Petits trucs per complir els propòsits d'Any Nou

Molts dels propòsits que ens fem per l’Any Nou, no passen més enllà de la intenció o l'entusiasme dels primers dies. I perseverar per  complir-los es converteix en un repte. 

Siguin quins siguin els teus propòsits, avui voldria proposar-te 7 trucs per passar de la intenció a l'acció, i que espero et serveixin de guía per complir els teus propòsits aquesta vegada. 

 1. Tria bé els propòsits
  a. Amb reflexió prèvia.
  Si els decideixes de forma impulsiva, en moments d'entusiasme o tristesa, és més fàcil que abandonis passat un breu temps. Dedica una estona a reflexionar-los. Surt a passejar amb un bloc i anota idees i reflexions.
  b. Pren consciència de les teves motivacions, què és el que et motiva a fer-los. Elimina del teu vocabulari “haig de / intentaré”, i substitueix-ho per “vull …. / ho faré”
  c. Que siguin concrets. Si vols fer més esport, o vols aprendre alguna cosa nova, decideix què és el que vols exactament. No és el mateix, “Fer esport a partir d'ara” que “anar al gimnàs els dimarts i els dijous, de 6 a 8.
  d. Prioritza els 3 més rellevants per a tu. Un dels problemes a l'hora de complir els propòsits és que fem una llista massa extensa. En general, costa més centrar-se i dedicar energia a diversos canvis alhora, que a uns concrets.
 1. Divideix-los per fases o per petits reptes concrets Complir els petits passos t'animarà a continuar. És més fàcil que aconsegueixis eliminar certs aliments de la teva dieta al principi, i després afegeixis altres canvis en l'alimentació, que plantejar un canvi de dieta total i estricta. Cal posar dates concretes, que siguin realistes i alhora reptadores. Els maratonians no corren 42 km el primer dia, s'entrenen per fases, incrementant progressivament les distàncies perquè el cos s'acostumi. El cervell també és un múscul que cal entrenar.
 1. Escriu-los a mà i també grava'ls.
  Expressa'ls en positiu i situa la llista o enregistrament en algun lloc on puguis veure'ls sovint, per recordar la motivació i entusiasme del moment inicial.
 1. Decideix com ho aconseguiràs. Què faràs i cada quan.

           a. Pla d'acció a curt termini. Quin és el primer pas? Què pots fer ara mateix? Què faràs cada dia o cada setmana durant els primers 3 mesos?
           b. Pla d'acció a mitjà/llarg termini. Què faràs per mantenir el que has fet els 3 mesos anteriors? Què faràs els mesos següents per mantenir el teu
           nivell de motivació?

 1. Pensa com mesuraràs els resultats i revisa l'evolució de forma sistemàtica.
  Si són concrets, podràs fer un millor seguiment. Porta un registre que et sigui senzill i ràpid. Decideix cada quan revisaràs l'evolució dels teus propòsits (posa't una alarma o avís a l'agenda, etc.) i fes-ho. Corregeix les dates si és necessari o afegeix nous propòsits a mesura que hagis aconseguit els primers.
 1. Comença ja.
  Passa a l'acció i no posposis l'inici de les teves accions.
 1. Persevera i celebra els avenços aconseguits, sense preocupar-te massa dels resultats finals. Seran motiu d'orgull i et donaran l'energia necessària per continuar!

Si tens algun truc que no surt a la llista i et funciona, et convido a compartir-ho amb els lectors/es... Gràcies! 

 

Altres articles de Roser Claramunt

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.