Segons el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), les taxes d’incidència en els menors de 15 anys disminueixen, mentre que en els adults d’entre 15 i 64 anys s’observa un augment respecte setmanes anteriors, gairebé doblant el seu valor i situant-se per sobre de la tendència mitjana de les temporades anteriors. La resta de grups d’edat mostren un lleuger descens o es mantenen estables respecte de la setmana anterior.
En aquesta setmana, del 28 de gener al 3 de febrer, hi ha hagut 39 ingressos hospitalaris de casos greus per virus de la grip als hospitals de la xarxa sentinella i des de l’inici de la temporada, a principis d’octubre, un total de 520. El 74,6% dels casos no estan vacunats. El 51,9 % dels casos greus tenen entre 65 i 97 anys.
Segons el model predictiu elaborat amb dades corresponents a la setmana 5 (del 28 de gener al 3 de febrer), l’activitat gripal durant les setmanes 6 i 7 presenta una tendència a disminuir tot i que encara s’observa una intensitat epidèmica moderada a la major part de les regions.
Aquestes són algunes de les dades destacades del PIDIRAC (temporada gripal 2018-2019), elaborat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 28 de gener al 03 de febrer 2019, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 73.710 urgències, de les quals 8.316 han requerit ingrés hospitalari (11,28% del total). Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han augmentat un 0,76% i els ingressos hospitalaris han disminuït un 0,25%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2018, l’activitat urgent ha augmentat un 8,83% i el nombre d’ingressos ha disminuït un 0,49%.
Del total de les urgències ateses als hospitals, el 77,90% són pacients adults (57.419), mentre que la resta correspon a població pediàtrica (16.275). En relació amb la setmana anterior ha disminuït un 0,92% la proporció de pacients pediàtrics.
Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 28.030 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 38,03% del total de les urgències, un 0,56% menys que la setmana anterior.
Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 28 de gener al 03 de febrer, s’han atès un total de 927.931 visites, un 0,18% més que la setmana anterior. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 893.942 s’han fet als centres d’atenció primària i 33.989 al domicili del pacient.
Per grups d’edat, l’11,29% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 50,83% d’adults d’entre 15 i 65 anys i el 37,88% restant de persones majors de 65 anys. En comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior, els equips d’atenció primària han fet un 0,18% més de visites.
Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 28 de gener al 03 de febrer han atès un total de 24.366 visites, un 2,47% més que la setmana anterior.
Finalment, el 061 CatSalut Respon ha atès 38.300 casos aquesta setmana dels quals 2.425 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació amb la setmana anterior suposa un augment dels casos d’un 1,59% i un descens de les visites domiciliàries del 4,15%.
Principals actuacions
Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, i tal i com es va fer l’any passat, s’han posat en marxa 23 plans d’acció territorials que tenen com a objectiu que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible.
Aquests plans constitueixen la concreció, en cada àmbit territorial, de les accions que caldrà desenvolupar a mesura que pugui augmentar la pressió assistencial i realitzen una descripció dels recursos territorials, l’organització, l’activitat i les diferents actuacions que es preveu realitzar per fer front al període hivernal. Els plans s’aproven, cadascun en el seu àmbit territorial, per part del Comitè operatiu d’urgències i emergències (COUE) formats per professionals sanitaris que intervenen en el procés d’atenció a les urgències del territori: hospitals, CAP, CUAP, centres sociosanitaris i SEM.
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.