenyalar que "Òdena i Montbui -amb més superfície- han posat el fre a més integració, no volien que es posés el nas a casa seva". Vich feria referència a l'etapa de l'Entesa a Igualada, quan els dos ajuntaments socialistes 'petits', Igualada i Vilanova, haurien cercat una major esfera de col·laboració a la Mancomunitat.

Des del públic, van sorgir moltes veus favorables a la unió dels municipis "per no duplicar serveis". Va intervenir també el regidor de Mobilitat d'Igualada, Jordi Pont, fent esment que malgrat tot "s'ha avançat moltíssim en la integració del transport públic". Al final del debat, el presentador Jordi Cuadras va fer una pregunta retòrica que va semblar posar molta llum al problema: "el fet que en un sol municipi, es passaria de 62 a 25 regidors no és un dels problemes?".

La pregunta va ocasionar un llarg silenci. I alguns somriures còmplices.

 


4 Comentaris

C

Conca de Cadires

13 de març 2015.22:40h

Respondre

L’escoll real son els propis polítics. Sols es base en si perdrien menjadores; si perdrien protagonisme,...
Es que tenen un nivell!!! Que per llogar-hi cadires

B

Bernat Roca

Igualada

12 de març 2015.23:50h

Respondre

Bé, d’entrada m’oposaria al nom de Conca d’Òdena pel fet que si bé és històric ens mena vers els temps foscos de dependència senyorial. Crec que el de Igualada o Anoia, més geogràfic i... Llegir més neutre, és el nom que ha de prevaldre per tal de no perdre l’element més important i significatiu que és, i ha estat, el de la ciutat d’Igualada com a nucli econòmic emprenedor i creador de la Comarca. Una capitatlitat de comarca fallida en el cas de la zona de Calaf i en la seva no influència sobre Piera i altres nuclis baixllobregatitzats i/o penedesencs no és excusa per enterrar la ciutat amb una denominació (Conca d’Òdena) que seria un escull insalvable pel paper que ha de fer la ciutat. No és una qüestió de noms estèril, com tantes hi ha hagut. És un t be or no to bé d’una ciutat que en alguns aspectes agonitza. No la matem abans d’hora.

E

Eduard

Igualada

12 de març 2015.09:32h

Respondre

Que l’alternativa “eficientista” i racional - tècnica en l’organització i la despesa (del model anglosaxó) sigui la “democràcia” (del model napoleònic, el que tenim) crec que és... Llegir més una fal·làcia avui en el segle XXI. Per una banda la majoria dels actuals polítics viuen a esquena dels ciutadans (com demostra l’escàs prestigi de que gaudeixen segons les enquestes ), sovint seguint les directrius de les direccions dels partís (conxorxats amb interessos no precisament transparents). I que generen una duplicitat, o més (en multiplicitat de municipis i nivells superiors: mancomunitats, consells comarclas, diputacions, estat, unió europea), de despesa a càrrec dels contribuents.

Si es posés sobre la taula clarament les avantatges / inconvenients i la despesa / impostos que suposaria un model o l’altre, segurament posaríem més racionalitat a tot plegat. Si sorgeix alguna plataforma apolítica per impulsar i estudiar el tema des de la societat civil, m’apunto.

j

jaume rodgez enrich

12 de març 2015.08:42h

Respondre

Res es Insalvable quand els arguments de ls conveniencis son irrefutables. Fixeuvos quina coincidencia quan avui el Ara publica la unio dels dos ”Vallesos” en una area metropolitana..El problema... Llegir més es l individualime Catala que es el cancer de la nostre societat . Nomes cal observar com es desenvolps el proces per la infependencia.
En tot cas felicita a DdD per la oportumitat del debat i en fer
ho possible..

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic