//Plugins sense CDN ?>
Després d’unes setmanes en què la propagació del coronavirus es trobava significativament a la baixa a l’Anoia, el risc de rebrot torna a pujar, situant la comarca a la zona alta del mapa de risc del país. Segons els darrers indicadors del departament de Salut, corresponents al 20 de setembre, l’Anoia es troba en un risc de rebrot de 118,37 punts, uns setze punts més que a principis de mes. També ha crescut la velocitat de transmissió de la malaltia, passant d’1,02 a 1,30 punts. La mitjana de Catalunya se situa en 1,00 punts. Actualment hi ha vuit pacients ingressats per Covid-19 a l’Hospital d’Igualada, dels quals un a la Unitat de cures intensives del centre hospitalari.
Torna a créixer el risc de rebrot per coronavirus a la comarca. Si fa uns dies la tendència d’aquest índex era a la baixa —es va passar dels 141,43 punts del 3 de setembre als 102,41 punts del dia 10 d’aquest mes—, els darrers dies ha canviat el sentit de la corba, tornant a pujar fins als 118,37 punts, setze més que situen l’Anoia en la zona alta de risc, pintada de color vermell al mapa. A Catalunya, el risc de rebrot se situa en 168,08 punts.
La franja de risc baix se situa en 30 punts; la de risc moderat en 70 i la de risc alt en 100 punts. El pic més alt a l'Anoia es va assolir el 18 de març, en ple confinament primetral de la Conca d'Òdena, quan es va arribar als 700,96 punts (per sota de l'índex actual de la Comunitat de Madrid, que si les dades són certes, va arribar a 783 punts, 425 més que la mitjana espanyola i 615 més que la mitjana catalana).
Segons dades del departament de salut, de l’11 al 17 de setembre es van registrar 53 nous casos confirmats per PCR a l’Anoia, seguint la tendència de la setmana anterior, quan se’n van sumar 56. Segons aquestes dades, els casos acumulats a la comarca en tot el període de pandèmia pugen fins als 2.576. La xifra de defuncions arriba a les 523 morts per Covid-19.
La taxa de casos confirmats per PCR per 10.000 habitants se situa ara en 44,01, molt per sota de la mitjana catalana, que és de 81,30.
La velocitat de reproducció de la malaltia també ha tornat a pujar els darrers dies. Si a principi de mes se situava en 1,36, baixant fins a 1,02 durant la primera quinzena, ara ha tornat a pujar fins a 1,30 punts. Els experts assenyalen que aquest índex hauria d’estar per sota de l’u. Actualment, la mitjana de Catalunya és, precisament, d’1,00 punts.
De l’11 al 17 de setembre es van realitzar 1.024 tests PCR dels quals un 4,36% van ser positives. A Catalunya, aquest percentatge de positius puja fins a 7,73%. Segons salut, des de l’inici de la pandèmia s’han realitzat 23.146 proves PCR a l’Anoia, amb un 8,85% de positius.
Més dones, més joves
La mitjana d’edat dels casos positius ha anat baixant progressivament al llarg de la crisi. La mitjana dels sis mesos des de l’inici se situa en 56,39 anys, mentre que la dels darrers dies ha baixat fins a 35,13 anys. La mitjana d’edat de positius a Catalunya és de 49,09 anys, mentre que els darrers dies s’ha situat en 39,36 anys. Dels 2.576 casos positius per Covid-19 a l’Anoia, un 57,17% són dones.
Els titulars periodístics sembla que serveixin per sembrar el tràfic.
Agafem quatre dades i les posem i sense un anàlisi madur creem conclusions que espanten.
Igualada > rati de propagació... Llegir més 0.7, per sota 1. Per tant, l’area més gran de l’Anoia, sota control. Positius els darrers 7 dies 26. Els darrers 3, 8. Per tant, res preocupant.
Òdena > rati de propagació 0. Positius darrers 7 dies 0.
Montbui > Positius darrera setmana 4. Últims 3 dies 2. Rati de propagació 0.5
Vilanova del Camí > ´Positius darrera setmana 6. Ultims 3 dies 4. Rati de propagació 2. Molt alt. Però sabeu perquè? Perquè els positius de fa dues setmanes eren 3. Aquesta setmana 6. 6!!! No 50, 6!
Algú ha preguntat si aquesta setmana s’han fet més proves?
Algú s’ha preguntat si alguna es de fals positiu?
Ojo amb els ratis de propagació si no tenim en compte el volum de positius, d’on venim, on anem i la xifra global d’habitants.
Què farem el dia que això de veritat torni a estar greu. Que la gent no ens creurà. Perquè si sempre fem alarmisme, sempre estem en risc i sempre tot és negre, quan de veritat estigui a punt de ser-ho, com en el compte de Pere i el LLop, ningú en farà cas i la desgràcies es tornarà a produir.
Mesura. Intel.ligència Anàlisis de dades correcte. I prou dramatisme.
En comptes de crear alarma que es revisin protocols:
- de bars (que passara l’hivern quan no hi hagi les terrasses i la gent hagi de ser a dins)
- de terrasses (compliments mesures de distanciament - no es fan, de neteja de taules i seeitns - ja no es fan)
- de transport públic (es segueixen els protocols?)
