//Plugins sense CDN ?>
L'autoestima és la valoració i percepció que tenim de nosaltres mateixos. El que creiem que som. Aquesta imatge mental que una persona té de si mateixa està molt condicionada per les interaccions amb altres persones i les experiències vitals.
Més enllà de l'impacte d'aquestes interaccions i experiències en la nostra infantesa, avui m'agradaria reflexionar sobre el nivell d'autoestima en el procés de recerca de feina, en un complex i canviant context com l’actual.
Mantenir un bon grau d'autoestima és clau per mantenir la confiança i ser perseverants amb el que ens hem proposat. En definitiva, ens ajuda a estar actius, enfocats i a no tirar la tovallola durant el trajecte.
El fet de perdre la feina o el fet d’estar un temps llarg buscant feina, sense aconseguir els resultats esperats, independentment que tinguem càrregues familiars o no, fa que mantenir un nivell d'autoestima òptim sigui més complicat.
I, és llavors quan comencem a tenir pensaments distorsionants de la realitat i molt catastrofistes i generalitzadors, elaborant un diàleg interior amb frases com: “amb la crisi que hi ha em serà impossible trobar treball”, “no aconseguiré cap entrevista perquè hi ha moltes persones millors que jo”, “ara ja no és com abans, necessites saber de tot,ha canviat tant, jo no valc per a això”, “amb l'edat que tinc, no aconseguiré mai més una feina”.
I és totalment natural i humà que això succeeixi. El més important, malgrat això, és prendre’n consciència i acceptar que pot passar-nos a qualsevol persona, ja sigui de forma puntual o més perllongada.
Una baixa autoestima és un dels pitjors enemics en qualsevol moment, i en un procés de recerca de feina, encara més. Entre les coses que podem fer, durant aquest procés de recerca, per mantenir en bona forma la nostra autoestima serien:
1. Canviar l'objectiu i centrar l'energia i temps en allò que depèn de nosaltres: passar de la frase “haig de trobar un treball” a la frase “vull aconseguir el màxim d'entrevistes possibles”. Aquest és un punt clau, i encara més en el context actual. Si ens centrem en la primera, hi ha moltes coses que no depenen d'un mateix (molts candidats, poques ofertes, valors del seleccionador, salaris baixos, etc). En canvi, si ens centrem en la segona, aquí tenim un marge major d'actuació, i probablement podrem preparar-nos millor en molts aspectes.
2. Reformular els pensaments i el llenguatge en termes positius i pràctics. Ser positius no ens assegurarà un treball ni més entrevistes, ser negatius tampoc ens garanteix res. Per tant, per què no provar amb pensaments i llenguatge més positiu?
3. Identificar els frens i transformar-los en positiu. Analitzar les fortaleses i les febleses, per actuar en conseqüència i/o preparar arguments sòlids.
4. Formar-nos en els obstacles que detectem ens frenen a aconseguir una feina. I fer-ho en paral·lel a la recerca de feina. Si és l'anglès, buscar fórmules innovadores i gratuïtes (afortunadament, al món actual, hi ha moltes més opcions que anar a una acadèmia). Si és un altre aspecte, buscar fórmules o ajuda / assessorament a persones properes.
5. No comparar-nos amb els altres de forma negativa. Si ho fem, que serveixi per inspirar-nos, per veure què ha fet l’altra persona per aconseguir el que volem aconseguir, no per queixar-nos o sentir-nos malament (és un pensament inútil que no ens serveix de res). Els altres candidats no són millors que tu, en qualsevol cas, són diferents, i si arribes a l'entrevista, pots demostrar la teva vàlua, independentment del que consti en el teu perfil (com a experiència o formació).
6. Fer voluntariat. És una forma d'estar actiu, de relacionar-te amb altres persones, que et coneguin i puguin donar referències més endavant, d'aprendre, i sobretot, de donar el millor de tu i sentir-te útil. És una de les millors vitamines per a l’autoestima.
7. Potenciar i crear xarxa de contactes (el famós “networking”). El fet de relacionar-nos amb noves persones, ens amplia possibilitats i oportunitats, a més d'aportar-nos noves experiències.
8. Viure els “no” com un aprenentatge, més que com un fracàs. Recopilar preguntes que ens han fet en una entrevista, preparar un guió de possibles preguntes per a futures entrevistes, de forma sistemàtica, t'ajudarà a estar més preparat/a, a sentir-te amb major seguretat i a entrar a les següents entrevistes amb major confiança.
9. No culpabilitzar-nos ni culpabilitzar els altres. Fer-ho, pot servir per descarregar la ràbia o intensificar el malestar. En qualsevol cas, és millor intentar canalitzar la queixa / protesta a través d'organitzacions o associacions civils per exercir pressió i exigir canvis socials i econòmics. És a dir, centrant l'energia de nou, en allò que depèn de nosaltres, i actuant en conseqüència.
10. Practicar hàbits saludables. Físics i mentals. Fer exercici físic de forma regular (caminar, córrer, passejar) eleva el nivell de serotonina en el cervell, i alimenta de forma automàtica i natural la nostra autoestima, fent-nos sentir millor. D’altra banda, diversos estudis científics corroboren que entrenar els pensaments positius és un hàbit saludable per al cervell.
Com deia el científic i Nobel, Ramón y Cajal, “som escultors del nostre propi cervell”. En un procés de recerca de feina, en un món tan canviant com l'actual, penso que és clau conèixer, preparar i confiar en les nostres capacitats i habilitats. Per tant, cuidar la nostra autoestima com cuidem la nostra planta preferida, és un punt clau.
Marga
Anoia
13 de desembre 2014.20:25h
Estic d’acord amb tots els punts... la veritat és que jo he perdut la feina en diverses ocasions, i recordo com de malament ho vaig passar la primera vegada. Em sentia com si hagués fallat, com... Llegir més si ningú hagués de tornar a confiar en mi... Les següents vegades ja va ser diferent, justament perquè vaig tenir una actitud molt més positiva, i sobretot, activa. El meu mantra era ”si el primer cop, vagi aconseguir una feina, ara que estic diferent, l’aconseguiré encara millor”. Ara, m’adono que en cada pèrdua, i en cada nova feina, vaig desenvolupar alguna nova habilitat...i això també suma