Nou any, nous reptes: nou trucs per augmentar la força de voluntat

Comença un nou any, i que aixequi la mà qui no es proposa fer canvis, nous reptes, bons propòsits o objectius.  

Altres vegades he parlat de com definir objectius correctament o com fer un pla d'acció per aconseguir-los.  Avui voldria parlar de la importància de la la força de voluntat, quan ens baixa la motivació inicial.

 

9 TRUCS PER AUGMENTAR LA FORÇA DE VOLUNTAT i DISCIPLINA:

 

1. Diàriament, imagina't o visualitza't amb l'objectiu aconseguit, i la sensació, emoció positiva que sents amb l'objectiu aconseguit.

2. Concentra't en el curt termini i en el que vas avançant, no en el que et falta. 

3. Escriu un petit diari, amb l'evolució. Un nou hàbit necessita temps. I si veus l'evolució, ho viuràs com un procés, i et serà més fàcil gaudir del procés i del que vas aconseguint diàriament. T'ajudarà a tenir més perspectiva i a no llançar la tovallola abans d'hora.

4. Escull algunes afirmacions positives - frases que et motiven en el moment de decidir els objectius, i que pots tenir en un lloc visible, i t'animaran a continuar i mantenir la motivació alta, un cop passats els primers dies i baixi la motivació. 

5. Posar en pràctica allò de "lluny de la vista, lluny de la ment".  Eliminar les temptacions o distraccions que et poden interrompre les accions marcades per aconseguir el teu objectiu.  Si vols concentrar-te millor, eliminar distraccions (notificacions mòbil, etc.), si vols cuidar la teva alimentació o salut no tinguis a casa coses que no t'hi ajuden.  Pots també preveure els entrebancs o temptacions i prèviament, prendre la decisió de com actuar si passa (frases del tipus  Si.... llavors....)  Per exemple, "si a mitja tarda tinc ganes de menjar uns snacks, llavors, beuré una got d'aigua".

6. Planificar en fases, passes petites.  Qualsevol canvi personal i sobretot, un canvi d'hàbits, és una cursa de fons.  És millor, fer alguna cosa que volem fer, 5 minuts cada dia i incorporar l'habit o acció que ens acosti a l'objectiu marcat, que no fer, uns dies 2 hores, i els altres res.

7. Canviar la creença o percepció sobre la força de voluntat. Un estudi de la Universitat de Standford, el nivell de força de voluntat d'una persona està predeterminada per les seves creences i percepcions. Si creus que no tens força de voluntat, no en tindràs. Recorda la capacitat de plasticitat del cervell, i per tant, no posar-te límits interns, sinó buscar alguna cosa del passat en la que si has tingut força de voluntat. O dir-te "fins ara no he tingut força de voluntat, ara faré que sigui diferent" o similar.

8. Disciplina diària. "Avui ho faig, ara em cuido, ara...." i si cal, premiar-te simbòlicament en moments concrets dels avenços cap a l'objectiu. 

9. Cuidar l'alimentació i el descans.  Una dieta rica en sucres o processats, origina pics de glucosa i baixades d'energia. Una dieta baixa en glucosa i saludable, és més estable, és important no saltar-se cap àpat per mantenir un nivell estable de glucosa. Dormir bé és també molt important, tots sabem que quan estem descansats tenim més força de voluntat i paciència.

La força de voluntat funciona com un muscle, ho podem entrenar.  Una forma provada científicament de reforçar la força de voluntat i entrenar la ment, és la meditació. A més a més, recorda que el que marca la diferència és passar de la intenció a l'acció!.

Un 8% dels propósits d'any nou es cumpleixen, el 92% restant, no. En quin grup de gent estàs?

Si creus que en aquests moments necessites ajuda professional per definir bé els teus objectius, elaborar un pla d'acció concret i realista, o entrenar la teva força de voluntat, motivació i disciplina amb l'ajuda del Mindfulness i altres estratègies basades en la psicologia coaching, m'encantaria acompanyar-te en aquest trajecte de camí.

 

Article escrit per Roser Claramunt i Oliva, psicòloga coach especialitzada en Mindfulness i PNL. Més informació a www.roserclaramunt.com

 

 

 

 

 

1 Comentaris

J

Jaume

IGD

10 de gener 2019.19:04h

Respondre

Moltes gràcies per aquesta guia tan ben redactada Roser! Per mi, són coses que ja sabia, que en algun moment havia aplicat en situacions/accions concretes, però tot i així amb el temps ”un... Llegir més s’acomoda a tot” i havia deixat de posar en pràctica molts dels passos!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.