TORNAR

Els dermatòlegs de l'Hospital recorden les prevencions essencials contra la radiació solar

Cal evitar l’exposició al Sol a les hores centrals del dia, sobretot en el cas dels col·lectius vulnerables com els infants

Salut
Divendres, 7 juny 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En qüestió de dies s'encetarà l'estiu astronòmic i com cada any un dels maldecaps per a moltes persones i col·lectius són les radiacions solars. Els dermatòlegs remarquen la importància de l'ús de fotoprotectors per minimitzar l'efecte del Sol.

Col·lectius com els infants poden resultar molt afectats per les radiacions solars durant l'estiu. Els dermatòlegs de l'Hospital d'Igualada engeguen de nou la campanya de prevenció estival en aquest aspecte. El sol és vida, però "val la pena recordar el seu costat fosc, tant els seus efectes secundaris a curt termini (cremades i immunosupressió) com a llarg termini (fotoenvelliment, cataractes i càncer de pell). Tot això ha justificat amb els anys el desenvolupament de mesures dirigides a minimitzar els efectes nocius, mitjançant la fotoprotecció".

En funció de la longitud d'ona, hi ha freqüències baixes com les ones de ràdio fins a freqüències altes com les radiacions gamma. Entremig hi ha la llum visible (la que ens permet diferenciar els colors), la radiació ultraviolada (RUV) i la radiació infraroja (IR). La RUV es divideix en UVA, UVB i UVC, aquesta última no penetra a l'atmosfera terrestre. L'absorció cutània de la RUV està limitada a l'epidermis, la capa més superficial de la pell, però un 10% d'aquesta RUV penetra més enllà i és la causant del dany cel·lular. De fet, la radiació IR també està implicada amb el fotoenvelliment i la carcinogènesi.

La resposta a aquest risc són els fotoprotectors, productes cosmètics, innocus (contenen molècules segures d'una mida relativament gran, incapaç de penetrar més enllà de l'epidermis), que poden contenir filtres químics (absorbeixen) o físics (reflecteixen) la radiació solar. Amb nens es recomana l'ús de filtres físics perquè són més fotoestables i no provoquen reaccions al·lèrgiques, tot i que són menys cosmètics (solen deixar la pel·lícula blanca a la pell). Amb la fotoprotecció adequada s'eviten les cremades solars (que és fonamental, sobretot a la infància perquè augmenta el risc de desenvolupar un càncer de pell), però si l'exposició és persistent el dany cel·lular ja està fet. "És per això que cal aplicar una bona protecció solar, amb un factor de protecció solar (FPS) elevat, que contingui el símbol UVA i IR, repetir l'aplicació cada 2-3 hores i més sovint si ens banyem o suem, protegir-nos els ulls amb ulleres i evitar les hores centrals del dia on la intensitat de la radiació és més potent".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.