Dues “falses” creences a l’hora d’escollir els estudis o professió

L’elecció del camí professional és una de les decisions més difícils de la nostra vida, sobretot perquè ens podem bloquejar fàcilment si tenim por a equivocar-nos.

Fa unes setmanes que estic treballant amb diferents estudiants, que en aquesta época de l’any s’enfronten al moment clau d’escollir els estudis o professió.

I m’adono que sorgeixen moltes de les creences limitants o “falses” creences que les persones que ja passem dels 50 també teníem - aquí alguna cosa no estem fent bé – i, que poden acabar retrassant l’elecció correcta.

Les 2 creences limitants que em trobo més sovint entre les persones joves i, que bloquegen més a l’hora de prendre una decisió a l’hora d’estudiar pel futur professional, són:

  1. Creure que si estudies un any o dos una cosa i canvies, has perdut un any.

Aquesta és la creença estrella, la que surt més sovint. L’entorn els hi recorda que “has perdut un any” de la teva vida, diners, esforç, temps, etc. En aquests casos, acostumo a aconsellar acabar el curs sencer sempre que sigui possible, de cara a possibles convalidacions en altres formacions, i també de cara a guanyar resiliència. Crec que és bo mirar les coses des d’altres perspectives i no només en l’aspecte “productiu”. Tot suma, i l’experiència viscuda i autoconeixement de la persona que canvia d’estudis també és important per les següents etapes de la vida.

  1. Creure que trobaràs la carrera professional perfecta des del primer dia o que el que estudiïs serà per tota la vida, i que no et pots equivocar.

Si observes al teu voltant, i investigues què han fet moltes persones que podríem anomenar “d’èxit” perquè els agrada el que fan, són persones que han canviat el seu camí professional una o més vegades. Hi ha persones que fan el camí més recte, d’altres, camins amb trencalls. L’important és anar fent passos per acostar-te a allò que et fa sentir bé o t’agrada.

Hem de tenir en compte que, d’una banda, en un món canviant com l’actual, la formació i preparació continua és imprescindible, com adaptació a nous entorns, i també com creixement personal i professional. I d’altra banda, com diuen els experts, els joves d’avui tindran més d’un projecte professional al llarg de la vida.

Identificar quines pors o creences et frenen, i transformar-les en opcions que et puguin ajudar a aconseguir allò que vols, és una de les fases claus d’un procés de coaching.

Per conèixer d’altres “falses” creences o creences limitants a l’hora d’escollir la teva formació o camí professional, pots llegir l’article original.

I a tu, quines són les creences que més t’han limitat o t’estan limitant a l’hora de decidir la teva preparació professional?  En el pròxim article, veurem com canviar-les o transformar-les en creences potenciadores.

1 Comentaris

A

Albert

Igualada

23 de març 2017.06:51h

Respondre

Totalment d’acord Roser. Cal triar, ens podem equivocar i no passa res.
Cal recordar als nostres alumnes que cal que triïn en funció del que els agrada. Fent aquesta tria ens podem equivocar ja... Llegir més que a vegades potser no tenim clar el que ens agrada... però, la vida ja ens hi anirà portant i si això no és possible al principi cal posar els esforços per aconseguir-ho. Així, fent allò que ens agrada serem primer lliures en el nostre camí i a la vegada podrem donar el màxim de la nostre feina pels altres.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.