TORNAR

Vallbona i Carme aproven donar suport a les consultes populars

COngelen les ordenances fiscals perl 2010

politica
Dilluns, 16 novembre 2009. 15:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els vots favorables de CiU i ERC als ajuntaments de Vallbona d'Anoia i Carme, en els darrers plens municipals, han fet prosperar el suport d'aquests municipis a les consultes populars per a la independència. Els grups van presentar mocions en tots dos ajuntaments i a finals de setmana van prosperar. Amb aquests ja són 10 els municipis anoiencs que es comprometen a donar suport a aquestes consultes. Tots dos municipis aprovaven, també en els darrers plens, les ordenances fiscals pel 2010, amb una dinàmica compartida de congelació en la majoria de taxes.

Vallbona d'Anoia - foto de pobles de catalunya.cat

Vallbona dona suport a les colnsultes i aprova les ordenances pel 2010

En el ple extraordinari celebrat dijous passat a Vallbona d’Anoia, s’aprovà (vots favorables dels 4 regidors d’Esquerra i la regidora de CIU, i amb l’abstenció dels 4 regidors del grup socialista) la moció, presentada conjuntament per ERC i CIU, de suport a les consultes populars per la independència.

Per altra banda també s’aprovaren les ordenances fiscals pel proper any 2010, amb un congelació general. Pel proper any s’introdueix una bonificació del 50 % en la taxa que grava les plusvàlues, per a transmissions, en cas de defunció, cap a ascendents i descendents de primer grau. “Es concedirà una bonificació del 50% de la quota de l'impost en les transmissions de terrenys, i en la transmissió o constitució de drets reals de gaudiment limitatiu del domini que afectin a l'habitatge habitual del causant realitzades a títol lucratiu per causa de mort a favor dels seus descendents de primer grau i adoptats, els cònjuges i els seus ascendents de primer grau i adoptants. A aquests efectes es considera habitatge habitual la residència on figuri empadronat el causant. No obstant, s'entendrà que l'habitatge no perd el caràcter d'habitual a efectes d'aquesta bonificació, quan la baixa en el padró hagi estat motivada per causes de salut del causant suficientment acreditades. L’habitatge, un traster i fins a dues places d’aparcament es poden considerar conjuntament com a l’habitatge habitual, sempre i quan es trobin situats al mateix edifici o complex urbanístic”.

Carme diu sí al dret a decidir

En el darrer ple de l’Ajuntament de Carme la totalitat de les forces polítiques que el configuren (Esquerra Republicana de Catalunya, Convergència i Unió i Independents per Carme) van presentar una moció conjunta de suport a les consultes populars municipals per a la independència.

El document aprovat per unanimitat felicitava la gent i els representants d’Arenys de Munt per haver demostrat que el dret a decidir és possible; acordava donar suport quan es reuneixin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític a les iniciatives de les entitats cíviques per a la celebració de les consultes populars i instava l’associació Decidim.cat a establir una estratègia conjunta i coordinada. Aquest document es farà arribar a diferents institucions per al seu coneixement.

Paral·lelament recordar que en el ple extraordinari del dia 2 de novembre Carme va aprovar les ordenances fiscals per l’any 2010. La voluntat del grup de govern va ser la de no apujar els impostos donat el moment econòmic que passen les famílies. Així va ser en totes les taxes a excepció de les escombraries i l’aigua. Les primeres es van apujar un 4%, que resulta 6 euros l’any. L’alcalde, Jordi Sellarès, va explicar en el ple que “el dèficit municipal en aquest servei és important i la ciutadania ha de ser conscient que malgrat no arribem a eixugar-lo ni molt menys amb els 6 euros per habitatge a l’any, la puja és un senyal inequívoc del deute que es genera, el qual s’arrossega fa ja molts anys”. Els darrers set anys aquest impost s’ha apujat entre un 10 i un 15 % cada anualitat. Aquesta setmana hem estrenat els primers contenidors soterrats a Carme, però no generen més dèficit ja que estan subvencionats totalment per la Generalitat de Catalunya.

L’aigua s’apujarà el 4%, només pels habitatges que excedeixin el consum. Això vol dir que qui estigui dins del tram mínim no pagarà més del que paga aquest 2009. A Carme també hi ha dèficit en aquest servei, però des de l’Ajuntament s’ha volgut donar importància a la política d’estalvi d’aigua, apujant el cost d’aquesta en funció del seu consum.

Finalment, l’Impost de Béns Immobles (l’IBI) quedarà sense increment per part municipal, tot i que s’apujarà per part de l’Organisme gestor del cadastre. S’ha mantingut el coeficient de l’any passat després dels estudis econòmics realitzats des de la hisenda municipal.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.