TORNAR

S'activa el procediment exprés per fer sòl industrial a Òdena a curt termini

Se simplifiquen els passos per implantar zones logístiques o de fàbriques a l’Espelt

societat
Dissabte, 29 juliol 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Generalitat ha premut l'accelerador amb la creació de sòl industrial de gran superfície, demanda d'ajuntaments de tota la Conca d'Òdena i de la que se n'havia fet ressò l'alcalde igualadí Marc Castells davant la Unió Empresarial. Urbanisme dóna llum verd a redactar un pla director que requalificarà Can Morera (Òdena) com a zona industrial. El nou marc legal aprovat el 2012 permet agilitar el procés.

En una reunió el migdia d'aquest divendres, la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya (CPTUC) aprovava iniciar la redacció d'un Pla director urbanístic (PDU) d'activitat econòmica de la Conca d'Òdena. La reunió comptava amb la presència de diversos alcaldes anoiencs, que havien fet la demanda perquè el territori disposés de sòl econòmic de gran format. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tingut en compta "la bona situació de l'Anoia, reforçada per les infraestructures que hi transcorren. També és un terreny amb relleu suau, característica que el fa apte per a la construcció d'equipaments industrials i logístics d'alta capacitat". El procediment s'ha fet segons la nova llei d'urbanisme, per la que no es requereix planejament derivat. La Generalitat no ha fixat encara una data per quan podria ser l'aprovació inicial -depenent dels municipis involucrats, però procediments similars han durat de mig any a un any-, però es tracta d'un procediment més a curt termini i que agilitzarà el procés. 

El PDU que es farà permet requalificar el sòl i aquesta és la diferència substancial amb el que hi ha vigent. L'alcalde d'Òdena, Francisco Guisado, explica que "aquest pla es fa perquè hi ha una demanda creixent a l'Incasòl d'espai, que ja no es pot satisfer a la primera o segona corona metropolitana". L'alcalde considera que d'aquesta manera "es pot donar resposta a la demanda de sòl. Si hi ha una empresa interessada -i pot ser el cas vist l'esgotament de terrenys a l'Àrea Metropolitana-, la resposta es podria donar en poc més d'un any". 

300 hectàrees

El document té abast supramunicipal (Òdena, Jorba i Igualada) que classificarà i ordenarà diversos sectors per acollir activitats econòmiques. El primer sector, de més de 300 hectàrees, a Can Morera, que permetrà disposar de parcel·les de grans dimensions, i un altre sector discontinu, que en total abasta un àmbit de 43 hectàrees, a l'oest d'Igualada. Aquest darrer podria acollir els adobers actualment instal·lats al barri del Rec d'Igualada. L'impuls a aquest nou Pla director comportarà la necessitat de modificar el PDU de la Conca d'Òdena de 2008 i de replantejar el PDU del Parc d'innovació del cuir i la marroquineria d'Igualada-Jorba, aprovat inicialment, per integrar-lo en el nou document. A més d'ordenar aquests sectors, el nou PDU establirà determinacions per al desenvolupament urbanístic sostenible, la mobilitat de les persones i les mercaderies, el transport públic, la protecció del paisatge i el manteniment dels valors culturals i històrics de la Conca d'Òdena.


8 Comentaris

M

Marcelí Lee

L' Espelt

18 de setembre 2017.13:39h

Respondre

I si pareu ja de tocar-nos els... boscos?

J

Joana Estruch

Poble Sec

1 d'agost 2017.09:44h

Respondre

I els odenecs i odenenques ja hi estan d’acord?
I els igualadins i igualadines no hi tenim res a dir?
Sorprèn que per fer quatre arreglos al barri del REC calgui muntar un consell de savis,... Llegir més calgui fer una participació ciutadana de sis mesos, calgui convocar un concurs amb millers d’euros de premis, i de moment encara no hi ha res decidit.
I resulta que quan es vol destruir 300 Ha del territori on anem a respirar i gaudir de la natura la majoria d’igualadins i igualadines pensem que no cal fer res, ni tan sols un acord muncipal.
Pensava que les forces igualadines, polítiques i de la societat civil, havien entès que la greu crisi que hem passat comportava una altra manera de fer, més participació ciutadana, més debat, consens.
Igualadins, que es destrueixin 300 Ha a una altre municipi (del costat) realment no us importa?
Igualadins, poster es necessiten parceles grans, jo no ho sé, no disposo d’aquesta informació, el que si que sé és que la majoria d’igualadins i igualadines aneu (anem) a passejar on algú preveu asfaltar-ho.
Seguiu anestesiats. Ja us ho trobareu.

M

Miquel

L'Espelt

31 de juliol 2017.22:34h

Respondre

Algú em podria dir com es faran les connexions necessàries d’aquest nou macropolígon?
Al mapa es dibuixa un tren i un ramal que ni s’esperen, només queda la carretera de les Maioles.
No... Llegir més seria més lògic créixer prop de les comunicacions (A2-C15), a prop dels polígons ja existents a Òdena, Vilanova, La Pobla i Castellolí i l’abocador?
Amb quin transport pensen traslladar els ”nous” treballadors? Privat? Molt sostenible tot.
Com hi accediran totes les mercaderies? Camions Maioles amunt? Més sostenibilitat.
Algú em podria donar raonaments i dades per treure’m la sospita dels favoritismes a privats?
No vull pensar malament però no he parlat amb ningú que em pugui defensar la posició dels alcaldes i la UEA.
Tenint en compte que ningú ho sap tot i em puc equivocar encoratjo als periodistes locals i comarcals a furgar una mica i, si hi ha raons òbvies, em menjo el comentari però mentrestant..... molts dubtes.

g

gent del camp

les Maioles

31 de juliol 2017.01:34h

Respondre

Els pagesos a qui li importen, nomes aquest clan dels guisados foten que molestar als poca pagesos que quedem a la Conca. Si hi torna ha haver canvi de govern a Òdena ja ho tornarem a tombar, no... Llegir més volem ser suburbi.

J

Joan

Igualada

31 de juliol 2017.17:13h

Llavors per què vàreu tornar a votar als Guisados?
Teniu el que heu votat i us mereixeu. Ara a callar i obeir el que des d’Igualada us dictarem i a tot lo qual Guisado es doblegarà sense... Llegir més dir ni mu

g

gent del camp

2 d'agost 2017.19:49h

tenim molta gent que encara ni es sent catalana. òdena només es la unió de diferents nuclis que està deixant de banda els que no son de St Pere ni nucli. Als que els hi afectaria més... Llegir més l’Espelt, Can Masarnau no ho volem i els torrecollons d’Igualada primer que omplin el poligon que esta buit i a Montbui hi ha un munt de parcel.les , volem creixer a un ritme corresponent!

J

Jordi

Igualada

29 de juliol 2017.15:33h

Respondre

”El nou PDU establirà determinacions per al desenvolupament urbanístic sostenible (...) i la protecció del paisatge”.
Caram. Es carregaran tota la Conca d’Òdena nord asfaltant una... Llegir més superfície equivalent a la de tot Igualada, però ”protegiran el paisatge”. Encara bo.

N

No ho volem, tenim altres plans!

29 de juliol 2017.13:45h

Respondre

Per què? Una altra vegada? Serà que no hi ha naus buides al polígon d’Igualada... i parcel·les buides altres polígons de la comarca.
No volem indústria, volem natura. I no ens serveix dir... Llegir més que les indústries crearan llocs de treball, perquè bàsicament hi treballaran màquines.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.