TORNAR

Els menors de 14 anys podran sortir al carrer a partir d'aquest diumenge

Espai patrocinat per

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha considerat que la proposta de l’Estat per la sortida de nens ”no és la més precisa” i ha alertat que l’àmplia franja horària pot generar situacions ”perilloses”

Salut
Diumenge, 26 abril 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Una hora al dia, sense allunyar-se més d'un quilòmetre de casa i acompanyats d'un adult responsable amb qui convisquin o que n'estigui al càrrec. Aquestes són algunes de les condicions bàsiques per a les sortides al carrer de nens i nenes, aprovades pel govern espanyol, rectificant unes mesures inicials presentades poques hores abans. Aquestes mesures afecten els menors de 14 anys, que porten sis setmanes sense poder sortir de casa.

PUBLICITAT

Des d'aquest diumenge, els nens i nenes menors de catorze anys, podran relaxar el seu confinament estricte sortint una hora com a màxim, cada dia. Ho hauran de fer acompanyats d'un adult que se'n faci responsable. Cada adult podrà acompanyar fins a tres menors. Si l'adult responsable no és el progenitor, tutor, cuidador o guardador legal, hauran de portar una autorització. No podran distanciar-se més d'un quilòmetre de casa seva.

Els infants han començat a sortir al carrer aquest diumenge al matí (@carlesramos)

Els nens i nenes podran dur joguines, com pilotes o patins, però no podran jugar en parcs infantils públics ni zones infantils comunitàries. I, respectant la distància de seguretat, com a mínim d'un metre, tot i que recomanen que sigui de dos metres sempre que sigui possible. No caldrà manetnir aquesta distància de seguertat entre les persones del mateix domicili.

Pel que fa als menors amb edats compreses entre els 14 i els 18 anys, el govern espanyol estableix que podran sortir a fer les mateixes activitats que es permeten als adults, sempre que ho autoritzin els seus tutors legals.

Amb aquestes condicions, el govern espanyol rectifica les mesures anunciades aquest dimarts passat i amb les quals, inicialment, els infants només podrien sortir de casa per acompanyar els adults fer, exclusivament, les activitats permeses dins de l'estat d'alarma. A més, aquest alleugeriment del confinament havia d'entrar en vigor el dilluns dia 27.

Diferents criteris, especialment pel que fa a les franges horàries

El govern espanyol ha establert una franja horària molt àmplia per a les sortides dels menors, que va des de les nou del matí fins a les nou del vespre, tot i que recomana evitar les hores punta, per evitar el possible risc de contagi.

El Govern presenta una opció alternativa a aquesta proposta, per evitar que tots els infants surtin a la mateixa hora. El govern català recomana que els infants puguin sortir seguint unes franges horàries segons la seva edat: entre les 12 i les 2 del migdia, menors d'entre 0 i 6 anys; de les 4 a les 6 de la tarda, els d'entre 6 i 16 anys, i de les 6 a les 8 del vespre, els de 16 a 18 anys.

Els infants han pogut gaudir de les primeres hores de "pati" pel desconfinament (@carlesramos)

Els ajuntaments de la Conca d'Òdena demanen que la sortida al carrer dels infants es realitzi amb la màxima precaució

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha recordat que “els menors de la Conca van ser els primers afectats i són els que porten més temps confinats de tot Catalunya i és important que puguin sortir, però és important que aquest procés es faci ben fet per tal de garantir la seguretat de tothom". A Igualada s'han retirat les cintes que tancaven els espais verds i les zones de passeig, però s'han reforçat als parcs infantils".

L'epidemiòleg Oriol Mitjà alerta que l'àmplia franja horària pot generar situacions "perilloses"

L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha manifestat que aquesta proposta de l'Estat espanyol per la sortida de nens, que s'aplica des d'aquest diumenge, "no és la més precisa", alertant que l'àmplia franja horària, oberta de les 9 del matí a les 9 del vespre, pot generar situacions "perilloses". En unes declaracions a Ràdio4, el científic que assessora el Govern ha avalat que nens i adolescents surtin a estones però ha assegurat que tem que coincideixin en hores punta. Mitjà insisteix en la seva proposta d'establir franges horàries per edats i ha alertat que a Catalunya la situació és "una mica pitjor" que a la resta de l'Estat i que caldrà fer més prevenció. Segons Mitjà, permetre la sortida dels nens i adolescents entre aquesta àmplia franja de dotze hores, implica una "franja massa àmplia de mobilitat" que, a més, coincideix amb entrades i sortides dels treballadors. 

L'epidemiòleg Oriol Mitjà (ACN)

Més informació sobre la COVID19 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.