TORNAR

La Residència Pare Vilaseca introdueix nous aliments texturitzats per persones amb disfàgia

En el marc del projecte ”L’Aperitiu Sensitiu” que busca la inclusió i la correcta i segura nutrició de les persones amb dificultat per empassar els aliments.

Salut
Dilluns, 25 octubre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Recuperar i recordar el sabor d'aliments quotidians que de vegades es perden quan una persona té alteracions en la deglució, especialment en persones grans a causa de l'envelliment, és l'objectiu principal d'aquesta iniciativa impulsada pel Consorci Sociosanitari d'Igualada que gestiona la Residència pare Vilaseca.

Dues professionals del centre, la neurologopeda Noelia Capitán i la dietista Montse Ibáñez, "adapten els aliments que presenten més possibilitat de patir ennuegaments, tot modificant la seva textura per aconseguir una aparença més real, homogènia i desitjable. Es conserva el seu sabor original sense risc de broncoaspiració, ja que no es modifica la consistència en cap de les fases de la deglució. Els aliments de textura modificada són una alternativa de nutrició per a persones que pateixen disfàgia i repercuteixen de forma positiva en el seu benestar i la seva autonomia" expliquen des del Consorci.

Afegeixen que "es treballa també en la primera fase del procés deglutori, que és la part sensorial, essencial per aconseguir una bona preparació de l'aliment, ja que tot ens entra pels ulls. El fet que menjar és molt més que alimentar-se, i aspectes com la temperatura, la presentació i els gustos de la persona són clau per assegurar un bon estat nutricional, mantenint les ganes de menjar sense deixar de banda la inclusió. Per aquest motiu, s'intenta en la mesura del possible tenir cura de tots aquests aspectes".

Des del Consorci Sociosanitari d'Igualada afirmen que "s'ha detectat que a la residència cada vegada són més les persones que rebutgen certs aliments per la seva consistència. Menjar dia rere dia tot triturat, trinxat, o bé renunciant a alguns sabors, passa factura i pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de la persona. Adaptant aquests aliments, els professionals de la residència han aconseguit que els residents amb disfàgia puguin gaudir de plats com musclos amb escabetx, espàrrecs amb maionesa, truita de patates, coca, o gelat, entre d'altres. La finalitat assolida és aconseguir que el menjar torni a ser motiu de celebració i no neguit."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.