Un dels reptes dels adolescents: idees per a escollir la carrera o cicle formatiu

L'elecció de la carrera o cicle formatiu és un procés personal en el qual els adolescents i joves han de ser els protagonistes i responsables. La història personal, les experiències viscudes, els interessos i les habilitats i capacitats de cada persona són claus en aquest procés, ja que cada persona és diferent, singular, i no hi ha dues prescripcions iguals.

Si estàs en una etapa que aviat hauràs de decidir què vols estudiar i encara no ho tens clar, et proposo algunes coses que no hauries de fer i algunes que sí hauries de fer a l'hora d'escollir el que pot tenir molt d'impacte en el teu futur professional.

          LES 7 COSES QUE NO HAURIES DE FER:

  1. Escollir una formació o carrera només perquè hi ha molta demanda o pots guanyar molts diners. Potser més endavant això no et farà feliç.
  2. Desestimar allò que t'apassiona perquè algú et diu “amb això no et guanyaràs la vida”, “mai trobaràs feina d'això que vols estudiar”, “tu no serveixes per a això”.
  3. Deixar-te portar per la comoditat (escollir una formació perquè és curta o perquè està a prop de casa). Formar-te pot ser un entrenament vital, més enllà dels estudis.
  4. Posar-te pressió si ja has començat una formació i t'adones que no t’agrada després d'uns mesos, un any, dos… dient-te a tu mateix/a o escoltant dels altres que “has perdut un any, has perdut el temps”.
  5. Pensar que després ja no hauràs de formar-te mai més. Hauràs de seguir formant-te si vols ser un bon professional amb capacitat d'adaptació als canvis.
  6. Pensar que la professió que escullis és el que faràs tota la vida i que no podràs canviar-la. Probablement tindrem més d'una professió la majoria, i mai és tard per canviar de professió si realment volem.
  7. Esperar l'últim moment, just abans d'inscriure't, per decidir el que estudiaràs

    LES 7 COSES QUE SÍ HAURIES DE FER:
  1. Conèixer-te a tu mateix/a: centrar-te en les teves fortaleses, identificar-les i valorar-les, les teves capacitats i habilitats, del tipus que siguin.  En què tinc facilitat, què sé fer?
  2. Reflexionar sobre quins valors són importants per a tu, els que vols que donin sentit a la teva vida. Pregunta't Qui vull ser?, Com sóc ara?, Com vull ser?
  3. Dedicar temps i energia a provar coses diferents, noves situacions, nous entorns, on conèixer-te millor com et sents, com actues, com et relaciones, noves habilitats, noves competències. El talent es potencia només amb la pràctica i el compromís. Fes coses diferents per saber què t'agrada i què no t'agrada.
  4. Tenir en compte les teves aficions. Potser podràs donar-li una nova perspectiva a allò que t'apassiona, per convertir-ho en un mitjà de vida. Parla abans amb professionals relacionats o investiga possibilitats.
  5. Reflexionar sobre quines són les teves motivacions i els teus interessos. En definitiva: què vols aconseguir?, Quin és el teu objectiu?, Per a què vols estudiar?
  6. Identificar quins són els teus punts de millora per enfortir i potenciar les fortaleses que ja tens identificades.
  7. Perseverar: algunes persones ho saben abans, altres triguen anys a trobar o descobrir realment el que els agrada, altres potser no ho descobreixen o no s’ho arriben a plantejar mai. Algunes persones potser en un moment determinat no tenen les condicions per fer allò que voldrien (motius econòmics, situació familiar, etc.) i han de fer una altra cosa temporalment. Persevera en el teu somni, en la teva passió. 

A més a més dels punts anteriors, i en clau de preguntes de coaching de carrera, tal vegada les teves respostes a aquestes preguntes clau t'ajudaran a tenir-ho més clar:

  1. Què vols aconseguir en la teva vida?
  2. Com t'imagines o veus a tu mateix/a d'aquí a  10 anys?
  3. Què series capaç de fer sense que et paguessin per fer-ho?
  4. Quin és el teu somni? Quin era el teu somni quan eres petit? Què volies ser de gran?
  5. Què estudiaries o faries si no tinguessis por a equivocar-te?

Resumint, dedica una mica d'energia cada dia per arribar a fer allò que t'agrada, i passa a l'acció, practicant de forma habitual el que ens diu una cita anònima: “No esperis que l'oportunitat cridi a la teva porta…surt i dóna-li instruccions”.

Autora del text: Roser Claramunt, psicòloga, coach i formadora.

 

PER SABER-NE MÉS…

UN LLIBRE: L'Element, de Ken Robinson. Ens parla de la importància de trobar el nostre “element”: allà on conflueixen el que fem amb facilitat i el que ens agrada fer.
TRES PEL·LÍCULES: Billy Elliot (Vull ballar), El Club dels poetes morts, Un lugar en el mundo.
UNA FRASE:  "Quan vaig anar a l'escola, em van preguntar què volia ser de gran. Els  vaig contestar"Feliç" i em van dir que no havia entès la pregunta. Jo els vaig dir que ells no entenien què era la vida"

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.