TORNAR

Joan Vidal: "Fa molts anys que no es gestionen els boscos, que acumulen molta massa forestal, molt densa i molt combustible"

El coordinador d’Unió de Pagesos a l’Anoia explica a l’AnoiaDiari les característiques del terreny afectat per l’incendi

societat
Dilluns, 26 juliol 2021. 08:37. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Dissabte passat a la tarda, poques hores després que s'iniciés l'incendi de Santa Coloma de Queralt, els Bombers i l'ajuntament de Sant Martí de Tous van fer una crida a la pagesia de l'entorn perquè acudissin amb els seus tractors a la zona limítrofa del foc per crear tallafocs als camps de conreus. Desenes de pagesos van participar en aquestes tasques, que s'han allargat durant hores. Un d'ells és el touenc Joan Vidal, coordinador d'Unió de Pagesos a l'Anoia, que ha explicat a AnoiaDiari les característiques del paisatge afectat per l'incendi.

"És un mosaic agro-forestal", amb zones de conreus, principalment de cereals, tot i que més al sud també trobem vinyes, que són un bon tallafoc. Aquestes zones de conreu estan envoltades, formant un mosaic, per zones forestals, per boscos, amb una massa forestal molt densa", ens explica Joan Vidal.

Un tractor llaurant un camp de cereal segat a Sant Martí de Tous, davant la columna de fum del foc (Foto: Anna Ferràs/ACN)

Aquests boscos, afegeix Vidal, són el principal problema, "ja que molt no han patit incendis i, sobretot, fa molts anys que no s'hi ha fet res, fa molts anys que no es gestionen. D'aquesta manera, tenen molt sotabosc i amb els anys acumulen una massa forestal molt densa i molt combustible. Tenen una altíssima capacitat de cremar. Hi ha molta caloria acumulada. I quan cremen, el foc té molta capacitat per donar-se aire a si mateix. D'altra banda, a part de ser un polvorí, aquesta alta densitat fa que sigui molt difícil accedir-hi i actuar-hi”.

Un grup de pagesos seguint l'evolució del foc prop dels seus tractors a Sant Martí de Tous (Foto: Anna Ferràs/ACN)

“La gran dificultat quan es treballa en l’extinció del foc és a dins al bosc. En canvi, als camps, tenim més fàcilitat i possibilitats per treballar-hi”, ha explicat Vidal.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.