- de reunions socials (es compleix lo de les reunions de 6?) O hi ha restaurants amb grups de més de 10 i de 20?
- La Fira d’Igualada. Segur que això no serà un tret al peu? Pots posar milers de persones de diferents llocs. Posareu en risc la salut i la major part dels negocis locals si això es dispara? Si s’ha de tornar a confinar seran els negocis locals els grans perjudicats..
Apart d’alarmar, el que es pot fer és fer periodisme i analitzar les coses que es fan bé. Si es compleixen. Fer periodisme de carrer. Parlar amb la gent. Prendre la seva temperatura amb els polítics locals. Entrar a bars, restaurants, veure si les coses es fan bé o no. Denunciar....
Menys números i més periodisme de qualitat.
Igualada
24 de setembre 2020.18:25h
també penso que, com dius, s’han de revisar els protocols, però potser no toca fer-ho als periodistes. No han de fer de policies. Aquest articl, precisament, dona dades OBJECTIVES, tretes de les... Llegir més webs oficials del departament de salut. aques diari -com els altres- durant aquests mesos han anat publicant aquestes dades, quan han estat molt dolentes, quan han millorat i quan han tornat a empitjorat. Objectivament. I jo, personalment, ho agraeixo. Quin problema veus en aquest titular? I en el contingut de la notícia, que el que fa es posar text a les xifres (que sovint costa entendre) de les fonts oficials? Si hi ha hagut un descens, s’ha publicat; i si hi ha hagut un repnt, com ara, també s’ha publicat. On veus l’alarmisme? On veus la immaduresa? On veus el dramatisme”? Jo hi veig realitat i objectivitat, que és el que han de fer els mitjans... Si el risc de rebot ha pujat, es diu. Com ha succeït. Què s’ha de fer? No publicar-ho? No es tracta de crear alarma (jo no ho veig per enloc) però sí que la gent sigui conscient del que està passant. Amb xifres. No entenc els teus comentaris, la veritat... Per temes de feina conec els diaris d’Igualada i sé que durant aquesta crisi no han buscat sensacionalisme amb la crisi sanitària (i ho podien haver fet...). I, si vols ”periodisme de carrer”, et reconano que tiris enrere i miris les entrevistes i articles que han fet sobre la pandèmia.
Igualada
28 de setembre 2020.08:38h
”Perquè si sempre fem alarmisme, sempre estem en risc i sempre tot és negre”, ”prou dramatisme”...
https://anoiadiari.cat/salut/risc-rebrot-baixa-30-anoia-darrera-setmana/
... Llegir més />
I ara, què n’has de dir?
Un passeig per Igualada i ràpidament trobareu la explicació. Aproximadament el 10% de les persones no porten mascareta (la porten tapant la papada), aproximadament el 15% de les persones sols es... Llegir més cobreixen la boca i deixen lliure el nas. Si t’apropes a un centre escolar d’adolescents, a l’exterior veuràs que majoritàriament van sense mascareta i les distàncies són les habituals, inexistents.
És un problema d’esgotament de consciència solidaria. En un món on tot va molt ràpid la solidaritat amb la resta de ciutadans dura poc, és molt intensa però de curta vida, com la flama d’un llumí.
I per cert, hi ha policia a Igualada? fa dies que no veig cap patrulla, llevat dels guardes de la zona blava, aquests no fallen, plogui nevi o faci sol.
carla
igualada
25 de setembre 2020.12:32h
Jo també m’he mirat les dades. I les dades no són simples d’analitzar.
Si cada dia sortiu i dieu que és la fi del món, al final quan vingui la fi del món, ningú estarà preparat.
Cal... Llegir més saber diferenciar el qeu es lleu, greu i molt greu, perquè sou els que comuniqueu.
Si tot el dia estem sota alarma, passa el que passa, que la gent ja no es creu els missatges.
I part de la culpa sou vosaltres, que viviu de l’audiència.
Com es lliga el risc de rebrot doble amb l’organització d’una fira de l’automòvil?
Això és periodisme de qualitat. Indagar. Parlar amb experts. Citar fonts.
Llegeixo el vostre diari i veig una noticia que parla del doble risc de rebrot i una altra que parla de la gran fira. Com a periodistes, no us questioneu les coses? O escriviu al dictat?
Si estem tant malament...on són els articles d’opinió fent oposició ferotge a les mesures del senyor Castells?
Tina
Igualada
25 de setembre 2020.18:34h
Hola, per què no els escrius tu aquests articles fent oposició ferotge? Això sí, amb noms i cognoms i donant la teva cara? Va! T’animo a fer-ho!!! Sou lamentables les que aneu per la vida... Llegir més jutjant i donant lliçons, tirant la pedra, i després amagant la mà i calladetes. Vinga, pots fer-ho a redaccio@anoiadiari.cat, redaccio@infoanoia.cat i redaccio@veuanoia.cat. Envia’ls els teus articles ”ferotges”, les teves dades i una foto teva. Estaran encantats de rebre’ls i publicar-los.