L'elecció de la carrera o cicle formatiu és un procés personal en el qual els adolescents i joves han de ser els protagonistes i responsables. La història personal, les experiències viscudes, els interessos i les habilitats i capacitats de cada persona són claus en aquest procés, ja que cada persona és diferent, singular, i no hi ha dues prescripcions iguals.
Si estàs en una etapa que aviat hauràs de decidir què vols estudiar i encara no ho tens clar, et proposo algunes coses que no hauries de fer i algunes que sí hauries de fer a l'hora d'escollir el que pot tenir molt d'impacte en el teu futur professional.
LES 7 COSES QUE NO HAURIES DE FER:
- Escollir una formació o carrera només perquè hi ha molta demanda o pots guanyar molts diners. Potser més endavant això no et farà feliç.
- Desestimar allò que t'apassiona perquè algú et diu “amb això no et guanyaràs la vida”, “mai trobaràs feina d'això que vols estudiar”, “tu no serveixes per a això”.
- Deixar-te portar per la comoditat (escollir una formació perquè és curta o perquè està a prop de casa). Formar-te pot ser un entrenament vital, més enllà dels estudis.
- Posar-te pressió si ja has començat una formació i t'adones que no t’agrada després d'uns mesos, un any, dos… dient-te a tu mateix/a o escoltant dels altres que “has perdut un any, has perdut el temps”.
- Pensar que després ja no hauràs de formar-te mai més. Hauràs de seguir formant-te si vols ser un bon professional amb capacitat d'adaptació als canvis.
- Pensar que la professió que escullis és el que faràs tota la vida i que no podràs canviar-la. Probablement tindrem més d'una professió la majoria, i mai és tard per canviar de professió si realment volem.
- Esperar l'últim moment, just abans d'inscriure't, per decidir el que estudiaràs
LES 7 COSES QUE SÍ HAURIES DE FER:
- Conèixer-te a tu mateix/a: centrar-te en les teves fortaleses, identificar-les i valorar-les, les teves capacitats i habilitats, del tipus que siguin. En què tinc facilitat, què sé fer?
- Reflexionar sobre quins valors són importants per a tu, els que vols que donin sentit a la teva vida. Pregunta't Qui vull ser?, Com sóc ara?, Com vull ser?
- Dedicar temps i energia a provar coses diferents, noves situacions, nous entorns, on conèixer-te millor com et sents, com actues, com et relaciones, noves habilitats, noves competències. El talent es potencia només amb la pràctica i el compromís. Fes coses diferents per saber què t'agrada i què no t'agrada.
- Tenir en compte les teves aficions. Potser podràs donar-li una nova perspectiva a allò que t'apassiona, per convertir-ho en un mitjà de vida. Parla abans amb professionals relacionats o investiga possibilitats.
- Reflexionar sobre quines són les teves motivacions i els teus interessos. En definitiva: què vols aconseguir?, Quin és el teu objectiu?, Per a què vols estudiar?
- Identificar quins són els teus punts de millora per enfortir i potenciar les fortaleses que ja tens identificades.
- Perseverar: algunes persones ho saben abans, altres triguen anys a trobar o descobrir realment el que els agrada, altres potser no ho descobreixen o no s’ho arriben a plantejar mai. Algunes persones potser en un moment determinat no tenen les condicions per fer allò que voldrien (motius econòmics, situació familiar, etc.) i han de fer una altra cosa temporalment. Persevera en el teu somni, en la teva passió.
A més a més dels punts anteriors, i en clau de preguntes de coaching de carrera, tal vegada les teves respostes a aquestes preguntes clau t'ajudaran a tenir-ho més clar:
- Què vols aconseguir en la teva vida?
- Com t'imagines o veus a tu mateix/a d'aquí a 10 anys?
- Què series capaç de fer sense que et paguessin per fer-ho?
- Quin és el teu somni? Quin era el teu somni quan eres petit? Què volies ser de gran?
- Què estudiaries o faries si no tinguessis por a equivocar-te?
Resumint, dedica una mica d'energia cada dia per arribar a fer allò que t'agrada, i passa a l'acció, practicant de forma habitual el que ens diu una cita anònima: “No esperis que l'oportunitat cridi a la teva porta…surt i dóna-li instruccions”.
Autora del text: Roser Claramunt, psicòloga, coach i formadora.
PER SABER-NE MÉS…
UN LLIBRE: L'Element, de Ken Robinson. Ens parla de la importància de trobar el nostre “element”: allà on conflueixen el que fem amb facilitat i el que ens agrada fer.
TRES PEL·LÍCULES: Billy Elliot (Vull ballar), El Club dels poetes morts, Un lugar en el mundo.
UNA FRASE: "Quan vaig anar a l'escola, em van preguntar què volia ser de gran. Els vaig contestar"Feliç" i em van dir que no havia entès la pregunta. Jo els vaig dir que ells no entenien què era la vida"