TORNAR
PUBLICITAT

Unes 300 infermeres seran aquest dijous a l'Ateneu en una jornada sobre vacunació

La jornada tractarà també la vacunació en els pacients amb el sistema immune debilitat

societat
Dijous, 7 juny 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La vacunació contra la grip, i més en concret, la vacunació de les gestants, serà un dels temes més importants que es tractarà aquest dijous al matí al Teatre Municipal l'Ateneu. Xerrades per donar eines a les infermeres sobre com vacunar els malalts immunodeprimits.

PUBLICITAT

Més de 300 infermeres de tot Catalunya seran aquest dijous a la VI Jornada de Vacunes de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), al Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada. Una jornada per tractar principalment el tema de la vacunació, i en concret, la vacunació de la grip en persones en situació d'immunosupressió (sistema immune debilitat), i en embarassades.

Una de les taules de debat al Teatre Municipal serà sobre la vacunació de la dona en edat fèrtil, embaràs i alletament. En aquest, sentit, cal dir que a l'Anoia només el 40% de les embarassades s'han vacunat de la grip en el darrer trimestre de l'embaràs, tot i ser molt recomanada per tal d'evitar complicacions en la gestant, com poden ser part prematur, afectacions de pes i talla del nadó, com pel lactant.

Una de les llevadores que serà a les taules, Rosa Alzuria, explica la "importància de recomanar i vacunar a les gestants de grip i tos ferina durant l'embaràs, degut al major risc de complicacions relacionades amb patologies immunoprevenibles tant en les gestants, com en els seus nadons". De fet, explica que "la vacuna antigripal és segura al llarg de tot l'embaràs, i ha demostrat la seva eficàcia (que pot arribar a un 65%) no solament per la dona, sinó també pel lactant fins als 6 mesos de vida, període en què la vacuna no té llicència d'administració". 

La vacuna antigripal, una de les recomanacions dels professionals que no s'haurien d'eludirLa conclusió és que "durant el tercer trimestre de gestació, cal vacunar a les embarassades de tos ferina perquè és la millor estratègia per pervenir la malaltia en menors de 3 mesos, el grup d'edat amb major afectació, reduint el risc d'infecció fins a un 91% durant els dos primers mesos de vida, i fins a un 69% durant el primer any de vida del nadó". Rosa Alzuria també destaca la necessitat de "revisar i actualitzar el calendari de vacunacions amb la dona en la consulta preconcepcional, així com individualitzar en gestants altres possibles vacunacions justificades, per exemple, per viatjar a zones endèmiques". Per últim, insisteix que "cal aprofitar el postpart immediat/precoç com una bona oportunitat de vacunació per completar primovacunacions com la del tètanus i per vacunar a dones que no disposen d'immunitat enfront del xarampió, la rubèola o varicel·la, pel risc que aquestes podrien ocasionar en futures gestacions".

Durant la matinal, també es parlarà sobre la vacunació en pacients immunodeprimits (pacient amb immunosupressió, és a dir, amb el sistema immune debilitat). És el cas de malalts de VIH, leucèmia, trasplantats, en tractaments contra el càncer, o altres immunosupressors. Magda Campins, doctora de l'Hospital de la Vall d'Hebron, explica que davant d'aquest pacients, cal tenir en compte com i quan subministrem les vacunes. L'objectiu de l'exposició de Campins és donar eines perquè les infermeres coneguin les indicacions i contraindicacions dels malalts immunodeprimits. A més, d'aquestes dues taules, la jornada també analitzarà altres aspectes vinculats amb la vacunació com 'La comunicació i la vacunació' a càrrec d'Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic, o l''Evolució de les recomanacions de la vacunació a Catalunya' a càrrec de Lluis Urbiztondo, cap del Servei de Medicina Preventiva del Departament de Salut de Catalunya.

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.