La curiosa història del bambú japonès i... propòsits d'Any Nou

Voldria encetar l’any recordant un conte zen que ens parla de la importància de la perseverança i que, potser, ja hauràs llegit o escoltat alguna vegada. Es tracta de la història del bambú japonès.

Tots sabem que per collir, cal sembrar, regar de forma regular i, sobretot, ser pacient.   La tasca del jardiner o del pagès tradicional és un bon exemple d’aquesta cura constant i actitud pacient. I aquesta actitud pacient, sembla lluny del ritme actual que ens ha tocat viure, i de la cultura del no esforç, on sembla que calgui cremar etapes i créixer el més ràpid possible, ja sigui a l’àmbit personal, social, econòmic, etc.

La historia del bambú japonès és molt curiosa, i és una bona analogia del nostre pas i actitud per la vida. Es tracta d'un arbre que quan se sembra una llavor, cal abonar-ho i regar-ho cada dia. I que, durant els primers mesos no succeeix res. Tot sembla en una aparent inactivitat observable. En realitat, fora la terra no passa res durant els primers set anys, i per tant, podríem pensar que s’ha perdut la llavor. 

No obstant això, durant el setè any, en un període de només sis setmanes la planta de bambú pot arribar a créixer fins a 30 metres. I això com pot ser? Doncs, perquè durant els primers 7 anys, desenvolupa un complex sistema d’arrels molt profundes que són les que després li permeten sostenir el fantàstic creixement que fa, un cop passats els primers set anys.

Ara que estem en període de plantejar-nos propòsits pel nou any que comença, crec que val la pena tenir present aquest conte.  Segur que ens ajudarà a ser constants i a no abandonar abans d’hora, quan no veiem els resultats esperats.  Potser ens caldrà regar una mica més!

Igualment, aquesta història zen que reflecteix el tarannà pacient japonès, potser també ens pot ajudar en l’educació diària dels fills o alumnes, especialment en etapes que d’entrada ens semblen més complicades d’entomar.

Fins i tot, és una història inspiradora per a les persones que escullen el camí de l'emprenedoria.

En Gandhi ja ens deia que “La recompensa es troba en l’esforç i no en el resultat. Un esforç total és una victòria completa”.

Que tinguis un fantàstic 2016, ple de paciència i constància per aconseguir tot allò que et proposis!!!

 

Article escrit per Roser Claramunt (roserclaramunt.com) per a AnoiaDiari.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.