TORNAR

L'alcalde de Tous explica que "sabíem que l'incendi era a les portes de casa i seria molt difícil parar-lo"

Alquézar retreu al Consell Comarcal no haver impulsat el projecte de valorització de la biomassa

societat
Dilluns, 26 juliol 2021. 14:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'azina de Can Gol, un dels símbols de les rodalies de Tous i el seu entorn, passa ara a ser el símbol de tot allò perdut en aquest incendi de la Conca de Barberà-Anoia. Tous és un dels pobles més afectats, amb gairebé 240 hectàrees cremades. 

PUBLICITAT

L'alzina de Cal Gol FOTO: Jordi E.El batlle de Tous, David Alquézar, passava la darrera nit com una de les pitjors -potser la pitjor- des que el 2007 va assumir l'alcaldia. Una part sensible del seu terme municipal ha estat consumida pel foc iniciat el dissabte a Santa Coloma de Queralt. L'alcalde comenta que "quan el foc va arribar a la Serra de Miralles ja érem plenament conscients que era molt difícil podem extingir el foc en aquests terrenys". Un foc que "estava a la porta de casa i seria molt difícil parar-lo". 

L'incendi de la Conca de Barberà-Anoia, el més greu d'aquest segle a la comarca, cremava un miler d'hectàrees ja el dissabte. Alquézar detalla que "l'orografia de la Serra de Miralles-Queralt va fer que amb la marinada, el foc avancés de manera perpendicular. La nit de dissabte a diumenge es va fer molt bona feina i tot feia pensar, durant les primeres hores del dia 25, que l'evolució era positiva. Bellprat ja estava molt tocat, però semblava que l'afectació es podria controlar. El vespre de diumenge, amb el vent, el foc va entrar de ple a Tous i Miralles i es va eixamplar el cap de l'incendi". 

Alquézar mostra el seu agraïment "a la feina ingent dels bombers, les ADF i tots els voluntaris. Hem tornat a demostrar la nostra força com a poble". La pluja d'aquest dilluns donava una treva "però ara per ara (dilluns al migdia) l'incendi no s'ha estabilitzat". Hi ha zones d'alt valor simbòlic com Aubareda o la Creu de Ferro, la part meridional de Tous, cremades. El "treball dels pagesos per llaurar ha estat molt important" però hi va haver un factor contrari a l'extinció, la formació del pirocúmul acompanyat de vents "d'un centenar de quilòmetres per hora" que va forçar a que dotacions dels Bombers i les ADF s'haguessin de replegar. El resultat final d'aquest foc de dos dies ha estat devastador, amb destrucció de punts com l'alzina de Cal Gol: "era un element molt significatiu de Tous, és una pèrdua de patrimoni molt dura"

El futur

David Alquézar considera que "falta un plantejament de país sobre què fer amb la massa forestal". Lamenta que "el Consell Comarcal no treballés amb el projecte que havíem engegat de biomassa. Un projecte emmirallat en el que ja existeix al Vallès Occidental, amb Boscos del Vallès" que es tracta d'un mercat de compravenda de biomassa forestal per aconseguir una millor gestió d'aquests recursos i a la vegada una protecció contra els incendis. Alquézar destaca que "el Consell del Vallès Occidental ha creat una eina per a la valorització de la massa forestal. Aquí teníem un projecte en aquest sentit, però no s'ha posat en marxa".


2 Comentaris

R

Roser

El Bruc

26 de juliol 2021.17:13h

Respondre

I m’he deixat de dir que potser aquest article té fred de peus de tot el treball que porta a terme el Consell Comarcal en tot el tema turístic i de fer coneixer l’Anoia.

R

Roser

El Bruc

26 de juliol 2021.16:55h

Respondre

Ja hi som! Amb qualsevol desgràcia sempre hi ha d’haver un responsable. Primer a extingir el foc van haver-hi més grups, a part dels bombers, ADF i tots els vomuntaris. Gràcies a TOTS ells.... Llegir més Però els que no hi són no cal valorar-los ni anomanar-los, no varen fer res.
Segonament no estem encara conscienciats del canvi climàtic i per arribar a un plantejament de país sobre que fer amb la massa forestal podríem començar per cada Ajuntament amb les persones aturades, amb les persones sense recursos per viure dignament, ....i buscar subvencions, que n’hi han, per començar a netejar boscos, a fer camins per facilitar el pas dels bombers, a fer camins que facin de tallafocs, ....... És molt bonic responsabilitzar sempre als demes de les tragèdies d’un país. Aprenem del Conseller Elena de tot el què ens ha dit, aprenem de l’Alcalde Marc Castells i de tots els Alcaldes de la Conca d’Odena per la manera de gestionar el maleït virus a l’Anoia. Segur que molts al llegir aquest petit comentari pensareu que soc una ”fatxa”, no ho soc. Als anys 1972/73/74 a l’empresa que treballava ja ho feia tot en català. Els dissabtes a la tarda, fora de l’horari de treball, i sense cobrar res, feiem classes de català amb el President d’Omnium Cultural d’Igualada. D’aquella època i quan va poder venir el President Tarradelles, no ha primera línia, però si al costat de molt bons polítics, vaig apendre a treballar conjuntament tots els partits a l’una, sense retrets només rectificant el que corresponia i en va sorgir una època que no té res a veure amb la d’ara, que nomes és qui pot més i carregar-nos als rivals per bestieses per arribar als límits que hem arribat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.