//Plugins sense CDN ?>
La tecnologia, aporta moltes coses positives, però alhora ens “bombardeja” de forma implacable, minvant constantment la nostra capacitat d’atenció i concentració. Amb la sensació que no podem llegir tot allò que veiem, d’arribar justos a tot arreu, deixant de fer una cosa per començar-ne una altra.
Estem connectats digitalment sí, però, i nosaltres, quan connectem amb nosaltres mateixos? Quant de temps dediquem a “recollir-nos” i observar com ens sentim o com estem per dins? Quant de temps dediquem a copsar realment què pot estar sentint la persona amb qui estem parlant? Quants moments d’angoixa o quantes discussions evitaríem si deixéssim d’anar amb el pilot automàtic, de tant en tant?
Els estudis que ha aportat la neurociència sobre l’impacte de la pràctica del Mindfulness en el cervell, juntament amb els canvis que ha experimentat l'entorn, el ritme actual, els canvis en la forma de comunicar-nos i d'informar-nos, ha contribuït, sense dubte, a la recent popularització d’aquest concepte. Una paraula anglesa que es tradueix com Atenció Plena o Consciència Plena.
És una pràctica d’origen budista, que s’ha popularitzat a Occident a través del nord-americà Jon Kabat-Zinn, professor emèrit en medicina que durant la dècada dels 90 va combinar la meditació budista amb la ciència i la salut. En Kabat-Zinn defineix el Mindfulness com un estat de consciència que sorgeix de posar l’atenció de forma intencionada a l’experiència del moment present. Sense jutjar-la o avaluar-la i sense reaccionar-hi.
ALGUNS BENEFICIS DE LA PRÀCTICA DEL MINDFULNESS
La pràctica de Mindfulness o atenció plena aplicada al món dels negocis és cada vegada més habitual en els programes de desenvolupament organitzacional de les empreses, i també en programes terapèutic-sanitaris i en el món educatiu, especialment com a estratègia per reduir l’estrès i ansietat, millorar les relacions interpersonals, així com per optimitzar el rendiment personal, acadèmic i professional.
Dins dels diferents beneficis que aporta la seva pràctica habitual, m’agradaria destacar el de la millora de l’atenció i concentració en les tasques diàries, de la millora del rendiment. S’ha demostrat que la multitasca efectiva és un mite. L’atenció és seqüencial, selectiva, limitable, i sobretot, entrenable. L’atenció, per tant, és com qualsevol muscle que com més s’utilitza més s’enforteix, No esperem resultats immediats, Com en qualsevol entrenament, els resultats vindran sols, de forma progressiva, gradual.
COM INICIAR-NOS A ENTRENAR L'ATENCIÓ?
La respiració és l’eina més fàcil per iniciar-ne la pràctica, tant en adults com en nens o adolescents. La respiració és essencial en la relaxació i autocontrol o autoregulació emocional, més enllà de la seva funció orgànica de netejar (C02) i obtenir energia (O2) per a l’organisme. Tots respirem, però podem aprendre a respirar millor per augmentar el rendiment de la nostra atenció, igual com fan els esportistes.
Dins les diferents formes d’entrenar i centrar l’atenció a través de la respiració són claus, la respiració profunda i la respiració conscient. Et convido doncs, a provar-ho.
Quan ja ho tinguis entrenat i interioritzat, aquest senzill exercici et permetrà fer un “kit-kat” en qualsevol moment que necessitis centrar-te i fer atenció a alguna cosa, aturar-te, relaxar-te o, senzillament, desconnectar de l’exterior per connectar amb el teu interior.
També et convido a provar la desconnexió digital (mòbil apagat, ordinador apagat, etc.), durant una estona, un dia concret de la setmana. I donar-te uns segons per observar les sensacions que et provoca, els pensaments que t’arriben, i finalment, si actues o et relaciones diferent amb l’entorn que t’envolta. Potser, un nou aprenentage t'espera.