//Plugins sense CDN ?>
Al costat dels Bombers, les ADF de tot Catalunya són les que més efectius i esforç han desplegat per controlar l'incendi de Santa Coloma de Queralt, que va acabar arribant a l'Anoia. El cap de les ADF de la comarca, David Sànchez, explica com s'han viscut aquests dos dies.
Un foc completament diferent amb cap dels que havien vist. Aquest dilluns, David Sànchez, batlle de Jorba i cap de les Associacions de Defensa Forestal (ADF) de l'Anoia apuntava que "el pirocúmul -el núvol que es va formar quan l'aigua del bosc es va evaporar de cop- va canviar per complet la situació" i va empitjorar les condicions de l'incendi de Santa Coloma de Queralt, que tant ha afectat l'Anoia. Sànchez confessa que "mai ens havíem trobat amb unes condicions com aquestes: el núvol va canviar les condicions meteorològiques, va ser un canvi quantitatiu i qualitatiu". El pirocúmul, "aquesta gran xemeneia que vèiem al cel, xuclava l'aire i alimentava el foc".
El pirocúmul es va elevar a 8.000 metres, una altura "on hi ha baixes temperatures. Això provoca que el vent vagi de dalt cap a baix i escampi i propagui encara més la cendra i el foc". Tot i que amb el treball dels pagesos que llauraven es va poder atenuar el combustible que hi havia en superfície, l'efecte d'aquesta xemeneia gegantina va ser molt perjudicial.
Aquest dilluns feia justament sis anys de l'incendi d'Òdena. Sànchez aclareix que "en aquell cas, l'extensió va ser a través de les capçaleres dels arbres, mentre que el vent va tenir molt més a veure amb la propagació del foc d'aquests dies". El dissabte, les flames avançaven per la serra de Queralt i Miralles. Hi va haver un punt mort d'unes hores, on semblava que s'atenuava, "però l'aparició d'aquest núvol va fer que s'accelerés altre cop".