Dimecres, 3/9/2014
3693 lectures

Vèncer la por

La por és una de les set emocions bàsiques que actua com una alarma. Al llarg de la nostra vida, tots sentim por en diferents moments, i de fet, l’espècie humana ha pogut sobreviure gràcies al mecanisme de la por, ja que ens permet reconèixer o anticipar situacions que posarien en perill la nostra pròpia integritat.

 

Quan tenim por d’una forma puntual i sobre un perill immediat, ens permet ser prudents. I aquesta por ens és útil.

Quan tenim por de forma constant i sobre possibles perills a futur, la por ens paralitza, i es converteix en una emoció, una por inútil, tòxica. Si observem les coses de les quals hem tingut pot o ansietat en el passat, ens adonarem que la majoria d’elles no han succeït com havíem imaginat. I això és també el què podem extrapolar a les coses que ens fan por del futur: la majoria d’elles no passaran mai. Per això, una de les preguntes que ens pot ajudar a reduir i relativitzar la por, és “Què en pensaré d’això que ara em fa por o ansietat d’aquí a 5 anys?”

Tenim molts tipus de por: por al fracàs, por al futur, por a la pèrdua d'un ésser estimat, por al rebuig dels altres, por al canvi.

Avui comentarem algunes de les estratègies que s’utilitzen en el coaching i altres metodologies, per reduir la por, tot acompanyant a la persona, a que progressivament guanyi confiança i seguretat en el canvi personal o professional que es proposa fer.

 

11 estratègies per vèncer la por

 

1. Focalitzar, centrant-nos l'objectiu o canvi concret. Visualitzar-ho com que ja ho hem aconseguit. Observar com ens sentim davant el canvi ja realitzat o aconseguit. Escoltar i sentir les sensacions que ens genera.

 

2. Començar, actuar. Definir un pla d'acció amb dates i accions.

 

3. Cuidar el nostre diàleg interior: és imprescindible que canviem els “I si passa X” per “I, per què no?, canviem els “No puc” per “Em veig capaç de..”. Preguntem-nos: “i si no tingués por, què faria ara?”

4. Posar en valor els recursos personals, pensar com ens poden ajudar els nostres punts forts en el canvi que ens proposem. Centrem-nos en les nostres fortaleses.

 

5. Centrar la nostra energia i accions en allò que depèn de nosaltres mateixos, en allò que podem controlar: les nostres habilitats, les nostres capacitats. Si centrem l’energia en coses que no depenen de nosaltres, no fem res, i llavors, el què fem és augmentar la por, i paralitzar-nos. Actuem doncs en allò que sí que depèn de nosaltres, i ampliem el nostre camp d’influència.

6. Identificar i observar altres persones que ja han fet aquest canvi o ja han aconseguit això que volem aconseguir. Com ho han fet, quins recursos han utilitzat per superar les seves limitacions.

 

7. Substituir el pensament centrat en el “esforç” pel pensament centrat en “benefici/avantatge”.

 

8. Reforçar les nostres motivacions, substituint el “Per què vull fer-ho” per la pregunta, “Per a què vull fer-ho?”, per sortir de la nostra zona de confort.

 

9. Ser perseverants en el camí del canvi emprès. Alguns canvis o objectius requereixen molts petits passos. Cada nou petit pas genera aprenentatge i creixement que ens aportarà major confiança i seguretat.

10. Acceptar que tenir por és normal, i que el truc està a donar passes cap al nostre objectiu malgrat tenir-la.

11. Practicar regularment exercicis de relaxació i d’atenció plena. Això ens ajudarà a centrar-nos més en el present i trencar l’espiral de pensaments repetitius sobre coses negatives que ens imaginem sobre el futur, i que com dèiem al principi, la majoria de vegades no passen o no depenen de nosaltres.

Quan tinguem por, recordem les paraules de l’historiador romà Titus Livi, “La por sempre està disposada a veure les coses pitjor del què són”.

<!–[endif]–>

En el teu cas, quina és l’estratègia que utilitzes per vèncer la por?

 

Autora del text: Roser Claramunt, psicòloga coach certificada, n.col 6367

roserclaramunt@kaizensingular.com

Pots subsciure't gratuïtament al bloc de Kaizen Singular o seguir-me a Twitter: @kaizensingular o Facebook: KaizenSingularCoaching

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<!–EndFragment–>

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.